Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για αρχαιολογικούς χώρους σε περιοχές που δραστηριοποιείται η Ελληνικός Χρυσός

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων για τους αρχαιολογικούς χώρους που ‘εχουν εντοπιστεί στις περιοχές που διενεργεί μεταλλευτικές εργασίες η Ελληνικός Χρυσός, κατέθεσαν προς την υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα και Πάνος Σκουρολιάκος.

Αναλυτικά:

Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού

Θέμα : Πόσοι και ποιοι αρχαιολογικοί χώροι έχουν εντοπιστεί στις περιοχές που διενεργεί μεταλλευτικές εργασίες η Ελληνικός Χρυσός;

Σε συνέχεια της υπ. αριθμ. 6882/28.5.2020 ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μέρος  της οποίας καλούσε την Υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού να απαντήσει σε σχέση με το πόσες  και ποιες είναι οι ενεργές αρχαιολογικές ανασκαφές στη Χαλκιδική και σε ποια σημεία ακριβώς  διενεργούνται, η Υπουργός Πολιτισμού κι Αθλητισμού, με αριθμό πρωτοκόλλου ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΕΚΕ/253658/939 και ημερομηνία έκδοσης 06/07/2020 εγγράφου της, αναφέρει ότι στους χώρους που εκτελεί μεταλλευτικές εργασίες η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. έχουν εντοπιστεί τρεις αρχαιολογικοί χώροι. Ένας στις Σκουριές, ένας στην Ολυμπιάδα κι ένας στο Στρατώνι. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται επί λέξει στο έγγραφο : “Στα έργα ‘Μεταλλευτικές Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας’ και ‘Απομάκρυνση, καθαρισμός και αποκατάσταση χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων Ολυμπιάδας’ της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., είναι σε εξέλιξη οι ανασκαφικές εργασίες στις Σκουριές, στο Στρατώνι και στην Ολυμπιάδα, ενώ εκπονούνται μελέτες ανάδειξης των αποκαλυφθέντων αρχαιοτήτων”.

Επειδή από την επίσημη έγγραφη ενημέρωση της Βουλής από το Υπουργείο Πολιτισμού κι Αθλητισμού προκύπτει ότι στην μεταλλευτική περιοχή της Ελληνικός Χρυσός υπάρχουν τρεις εν εξελίξει αρχαιολογικές ανασκαφές.

Επειδή το Υπουργείο Πολιτισμού κι Αθλητισμού θα πρέπει να ενημερώσει λεπτομερώς τη Βουλή για το εύρος και τα ευρήματα των ανασκαφών.

Ερωτάται η κυρία Υπουργός :

  • Που ακριβώς διενεργείται η ανασκαφική έρευνα στις Σκουριές; Ποια τα ευρήματα εκεί; Ποιες είναι οι μελέτες για την ανάδειξη των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων;
  • Που ακριβώς διενεργείται η ανασκαφική έρευνα στην Ολυμπιάδα; Ποια τα ευρήματα εκεί; Ποιες είναι οι μελέτες για την ανάδειξη των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων;
  • Που ακριβώς διενεργείται η ανασκαφική έρευνα στο Στρατώνι; Ποια τα ευρήματα εκεί; Ποιες είναι οι μελέτες για την ανάδειξη των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων;

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Παρακαλείται η κυρία Υπουργός να καταθέσει στο Σώμα :

  • Όλα τα έγγραφα που αφορούν στις εν εξελίξει ανασκαφικές έρευνες στις Σκουριές, στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι.
  • Όλα τα έγγραφα που αφορούν στα αρχαιολογικά ευρήματα στις Σκουριές, στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι.
  • Όλα τα έγγραφα που αφορούν στις μελέτες ανάδειξης των αποκαλυφθέντων αρχαιοτήτων στις Σκουριές, στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι.

Οι ερωτώντες κι αιτούντες βουλευτές

Κυριακή Μάλαμα

Πάνος Σκουρολιάκος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!