ευθυμίου-σε-βρούτση-να-ληφθούν-μέτρα-γ-830650
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 13.10.2020 | 15:01

Ευθυμίου σε Βρούτση: Να ληφθούν μέτρα για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης

Ερώτηση στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, σχετικά με την έκδοση αποφάσεων για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, κατέθεσε η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η βουλευτής επαίνεσε την πρωτοβουλία για ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ, καθώς όπως επισήμανε και η ίδια αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση που θεσπίστηκε από το Υπουργείο Εργασίας και έχει συντελέσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής συντάξεων των ασφαλισμένων.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι παρά την πρωτοβουλία, χιλιάδες συνταξιούχοι βρίσκονται σε αναμονή εδώ και τέσσερα χρόνια, περιμένοντας να εγκριθεί η αίτηση για την απονομή της σύνταξής τους. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία από τις Εκθέσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης το 2019 αυξήθηκαν από 99.337 που ήταν το Α’ Τρίμηνο σε 151.496 στο τέλος του έτους.

Αυτή η αυξητική πορεία συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του 2020, όπου σύμφωνα με τη βουλευτή ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης το Α’ Τρίμηνο έφτασε τις 160.959 στο τέλος Μαρτίου.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η κα. Ευθυμίου τόνισε ότι η καθυστέρηση στην έκδοση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αναμένεται να επιδεινωθεί, λόγω ενός νέου κύματος υποψηφίων συνταξιούχων και εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η ερώτηση της βουλευτή

Η βουλευτής, Άννα Ευθυμίου, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι έχει παρατηρηθεί αύξηση στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, βάσει αριθμητικών δεδομένων, ότι δεν έχει υπάρξει νεότερη ανακοίνωση της οριστικοποίησης των εκκρεμοτήτων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, ότι είναι ντροπή συνταξιούχοι να περιμένουν τη σύνταξη τους για πολλά χρόνια, χωρίς κανένα άλλο μέσο βιοπορισμού και ότι είναι αντίθετο με τις αρχές της χρηστής Διοίκησης και του Κράτους Δικαίου να υπάρχουν συνταξιούχοι «δύο ταχυτήτων», έθεσε στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το εξής κοινοβουλευτικό ερώτημα:

«Αν προτίθεται να λάβει πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης των αποφάσεων για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα παραπάνω παρατιθέμενα στοιχεία, δεν προκύπτει μέχρι σήμερα μείωση του χρόνου έκδοσης, τουναντίον αύξηση. Αν ναι, ποια είναι αυτά και ποιος αναμένεται να είναι ο προσδοκώμενος μέσος χρόνος έκδοσης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, ώστε να μπει ένας χρονικός ορίζοντας στην αγωνία του καθενός ασφαλισμένου, που εκκρεμεί η συνταξιοδότησή του».