Τσίπρας με αφορμή Σκουρλέτη: Κανείς δεν είναι πιο αριστερός από τον πρωθυπουργό

Η κυβέρνηση αρχίζει το εσωκομματικό «μασάζ» στους βουλευτές, ώστε να περάσουν τα νέα μέτρα με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις.

Ο πρωθυπουργός, στην πιο δύσκολη καμπή της διαπραγμάτευσης, παίρνει επάνω του τη διαχείριση πιθανών διαφοροποιήσεων στέλνοντας διττό μήνυμα: από τη μια δίνει κάλυψη στους βουλευτές του έναντι της πίεσης που θα δεχθούν από την κομματική βάση, βγαίνοντας ο ίδιος μπροστά και υπερασπιζόμενος τη συμβατότητα της συμφωνίας με τις ευαισθησίες και τα ιδεολογικά προτάγματα της Αριστεράς. Από την άλλη, στέλνει σαφές μήνυμα ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση του περιεχομένου της συμφωνίας θα εκληφθεί ως αμφισβήτηση της κυβερνητικής και κομματικής ιεραρχίας, ως αμφισβήτηση της αρχηγίας του. Με τον τρόπο αυτό το Μαξίμου επιχειρεί να εξουδετερώσει εν τη γενέσει τους και πριν λάβουν διαστάσεις τυχόν διαφοροποιήσεις, στις οποίες το τελευταίο διάστημα προσδίδονται και χαρακτηριστικά διαμόρφωσης εσωκομματικού και ενδοκυβερνητικού πόλου.

Στο Mέγαρο Μαξίμου δεν φοβούνται τυχόν διαρροές στην ψηφοφορία επί της συμφωνίας, καθώς θεωρούν ότι κανένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και των ΑΝΕΛ πιθανότατα) δεν θα φτάσει μέχρι του σημείου να πλήξει με αυτό τον τρόπο την κυβέρνηση. Ανησυχούν ωστόσο έντονα για το κλίμα που θα δημιουργηθεί από την εκδήλωση διαφωνιών και γκρίνιας για σειρά ρυθμίσεων και μέτρων, που θα φέρει η συμφωνία, όπως η πώληση μονάδων της ΔΕΗ και οι μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο. Ακριβώς επειδή μπορεί αυτές οι διαφωνίες να συνδυαστούν και με κοινωνικές αντιδράσεις, η ανησυχία γίνεται εντονότερη, ειδικά σε μία περίοδο που το κυβερνών κόμμα πιέζεται δημοσκοπικά. Ενδεικτική η διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου στις εφημερίδες Καθημερινή και Ειδήσεις μετά τις αιτιάσεις Σκουρλέτη για «κανιβαλισμό της ΔΕΗ» ότι «κανείς δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος ή περισσότερο αριστερός από τον πρωθυπουργό» προσθέτοντας ότι «αν τη συμφωνία μπορεί να τη διαχειριστεί ιδεολογικά ο Τσίπρας, τότε μπορεί να τη διαχειριστεί ο κάθε βουλευτής».

Μέσα σε αυτό το κλίμα αρχίζει η ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για πτυχές των συμφωνημένων, αλλά και όσων συζητούνται ακόμη και θεωρούνται ανοιχτά θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης θα ενημερώσει σήμερα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στη Δυτική Μακεδονία για το θέμα της ΔΕΗ, ενώ σειρά θα πάρουν τις επόμενες ημέρες όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας για το σύνολο των θεμάτων της συμφωνίας.

Έτσι κι αλλιώς τα πράγματα αναμένεται πλέον να «τρέξουν» γρήγορα, εάν όντως ισχύει η βούληση του Μαξίμου για μία τεχνική συμφωνία στις 7 Απριλίου: Μέχρι την Πέμπτη θα πρέπει να ενημερωθεί το Euro Working Group για τις ελληνικές θέσεις επί του πλαισίου που διαμορφώθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια να επιστρέψουν το ταχύτερο τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε να διαμορφωθεί το staff level agreement.

Στην κυβερνητική ηγεσία δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι τυχόν νέα παράταση στις διαπραγματεύσεις θα επιδεινώσει περαιτέρω τα μεγέθη της οικονομίας. Οι προειδοποιήσεις για παράδειγμα από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Παναγιώτη Λιαργκόβα ότι κινδυνεύουν όλοι οι στόχοι για το 2017 εάν συνεχιστεί η εκκρεμότητα, λειτουργούν μάλλον καταλυτικά, καθώς ήδη όλοι οι δείκτες του πρώτου διμήνου, πιθανόν και τριμήνου φαίνεται να βρίσκονται στο κόκκινο.

Το πρόβλημα ωστόσο για την κυβέρνηση είναι πιο σύνθετο και σοβαρό, καθώς δεν είναι ακόμη δεδομένο ότι θα υπάρξει μία ικανοποιητική συμφωνία πακέτο, που να περιλαμβάνει δηλαδή επαρκώς θετικές ρυθμίσεις για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η γερμανική απροθυμία σε αυτό το θέμα έχει θορυβήσει το Μαξίμου και είναι ενδεικτική η παρέμβαση του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος χαρακτήρισε επικίνδυνη, ανιστόρητη και νεοαποικιακή αντίληψη την ακραία άποψη ότι το χρέος πρέπει να παραμείνει άλυτο για να λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για την πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Σημείωσε μάλιστα ότι «εάν υιοθετηθεί, θα μετέτρεπε τη χώρα σε αποικία χρέους και σε προτεκτοράτο και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα κλαμπ κρατών-δανειστών και κρατών-υπόδουλων σ’ αυτά».

Υπό αυτή την έννοια, ο κ. Δραγασάκης φανέρωσε και την αγωνία της κυβέρνησης μήπως οι δανειστές οδηγούν την Ελλάδα σε τέταρτο μνημόνιο, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν το αντέχει χώρα, «δεν μας προσφέρεται και δεν είναι αναγκαίο».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ, ΤΣΙΠΡΑΣ, ΜΑΣΑΖ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!