εξεταστική-επιτροπή-φούντωσε-ο-πόλεμ-985922
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 21.09.2022 | 18:41

Εξεταστική Επιτροπή: Φούντωσε ο πόλεμος διαρροών μετά τις αποκαλύψεις του Προέδρου της ΑΔΑΕ

Δεν έχει εντοπιστεί κανένα ύποπτο εύρημα για την παρακολούθηση -νόμιμη ή παράνομη- πολιτικών αλλά και των έξι κοινοβουλευτικών προσώπων που κατήγγειλαν παρακολουθήσεις, φέρεται να είπε, ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής όπου καταθέτει σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη μέρα.

Εκκρεμεί ωστόσο όπως είπε, η ολοκλήρωση του ελέγχου για τις καταγγελίες του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου. Και στη σημερινή του κατάθεση όμως ο κ. Ράμμος φέρεται να συνεχίζει με καταιγιστικούς ρυθμούς τις αποκαλύψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να είπε ότι δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικός έλεγχος νομιμότητας και πως δεν είδε ούτε τον φάκελο για τον Ν. Ανδρουλάκη ούτε τις υπογραφές στελεχών της ΕΥΠ. Εκείνο όμως που αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο σφοδρής αντιπαράθεσης είναι τα όσα φέρεται να είπε ο κ. Ράμμος για τις υπογραφές των προσώπων που συνόδευαν το αίτημα της ΕΥΠ προς τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας.

Την ίδια στιγμή τα όσα διέρρευσαν χθες από τη κατάθεση του κ. Ράμμου έχουν προκαλέσει πόλεμο διαρροών και «διευκρινίσεων» μεταξύ της Κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια άλλη οπτική που πρόσκεινται στη «γαλάζια» πλειοψηφία, υποστηρίζει ότι ενώ έως χθες δημοσιεύματα και διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονταν σε διαβεβαιώσεις του Προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου περί βέβαιης καταστροφής του φακέλου Ανδρουλάκη, ο ίδιος φέρεται να έχει πει ότι δεν γνωρίζει αν έχει καταστραφεί ο φάκελος Ανδρουλάκη. Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν έχει γίνει καταγγελία στην ΑΔΑΕ για την Intellexa ή για άλλη εταιρία. «Με όσα ακούσαμε σήμερα κατέρρευσαν όλες οι χθεσινές διαρροές και τα fake news ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Όπως ήταν φυσικό οι αιτιάσεις αυτές δεν έμειναν αναπάντητες. «Η ΝΔ μέσα στον πανικό της από τις αποκαλύψεις Ραμμου στην Εξεταστική προσπαθεί για μια ακόμη φορά να παραποιήσει την κατάθεση μάρτυρα έχοντας ως μόνο στόχο την συγκάλυψη» σχολίαζαν από το ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά στις χθεσινές αποκαλύψεις του Ράμμου νέες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας δρουν διευκρινιστικά αναφέροντας ότι σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ η εντολή Κοντολέοντα αφορούσε την καταστροφή του μηχανήματος καταγραφής συνακροάσεων και μηνυμάτων την ίδια μέρα που κατέθεσε ο κ. Ανδρουλάκης την καταγγελία στην ΑΔΑΕ δηλαδή 29 Ιουλίου. Σήμερα πάντως ο κ. Ράμμος φέρεται να είπε μεταξύ άλλων ότι η ΑΔΑΕ ζητήσει από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να πουν αν έχουν γίνει επισυνδέσεις τα τελευταία χρόνια, είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν. Δεν έχουν απόρρητο και υποχρεούνται να τηρούν τα στοιχεία δια παντός, φέρεται να είπε. Αναφορικά με τη υπόθεση Ανδρουλάκη φέρεται να υποστήριξε πως η ΕΥΠ θα τον ενημέρωνε μόνο επί όσων επιτρέπεται να τον ενημερώσει. Αποκάλυψε δε ότι μέλος της ΑΔΑΕ ζήτησε να ελεγχθεί το κινητό του για το ενδεχόμενο παρακολούθησης.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με επίκληση του Κανονισμού της Βουλής που λαμβάνει υπόψη πότε έγινε η προηγούμενη συνεδρίαση (Σεπτέμβριος με αίτημα που υποβλήθηκε τον Αύγουστο) και όχι πότε έγινε το αίτημα (Σεπτέμβριος), απέρριψε το αίτημα για να γίνει συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών εντός του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο ο κ. Τασούλας δεσμεύθηκε ότι θα γίνει τον Οκτώβριο χωρίς όμως να οριστεί ημερομηνία.