Θέσπιση Ειδικής Άδειας Προστασίας της Μητρότητας των εργαζομένων 

Ερώτηση με θέμα τη «Θέσπιση Ειδικής Άδειας Προστασίας της Μητρότητας των εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ σε φορείς του δημοσίου», κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα:

Οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Δομές (Κέντρα Κοινότητας, Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, Δομές Αστέγων,) απασχολούνται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων στους ΟΤΑ με συνεχιζόμενες συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην δικαιούνται ούτε την εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου, η οποία ισχύει μόνο για τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά ούτε και την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας, ήτοι το εξάμηνο άδειας του ΟΑΕΔ.

Ο ΟΑΕΔ παρέχει την άδεια σε εργαζόμενες μητέρες που είναι ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ (πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, θεωρώντας ότι οι ΟΤΑ δεν εμπίπτουν σε αυτό το πλαίσιο.

Να σημειωθεί ότι και οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ, με συμβάσεις ΙΔΟΧ, όμως, είναι επίσης ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ (πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ). Καταλήγουμε, λοιπόν, στο εξής παράδοξο. Οι μόνιμοι, εργαζόμενοι γονείς καλούνται να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους σε 9 μήνες μετά την απόκτηση του τέκνου τους, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα σε 8 μήνες (63 μέρες άδεια λοχείας και εξάμηνο του ΟΑΕΔ), ενώ οι γονείς με συμβάσεις ΙΔΟΧ στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, μόλις  σε 63 ημέρες μετά την απόκτηση των τέκνων τους.

Η βιωματική εμπειρία των εργαζομένων γονέων με συμβάσεις ΙΔΟΧ, στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ που κλήθηκαν να επιστρέψουν στην εργασία τους στις 63 ημέρες μετά την απόκτηση του τέκνου τους, καταδεικνύει την δυσκολία και τις επιπτώσεις που είχε αυτό το γεγονός στις ίδιες τις εργαζόμενες, αλλά και στα βρέφη. Το σώμα και οι ορμόνες δεν έχουν επανέλθει πλήρως. Ο θηλασμός παρεμποδίζεται με αποτέλεσμα την πρόωρη διακοπή του. Επίσης, πολλές φορές οι γυναίκες εργάζονται σε ανθυγιεινό περιβάλλον εργασίας και δουλεύουν με κυλιόμενα ωράρια ή σε βάρδιες, νυχτερινά κ.ο.κ., με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι ίδιες, χωρίς να  μπορούν να είναι το ίδιο αποδοτικές σε αυτή την ανασφαλή συνθήκη, αλλά και τα βρέφη, τα οποία ακόμα δεν έχουν αποκτήσει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Επειδή πρόκειται για μία κατηγορία εργαζομένων στους ΟΤΑ και μάλιστα σε δομές οι οποίες αποτελούν τους πυλώνες του κράτους πρόνοιας και της στήριξης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

Επειδή πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή τη βάναυση για τη μητέρα και το βρέφος συνθήκη του πρόωρου αποχωρισμού την οποία αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες  στο δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Επειδή οφείλουν να σταματήσουν επιτέλους να υπάρχουν εργαζόμενοι και γονείς δύο ταχυτήτων και να καλυφθεί άμεσα το έλλειμμα στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της μητρότητας και συμφιλίωσης της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής.

Επειδή δε μπορεί να συνεχίσει η μητρότητα να προστατεύεται επιλεκτικά, με βάση το φορέα εργασίας και το είδος της σύμβασης κάθε εργαζόμενης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Πώς σκοπεύει να αποκαταστήσει το συγκεκριμένο έλλειμμα θεσμικού πλαισίου προστασίας της μητρότητας και συμφιλίωσης της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής;

Σκοπεύει να προβεί σε ειδική νομοθετική ρύθμιση εξάμηνης άδειας προστασίας της μητρότητας των εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ σε φορείς του δημοσίου που θα ορίζει ότι σε περίπτωση ανανέωσης/παράτασης της σύμβασης ο/η εργαζόμενος/η θα συνεχίσει να λαμβάνει την άδεια έως ότου ολοκληρωθεί το εξάμηνο;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Θεοδώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Αχτσιόγλου Έφη

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιού

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σπίρτζης Χρήστος

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Ψυχογιός Γεώργιος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΔΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]