Έρχεται νομοσχέδιο - «σκούπα» για τις εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
30
Νοέμβριος
Back

Έρχεται νομοσχέδιο – «σκούπα» για τις εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα

Με κατεπείγον νομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα υπολειπόμενα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Αυτό ανέφεραν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη στο προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Με την συγκεκριμένη κίνηση αυτή επιχειρείται να αρθούν όλες οι εκκρεμότητες ώστε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου να υπάρχει ως μόνο ανοικτό θέμα το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει όσες από τις περίπου 20 δράσεις απαιτούν νομοθέτηση.

Οι κινήσεις γίνονται ενόψει και της συνεδρίασης του EwG που θα γίνει την αύριο Πέμπτη και στην οποία θα εξεταστεί η πορεία των προαπαιτούμενων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές  το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή ενώ, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει και «δύσκολες» ασφαλιστικές-εργασιακές ρυθμίσεις που, αν και η κυβέρνηση σχεδίαζε να ικανοποιήσει με υπουργικές αποφάσεις, οι δανειστές απαίτησαν να περάσουν από το Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή υπάρχουν με 18 εκκρεμότητες στη λίστα των προαπαιτούμενων. Μεταξύ των βασικότερων, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, περιλαμβάνονται εκκρεμότητες που αφορούν στο Ελληνικό, στην προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, στην εκπόνηση ενός πλάνου είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών 2,4 δισ. ευρώ από τη ΔΕΗ κυρίως από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ωστόσο στην ατζέντα υπάρχουν και μεγάλες ανατροπές που πρέπει να ψηφιστούν για το ασφαλιστικό αλλά και για σειρά από άλλες περικοπές. Ειδικότερα:

— H παροχή από ελληνικής πλευράς νομικής γνωμοδότησης ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, καθώς και λεπτομερών ποσοτικών στοιχείων για το αν οι αλλαγές αυτές θα έχουν αναδιανεμητικό αντίκτυπο. Πρέπει να υπάρξει μια νομική γνωμάτευση περί συνταγματικότητας των ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα για τις περικοπές στις συντάξεις από το 2019.

— Εκκρεμεί επίσης ο επανυπολογισμός και η επεξεργασία των αιτήσεων συνταξιοδότησης με βάση τους νέους κανόνες (δηλαδή τις μειώσεις) που θα ισχύουν για τις συντάξεις που θα εκδίδονται σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016). Η προαπαιτούμενη ενέργεια προβλέπει ότι τουλάχιστον το 10% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από τις 13 Μαΐου 2016 ως τον Δεκέμβριο του 2016 πρέπει να επανυπολογιστούν και να διεκπεραιωθούν. Με δεδομένο ότι ο όγκος των συγκεκριμένων συντάξεων ξεπερνά τις 60.000, θα έπρεπε να επανυπολογιστούν 6.000 συντάξεις άμεσα, στόχος μάλλον αδύνατος, εάν αυτή είναι η τελική μορφή του συγκεκριμένου προαπαιτούμενου.

— Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης. Η κυβέρνηση πρέπει να δημοσιεύει ένα εξαμηνιαίο δελτίο τιμών (κάθε Μάιο και Νοέμβριο) για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.
 
 

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!