Ερώτηση Θεοδωράκη για την απλήρωτη εργασία

Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για το θέμα της απλήρωτης εργασίας κατέθεσε στη Βουλή ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Στην ερώτησή του ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστηρίζει μεταξύ άλλων, ότι «το φαινόμενο αυτό δημιουργήθηκε τα χρόνια της κρίσης και έχει γιγαντωθεί τους τελευταίους μήνες, με ευθύνη της κυβέρνησης» και ερωτά τον πρωθυπουργό, «εάν εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο παροχής επιδόματος επισφαλούς εργασίας στους εργαζόμενους που δεν πληρώνονται».

Ερωτά επίσης, «εάν θα μπορούν οι Τράπεζες να δανειοδοτούν επιχειρήσεις, στις οποίες χωστά χρήματα το ελληνικό δημόσιο, με την υποχρέωση τα δάνεια αυτά να πηγαίνουν εξ’ ολοκλήρου στην μισθοδοσία των εργαζομένων», καθώς και «πότε και με ποιόν τρόπο σκοπεύει το Δημόσιο να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις επιχειρήσεις».

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης, έχει ως εξής:

Θέμα: Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, που δουλεύουν και δεν πληρώνονται;

Τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, έχει δημιουργηθεί μία νέα κατηγορία εργαζομένων, αυτών που δουλεύουν και δεν πληρώνονται.

Βάσει στοιχείων του Υπουργείου Εργασίας, του Ινστιτούτου εργασίας της ΓΣΕΕ και συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο αριθμός των εργαζομένων, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους και δεν πληρώνονται, φαίνεται να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο (1.000.000).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο μία στις δύο επιχειρήσεις ανταποκρίνεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις και καταβάλει κανονικά τους μισθούς. Πέρυσι, περίπου 120.000 επιχειρήσεις καθυστέρησαν ή δεν πλήρωσαν καθόλου τους υπαλλήλους τους, ενώ περίπου 400.000 εργαζόμενοι προσέφυγαν στα δικαστήρια, για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.

Οι αιτίες για την γιγάντωση αυτού του φαινομένου τους τελευταίους μήνες, είναι πολλές:

Η παρατεταμένη ύφεση και η στασιμότητα στην αγορά έχει αδειάσει τα ταμεία μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων. Νέοι φόροι, νέες ασφαλιστικές εισφορές, έκτακτες εισφορές, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, που στραγγαλίζει επιχειρήσεις, που «μέχρι χθες» εθεωρούντο κερδοφόρες.

Το Δημόσιο καθυστερεί την καταβολή πληρωμών σε επιχειρήσεις (π.χ. πληρωμές έργων ΕΣΠΑ, επιστροφή ΦΠΑ, ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου προς προμηθευτές), με αποτέλεσμα την αντίστοιχη καθυστέρηση στις πληρωμές των εργαζομένων.

Κάποιοι εργοδότες δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, περιμένοντας «ευνοϊκές ρυθμίσεις». Αρκετοί εργαζόμενοι, παρότι δεν πληρώνονται, δεν καταγγέλλουν την εις βάρος τους συμπεριφορά και συνεχίζουν να δουλεύουν, νιώθοντας ανασφάλεια και φόβο μπροστά στα τεράστια ποσοστά ανεργίας.

Τέλος, η υπολειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης εμποδίζει τους πολίτες εργαζόμενους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους

Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία είναι στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα σ’ ένα ευρωπαϊκό κράτος. Όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χωρίς στόχο και πυξίδα στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα και τις εργασιακές σχέσεις, αδυνατεί να προστατέψει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Με την άστοχη οικονομική πολιτική που εφάρμοσε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, προκάλεσε μεγαλύτερη ύφεση, οδήγησε στο κλείσιμο επιχειρήσεων, στην τραπεζική και χρηματιστηριακή αργία και στην επιβολή ελέγχων κεφαλαίων (capital controls). Επιδείνωσε σημαντικά, δηλαδή, τις εργασιακές συνθήκες για εργαζομένους και εργοδότες.

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω ερωτάται ο Πρωθυπουργός:

1. Τι είδους πρωτοβουλίες θα λάβετε, ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην εργασία και η ομαλή καταβολή των μισθών, χωρίς να φτάνουμε στην επίσχεση εργασίας;

2. Πότε και με ποιον τρόπο σκοπεύει το Δημόσιο να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις επιχειρήσεις; Εξετάζει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μπορούν οι Τράπεζες να δανειοδοτούν επιχειρήσεις, στις οποίες χρωστάει λεφτά το ελληνικό δημόσιο, με την υποχρέωση τα δάνεια αυτά να πηγαίνουν εξ ολοκλήρου στην μισθοδοσία;

3. Εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο παροχής επιδόματος επισφαλούς εργασίας στους εργαζομένους, που δεν πληρώνονται, μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις πληρωμές από τους εργοδότες;

Ο ερωτών βουλευτής

Σταύρος Θεοδωράκης

πηγή: news247.gr

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΒΟΥΛΗ, ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]