εθνικές-εκλογές-όλα-τα-σενάρια-της-αυτ-642250
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 17.06.2019 | 08:16

Εθνικές εκλογές: Όλα τα σενάρια της αυτοδυναμίας

Αυτοδυναμία. Η μαγική λέξη σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Στην Ελλάδα πάντως αυτοδυναμία έχει να υπάρξει από τις εκλογές του 2009 και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου Παπανδρέου. Έκτοτε σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες προέκυψαν κυβερνήσεις συνεργασίας, αφού κανέναν κόμμα δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών.
Αυτό που απομένει να δούμε είναι αν η κρίσιµη εκλογική αναµέτρηση της 7ης Ιουλίου θα αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σε ποιες περιπτώσεις όμως διευκολύνεται και σε ποιες όχι ο σχηµατισµός αυτοδύναµης κυβέρνησης.
Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δίνουν πρώτο και αυτοδύναμο κόμμα τη ΝΔ, όμως όπως έλεγε και ο αμείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκη «η κάλπη είναι γκαστρωμένη». Αυτό που εννοούσε ήταν πως κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει το αποτέλεσμα.
Οι εθνικές εκλογές όμως είναι διαφορετικές και οι δύο μονομάχοι της εξουσίας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξήσουν τα ποσοστά τους. Ομως δεν είναι μόνο τα ποσοστά του πρώτου κόμματος ο καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη αυτοδυναμίας. Ο βασικότερος είναι το ποσοστό που θα λάβουν στο σύνολό τους τα κόµµατα που δεν θα καταφέρουν να περάσουν το όριο του 3% για να εισέλθουν στη Βουλή. Με τον ισχύοντα εκλογικό νόµο, που εισηγήθηκε το 2008 στη Βουλή ο νυν Πρόεδρος της Δηµοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος όσο µεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κοµµάτων που θα µείνουν εκτός Βουλής τόσο µικρότερο είναι το ποσοστό που απαιτείται να συγκεντρώσει το πρώτο κόµµα για την αυτοδυναµία.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που αποτυπώνονται στον παρακάτω πίνακα που δημοσίευσε η εφημερίδα «Έθνος»:
untitled.png

Βάσει των παραπάνω αν το ποσοστό των «εξωκοινοβουλευτικών» κοµµάτων κυµανθεί µεταξύ του 5% και του 7%, τότε το ποσοστό που χαρίζει αυτοδυναµία στο πρώτο κόµµα θα πρέπει να είναι από 38% έως 38,5%. Ιδιαίτερα υψηλό με τα σημερινά δεδομένα. Αντίθετα, αν τα εκτός Βουλής κόµµατα συγκεντρώσουν ποσοστό 13% έως 15%, τότε το απαιτούµενο ποσοστό αυτοδυναµίας του πρώτου κόµµατος «πέφτει» στο 35% µε 34,5%.

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι τα δύο κόμματα που θα καθορίσουν την αυτοδυναμία είναι το ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση, αφού αν μπουν στη Βουλή αυτή γίνεται επτακομματική και τα ποσοστά των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής θα είναι μικρά.

Σύµφωνα πάντως µε τις υπάρχουσες εκτιµήσεις, το ποσοστό των κοµµάτων που αναµένεται να µείνουν εκτός Βουλής, σε περίπτωση εισόδου έξι κοµµάτων, θα κυµανθεί µεταξύ 8% και 12% και στην περίπτωση της επτακομματικής βουλής στο 6% με 8%. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση το πρώτο κόμμα μπορεί να χρειαστεί και ποσοστό πάνω από 38% για να κερδίσει 151 έδρες. Με άλλα λόγια τα ποσοστά των μικρών κομμάτων είναι ο κυριότερος ρυθμιστικός παράγοντας για την αυτοδυναμία, ενώ επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξει και το ποσοστό της αποχής. 

Η γενική εκτίμηση είναι λοιπόν ότι όσο λιγότερα είναι τα κόµµατα που εκπροσωπούνται στη Βουλή τόσο πιο ευνοϊκά είναι τα πράγµατα για το πρώτο κόµµα από άποψη αυτοδυναµίας.

Στις πέντε δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί μέχρι τις 14 Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να προηγείται σταθερά του ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορές που κυμαίνονται από 7,6% μέχρι 9,8%.

 Στην τρίτη θέση φαίνεται να σταθεροποιείται το Κίνημα Αλλαγής και η επόμενη Βουλή μπορεί να έχει από 5 μέχρι 7 κόμματα – αν η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η ΜεΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη καταφέρουν να περάσουν το 3%. Οι έως τώρα μετρήσεις φέρνουν τα δύο νεοεμφανιζόμενα κόμματα να βρίσκονται στο μεταίχμιο με αυτό του πρώην υπουργού Οικονομικών να δείχνει ανοδική τάση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Επίσης και στις πέντε δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει σε όλα τα σενάρια τουλάχιστον 151 βουλευτές ενώ φτάνει μέχρι τον αριθμό των 160 βουλευτών σε μια πεντακομματική ή εξακομματική βουλή.

Είπαμε όμως, «η κάλπη είναι γκαστρωμένη» και απομένουν 22 μέρες μέχρι να …γεννήσει!