εσρ-παράθυρο-συνεννόησης-από-πασοκ-82670
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 31.10.2016 | 18:22

ΕΣΡ: “Παράθυρο” συνεννόησης από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Μεϊμαράκη, μετά την τροπολογία Παππά

Xωρίς συμφωνία διαφαίνεται ότι θα είναι και η σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για τη συγκρότηση ΕΣΡ. Παρά την κατάθεση της τροπολογίας Παππά με την οποία ο καθορισμός του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών και ο τρόπος διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας, αφαιρείται, πλέον, από τη δικαιοδοσία της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Ενημέρωσης, η ΝΔ επέμεινε στην άποψη για ψήφιση της δικής της πρότασης νόμου. Ωστόσο, με δεδομένη την διάθεση συναίνεσης από Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι αλλά και τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Β. Μεϊμαράκη, ίσως άνοιξε ένα “παράθυρο” να βρεθεί λύση.

Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στην τροπολογία, σχολίασε ότι εάν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την επίλυση αυτού του προβλήματος οφείλει να έρθει σε συνεννόηση με τα κόμματα και παρέπεμψε στην πρόταση της ΝΔ. Υπογράμμισε ότι με βάση την τροπολογία της κυβέρνησης γίνεται λόγος σε αναστολή του άρθρου 2Α και δεν γίνεται καν λόγος ακύρωση. Υπογράμμισε την ανάγκη για πλήρη επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και να ακολουθήσει στη συνέχεια η επιλογή των κατάλληλων προσώπων για το ΕΣΡ.  «Η ΝΔ αντιμετωπίζει συνολικά την κυβέρνηση με εξαιρετική καχυποψία και αυτό έχει να κάνει με την τακτική της επί μακρά σειρά μηνών. Αποτέλεσε κορύφωση της κυβερνητικής πρακτικής και προκάλεσε ζημία η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου με την εκδήλωση πλήρους ασέβειας στο θεσμό του ΣτΕ», είπε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι η επιλογή υποψηφίου προέδρου του ΕΣΡ δεν έγινε από τον πρόεδρο της Βουλής αλλά από τον πρωθυπουργό, γεγονός που αποτελεί ευθεία παρέμβαση στα της Βουλής.

Εκτός “γραμμής” ο Μεϊμαράκης

Ωστόσο σε διαφορετικό μήκος κύματος από την θέση της ΝΔ αναφορικά με την πρόταση να αναλάβει ο Βύρων Πολύδωρας την προεδρία του ΕΣΡ, κινήθηκε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «εκτιμά τον κ. Πολύδωρα και θα το ψήφιζε». Παράλληλα ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι “δεν είναι δυνατόν να μην συμφωνήσουμε για τη σύνθεση του ΕΣΡ. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν Έλληνες στους οποίους να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε”, πρόσθεσε.

Διάθεση συνενόησης από Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι

Πιο συναινετικοί εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης η οποίοι ζήτησαν να αντικατασταθεί το «αναστέλλεται» με το «καταργείται» και να εγγυηθεί ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός από την κυβέρνηση και δεν θα έρθει άλλη νομοθετική ρύθμιση και τότε, άφησαν να εννοηθεί ότι τα κόμματά τους θα είναι θετικά, κάτι που το έκανε ο κ. Βούτσης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι νομικοί πρότειναν τον όρο «αναστολή, για να μην υπάρξουν απαιτήσεις από τους υπερθεματιστές έναντι του ελληνικού δημοσίου». Κάλεσε, δε, τα κόμματα να εξετάσουν το θέμα και με τους δικούς τους νομικούς.

Λίγο αργότερα ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης ζήτησε να μην γίνει σήμερα ψηφοφορία και να γίνει νέα προσπάθεια για τη σύνθεση του ΕΣΡ, καθώς το κόμμα του δεν συμφωνεί στο πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα.

«Το ΕΣΡ είχε πάντα τις αρμοδιότητες να κάνει διαγωνισμό, να κάνει την αδειοδότηση. Δεν το έκανε ποτέ. Τους εγκάλεσε κανείς γι΄αυτό; Έλειπε η πολιτική βούληση που το ΕΣΡ δεν είχε το σθένος να προχωρήσει το διαγωνισμό», είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) και είπε ότι επί κυβερνήσεως Παπαδήμου, είχε κατατεθεί στη Βουλή διάταξη από τον κ. Βορίδη που μετέφερε αρμοδιότητα στον υπουργό για τον αριθμό των αδειών. Σε σχέση με την υποψηφιότητα του Β. Πολύδωρα, παρατήρησε ότι «πραγματικά δεν είναι θέμα προσώπου» αλλά εκείνο που απαιτείται είναι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ – και επειδή δεν αρκεί για να ενεργοποιήσει ένα διαγωνισμό το ΕΣΡ από μόνο του, χρειάζεται μια πολιτική πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση του διαγωνισμού.

«Περίμενα ότι η κυβέρνηση θα άρπαζε την ευκαιρία και θα έφερνε σήμερα μια γενναία τροπολογία, θα την ψηφίζαμε όλοι, και μετά με τη γνωστή διαδικασία θα ερχόμασταν στο γραφείο σας κύριε πρόεδρε να βρούμε την κοινή συνισταμένη στα πρόσωπα για το ΕΣΡ», είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης. «Αντί αυτών, η κυβέρνηση έφερε μια άτολμη τροπολογία, μια τροπολογία σαν να θέλει ο κ. Παππάς να περιορίσει τις πολιτικές απώλειες διότι είχε επάνω του το θέμα» συμπλήρωσε. «Είμαι φίλος και έχω κοινούς αγώνες με τον Β. Πολύδωρα. Αλλά αυτά τα δύο δεν θα με έκαναν να αποστώ από την συντεταγμένη θέση του κόμματος μου. Πρέπει όμως να πω, ότι βλέποντας τον Β. Πολύδωρα στην ΕΡΤ, μου έδωσε την εικόνα ότι δεν τον ενδιέφερε η θέση για το ΕΣΡ, αλλά η θέση της κυρίας Γεροβασίλη στον επόμενο ανασχηματισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Βούτσης: Μπορεί να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 4/5

Νωρίτερα ο κ. Βούτσης είχε τονίσει ότι «είναι η 5η Διάσκεψη που συζητείται αυτό το ζήτημα. Οι 4 προηγούμενες δεν είχαν αποτέλεσμα και κηρύχθηκαν άγονες. Η απόφαση του ΣτΕ ήταν οπωσδήποτε μια τομή στη διαδικασία, όπως είχαμε επισημάνει. Από αρκετές πλευρές είχε επισημανθεί ότι η απόφαση θα οδηγούσε στην άμεση επιλογή σύστασης του ΕΣΡ. Η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ θα γίνει μετά από 1,5 με 2 μήνες κατ΄ελάχιστο, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, και άρα είναι σαφές ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε τουλάχιστον όσον αφορά το ΕΣΡ ανεξαρτήτως της μελέτης της απόφασης. Η σύσταση του ΕΣΡ δεν συναρτάται με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία και γι΄αυτό θα έπρεπε να υπάρχει ΕΣΡ ανεξαρτήτως των υπολοίπων διαδικασιών, πολιτικές αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, απόφαση ΣτΕ κλπ, διότι είναι μεγάλη η έλλειψη ότι εδώ και 13 με 14 μήνες δεν ασκεί τον ρόλο του το ΕΣΡ», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: « ‘Αρα μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό. Είναι σαφές ότι η συνταγματική επιταγή για τη διαμόρφωση της μεγάλης πλειοψηφίας των 4/5, πλειοψηφία που απέδειξε αυτή η Βουλή ότι μπορεί να επιτευχθεί, διότι έχει προχωρήσει στη συγκρότηση άλλων αρχών- αυτή η αρχή είναι υποχρέωση συνταγματική δεν είναι σύσταση. Ζητάει από το πολιτικό σύστημα να ικανοποιήσει αυτή την αρχή και άρα εκ των πραγμάτων αποτελεί συνταγματικό ατόπημα ότι το πολιτικό σύστημα, εμείς ως προς αυτή την υποχρέωσή μας δεν έχουμε ανταποκριθεί».

«Οι αρμοδιότητες ως προς τη συνολική διαδικασία αδειοδότησης, σε όλα τα πεδία και σταθμούς της περνούν στο ΕΣΡ. Έχει κατατεθεί η τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας», έκανε γνωστό ο Νίκος Βούτσης ενώ σε σχέση με τον κ. Πολύδωρα παρατήρησε ότι και στις 4 προηγούμενες ανεξάρτητες αρχές τα πιθανά ασυμβίβαστα για τα πρόσωπα, αναλύονται πριν γίνει το ΦΕΚ και αν υπάρχει τεκμήριο ασυμβιβάστου μελετάται. «Τα όποια ασυμβίβαστα τα γνωρίζουμε και επ’ αυτού αν υπάρξει διαφορετική άποψη γίνονται τεκμηριώσεις των ασυμβιβάστων και αν δεν αρθούν επανέρχεται το θέμα στη διάσκεψη. Άρα δεν είναι κάτι που μας ξέφυγε το θέμα που εγείρεται για τον κ. Πολύδωρα», είπε ο Νίκος Βούτσης.

Διαβάστε επίσης

Η κρίσιμη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ (live)