εξελίξεις-στα-ελληνοτουρκικά-στην-άγ-1153563
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 21.03.2023 | 09:46

Εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά: Στην Άγκυρα αύριο ο Φραγκογιάννης

Εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά έρχονται μια μέρα μετά τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, όπου συμφωνήθηκε η  αλληλοϋποστήριξη των δύο χωρών σε Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ και Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, μεταβαίνει αύριο στην Άγκυρα.

«Στο πλαίσιο προώθησης του διαλόγου με την Τουρκία στα θέματα της θετικής ατζέντας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης μεταβαίνει στην Άγκυρα, όπου θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Τούρκο ομόλογό του Burak Akcapar, αύριο Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023» τονίζει η ελληνική διπλωματία.

Αυτή αναμένεται να είναι η τέταρτη συνάντηση των δύο υφυπουργών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της θετικής ατζέντας, η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Mevlüt Çavuşoğlu, τον Απρίλιο του 2021 και εγκαινιάστηκε με την πρώτη συνάντηση των δύο Υφυπουργών στην Καβάλα, στις 28-29 Μαΐου του ίδιου έτους.

Η δεύτερη συνάντηση των Φραγκογιάννη και Önal έλαβε χώρα στην Αττάλεια, στις 16 Ιουνίου 2021 και η τρίτηστην Αθήνα, στις 21 Φεβρουαρίου 2022.

Στη συνάντηση θα συζητηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις 25 θεματικές της Θετικής Ατζέντας και θα προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Φραγκογιάννης έχει αναλάβει κρίσιμες αποστολές στα Ελληνοτουρκικά. Τον Ιούνιο του 2022, στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, είχε μυστική συνάντηση -από κοινού με τη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού, πρέσβη Άννα – Μαρία Μπούρα – με τον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί, που εκπροσώπησε την Άγκυρα στη διάσκεψη.

Εκεί, οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει στη λήψη μέτρων που θα ρίξουν την ένταση στα ελληνοτουρκικά, ωστόσο, η Άγκυρα τορπίλισε την «συμφωνία» για ήρεμα νερά.

Τέλος, ενδέχεται τις επόμενες μέρες να υπάρξει νέα συνάντηση των Δένδια και Τσαβούσογλου, μάλλον στην Αθήνα.