Ευρωεκλογές -Δημοσκοπήσεις: Μειώνεται η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ -Πάμε για ντέρμπι;

 • Απο stergios
 • 19 Μαΐου 2019 - 10:59
 • Comments Off

«Καταιγίδα» δημοσκοπήσεων μια εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές 2019 με την ψαλίδα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει συνεχώς, έπειτα και από το μοίρασμα των προεκλογικών «μποναμάδων» από την κυβέρνηση, στα δύο στρατόπεδα μετρούν τις δυνάμεις τους.

Από το κυβερνών κόμμα ήδη εκφράζεται αισιοδοξία ότι μπορεί ακόμη και να κόψουν πρώτοι το νήμα. Αυτό φυσικά πηγάζει από το γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων κυμαίνεται από 2,5% έως και 7,2%.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης θα διαμορφώσουν σε καταλυτικό βαθμό τις πολιτικές εξελίξες και το πολιτικό κλίμα εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι επικείμενες εθνικές εκλογές.

Μεγάλος φόβος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται η διαφορά μεγαλύτερη του 5% υπέρ της ΝΔ, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να λάβει ποσοστό άνω του 30% για να τεθεί σε τροχιά αυτοδυναμίας. Για τη ΝΔ το «ψυχολογικό όριο» είναι η επικράτηση με ποσοστό άνω του 3,5% με το οποίο είχε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ευρωεκλογές του 2019.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις, παρότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να μεταβάλλει τον σχεδιασμό του για εξάντληση της τετραετίας. Ωστόσο, έχουν ήδη καταγραφεί πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να δέχεται εισηγήσεις για προκήρυξη εκλογών στις 30 Ιουνίου, αν η διαφορά στις ευρωεκλογές είναι πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη.

Προβάδισμα της ΝΔ με… άγχος

Μειώνει την διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές, οι οποίες καταγράφουν μεγαλύτερη συσπείρωση στο κυβερνών κόμμα την ώρα που οι σχεδόν 1.000.000 αναποφάσιστοι κρατούν καλά κλειστά τα χαρτιά τους.

Πιο αναλυτικά, στις 6,7 μονάδες καταγράφει την διαφορά η Metron Analysis σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής. Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται στο 30,3 με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 23,6. Τρίτο κόμμα στη μάχη των ευρωεκλογών είναι το Κίνημα αλλαγής με 6,2, και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 4,3 και το ΚΚΕ με 3,9. Κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν φαίνεται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, να πλησιάζει το όριο του 3%.

Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 63% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 20%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 12,5% και από αυτούς μόνο το 18% προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ με το 63% να απαντά «άλλο».

Η αξιολόγηση του πρωθυπουργού είναι αρνητική και μόλις το 31% των ερωτηθέντων εκφράζεται θετικά. Το 66% αποτιμά αρνητικά το έργο της κυβέρνησης ενώ έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως εξίσου αρνητική είναι η αξιολόγηση τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και της Νέας Δημοκρατίας με τις αρνητικές ψήφους να φτάνουν το 61% και το 62% αντίστοιχα.

Σαφές το προβάδισμα αλλά οι αναποφάσιστοι θα μιλήσουν τελευταίοι
Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα καταγράφει την διαφορά στο 7,2% σημειώνοντας παρόλα αυτά η εφημερίδα το υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων που θα καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα. Η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί σε σχέση με αντίστοιχη μέτρηση του Απριλίου και βρίσκεται στο 29,2% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 3,4% και ανεβαίνει στο 22%. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 6,3%, η Χρυσή Αυγή με 5,9% και το ΚΚΕ με 5,1%.

Στην ανάλυση της δημοσκόπησης σημειώνεται πως η διαφορά μπορεί να κυμανθεί από 5,8% έως 8,6%. Στην παράσταση νίκης προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 62,3%.

Στα επιμέρους ερωτήματα, η 13η σύνταξη δείχνει να μην έχει πείσει καθώς το 77,1% την χαρακτηρίζει προεκλογικό επίδομα, ενώ το 40,1% υποστηρίζει πως ήταν δικαίωμα του πρωθυπουργού οι διακοπές στο κότερο και το 23,8 να απαντά πως καλό θα ήταν να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες. Μόνο το 23,9 απαντά αρνητικά.

Την ίδια στιγμή, προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ της τάξεως των 6,5 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η πανελλαδική δημοσκόπηση της MRB, που έγινε στις 13-16 Μαΐου για την εφημερίδα «Τα Νέα». Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 30% στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, έναντι 23,5% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%.

Πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές:

 • ΝΔ 30%
 • ΣΥΡΙΖΑ 23,5%
 • Κίνημα Αλλαγής 6,6%
 • Χρυσή Αυγή 6,3%
 • ΚΚΕ 5,9%
 • Ποτάμι 2,5%
 • Ενωση Κεντρώων 2,2%
 • Ελληνική Λύση 1,7%
 • Οικολόγοι Πράσινοι 1,5%
 • ΑΝΕΛ 1,2%
 • ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%
 • Αλλο κόμμα 4,4%
 • Λευκό/ Ακυρο/ Αποχή 4,5%
 • Δεν αποφάσισα/ Δεν απαντώ 8,7%

Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης, η ψαλίδα είναι στο 46,3%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 63,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 17,1%.

Δημοσκόπηση – «μπουρλότο»
Δημοσκόπηση «βόμβα» πυρπολεί το πολιτικό σκηνικό, μία εβδομάδα πριν στηθούν οι κάλπες των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η νέα έρευνα της Palmos Analysis για το Tvxs.gr δείχνει την «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει στις 3,5 μονάδες, δηλαδή στα όρια του στατιστικού λάθους.

Αναλυτικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 25,9% (έναντι 23,4% στην προηγούμενη μέτρηση), ο ΣΥΡΙΖΑ 22,4% (έναντι 17,5% στην προηγούμενη μέτρηση).

Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν: Χρυσή Αυγή 4,9% (3,6%), το Κίνημα Αλλαγής 4,7% (6,2%) και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 3,1% (2,5%). Κάτω από το όριο του 3% κινούνται το ΜΕΡΑ25 με 2,2%, το Ποτάμι με 1,9% (0,5%), η Ένωση Κεντρώων με 1,2% (1,3%), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1% (1,1%), η Λαϊκή Ενότητα με 0,8% (1,1%), η Δημιουργία Ξανά 0,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 0,5% (1%) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 0,4% (0,3%).

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται καταλληλότερος για Πρωθυπουργός με 35%, ενώ το 33% θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τέλος, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη σημαντική μείωση της διαφοράς με τη ΝΔ, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 49% (η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται στο 78%).

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΔΙΑΦΟΡΑ, ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ, ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ, ΨΑΛΙΔΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!