Ευρωκοινοβούλιο: «Πράσινο φως» για 3 δισ. ευρώ για την υγεία

Κονδύλια 3 δισ. ευρώ της ΕΕ για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των συστημάτων υγείας των κρατών μελών και την προμήθεια και διανομή ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού σε όλη την Ευρώπη, ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Περισσότερα τεστ, βοήθεια για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό: το Κοινοβούλιο ενέκρινε 3,08 δισ. βοήθεια από την ΕΕ την Παρασκευή.

Τα κονδύλια θα πρέπει να διατεθούν απευθείας για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας στα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πανδημίας του κορονοϊού. Η πρωτοβουλία αυτή θα επιτρέψει στην ΕΕ να αγοράσει ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό που χρειάζεται επειγόντως, όπως μάσκες και αναπνευστήρες, να χρηματοδοτήσει τη διασυνοριακή μεταφορά εξοπλισμού και ασθενών, να προσλάβει περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές για την κάλυψη περιοχών που τους χρειάζονται σε όλη την ΕΕ, καθώς και να βοηθήσει τα κράτη μέλη να κατασκευάσουν κινητές νοσοκομειακές μονάδες.

Θα διατεθούν συνολικά 3,08 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, κυρίως μέσω του Μηχανισμού στήριξης έκτακτης ανάγκης εντός της Ένωσης (ESI) (2,7 δισ. ευρώ) και του rescEU, (380 εκ. ευρώ).

Το πακέτο περιλαμβάνει πρόσθετους πόρους για τις πτήσεις επαναπατρισμού (45 εκ. ευρώ) μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για την επανένωση οικογενειών που βρίσκονται αποκλεισμένες σε τρίτες χώρες, για τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (3,6 εκ. ευρώ), αλλά και για την διαχείριση από την Ελλάδα της αύξησης της πίεσης στο μεταναστευτικό/προσφυγικό (350 εκ. ευρώ) και για την ανοικοδόμηση στην Αλβανία μετά την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα (100 εκ. ευρώ).

Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Προϋπολογισμών του ΕΚ ζήτησαν ήδη από το Μάρτιο να κινητοποιηθούν οι πρόσθετοι πόροι που απομένουν στον προϋπολογισμό του 2020.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών για το πακέτο μέτρων:

• Σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού 1/2020
599 ψήφοι υπέρ, 20 κατά, 77 αποχές

• Σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού 2/2020
691 ψήφοι υπέρ, 4 κατά, 1 αποχή

• Κανονισμός για την τροποποίηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2014-2020
464 ψήφοι υπέρ, 11 κατά, 4αποχές

• Μηχανισμός Ευελιξίας 2020 – 2020/2053(BUD)
603 ψήφοι υπέρ, 18 κατά, 75 αποχές

• Μηχανισμός Ευελιξίας 2020 – 2020/2056(BUD)
665 ψήφοι υπέρ, 10 κατά, 20 αποχές

• Περιθώριο του προϋπολογισμού για απρόβλεπτες ανάγκες 2020
690 ψήφοι υπέρ, 4 κατά, 2 αποχές

Πρόσφατα, η Επιτροπή πρότεινε δύο σχέδια διορθωτικού προϋπολογισμού (DAB 1/2020 και 2/2020) στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων για τη στήριξη της μάχης εναντίον της εξάπλωσης του COVID-19.

Ο Μηχανισμός στήριξης έκτακτης ανάγκης εντός της Ένωσης (ESI) συστάθηκε το 2016 για τη διαχείριση των τεράστιων προσφυγικών ροών στην Ελλάδα.

Το απόθεμα ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού του rescEU θα φυλαχτεί σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη, τα οποία θα είναι υπεύθυνα και για την αγορά του. Η Επιτροπή θα καλύψει το συνολικό κόστος των προμηθειών αυτών. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών θα διαχειρίζεται τη διανομή του εξοπλισμού για να διασφαλιστεί ότι θα χρησιμοποιηθεί εκεί που είναι περισσότερο απαραίτητος.

Comments are closed.


Recent Posts

Εθνικό Θέατρο: Επιστρέφουν στα μαθήματα οι καθηγητές της δραματικής σχολής

Συνεχίζουν «τον αγώνα με ανοιχτές τις σχολές» οι καθηγήτριες και οι καθηγητές της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου που είχαν παραιτηθεί μαζικά στις…

1 λεπτό ago

Οι δέκα δημοτικές βιβλιοθήκες που θα ενισχύσει η ΚΕΔΕ (λίστα)

ΚΕΔΕ: Την Πέμπτη 23 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση της καμπάνιας “Επενδύουμε στο Βιβλίο 2023 - 2025” στην αίθουσα εκδηλώσεων…

19 λεπτά ago

ΝΔ: Τα Fake News του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του Παπαθανάση

Το «Παρατηρητήριο Fake News» της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται σε έξι σημεία της ρητορικής ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του Νίκου Παπαθανάση αποδομώντας τις…

23 λεπτά ago

Τσίπρας: Επισκέπτεται αύριο το νομό Βοιωτίας (πρόγραμμα)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, αύριο Τρίτη 28 Μαρτίου, θα επισκεφθεί το νομό Βοιωτίας και στη συνέχεια…

25 λεπτά ago

Ξεκίνησε η λειτουργία του “Panic Button” κατά της ενδοοικογενειακής βίας

Ξεκίνησε από την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 η λειτουργία του προγράμματος “Panic Button” (κουμπί πανικού) σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με…

28 λεπτά ago

Πάρκινσον: Η χημική ουσία που συνδέεται με την ανάπτυξη της νόσου

Ο αριθμός των πασχόντων με νόσο του Πάρκινσον έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και αναμένεται να διπλασιαστεί ξανά μέχρι…

30 λεπτά ago