Ερώτηση στη Βουλή για τα 34 θανατηφόρα ατυχήματα στους ΟΤΑ

Ερώτηση για τα 34 θανατηφόρα ατυχήματα στους ΟΤΑ, την τελευταία τριετία αλλά και τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα, κατάθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Θελερίτη, καλώντας το υπουργείο Εργασίας να λάβει μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Ειδικότερα η κ. Θελερίτη, στην ερώτηση της, προς την κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θΕΜΑ: «Προστασία εργαζόμενων στους ΟΤΑ και τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας», σημειώνει:

«Το Υπουργείο Εσωτερικών, αναγνωρίζοντας ότι η διαμόρφωση ασφαλέστερου περιβάλλοντος εργασίας για τις εργαζόμενες/τους εργαζόμενους στους δήμους, ανεξάρτητα από τη σχέση και το αντικείμενο εργασίας, είναι διαρκής υποχρέωση της πολιτείας, έχει προχωρήσει στην ψήφιση σχετικών μέτρων. Για παράδειγμα, με τον Ν. 4483/2017 (ΦΕΚ Α’ 107/31-7-2017) και ειδικότερα με το Άρθρο 97 επεκτείνεται στους εργαζόμενους καθαριότητας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου το δικαίωμα χορήγησης Μέσων Ατομικής Προστασίας, διευρύνονται σημαντικά οι αρμοδιότητες της Επιθεώρησης Εργασίας και προβλέπεται η συγκρότηση Επιτροπής (με ΚΥΑ των αρμόδιων υπουργών) για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου παροχής ΜΑΠ και μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους ΟΤΑ και την υποβολή πρότασης για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του.

Επειδή ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο, αλλά και στοιχεία της ΠΟΕ– ΟΤΑ, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά τα εργατικά ατυχήματα στους δήμους (32 σοβαρά εργατικά ατυχήματα από Δεκέμβριο 2015 έως Ιούνιο 2017), και τα θανατηφόρα ατυχήματα εν ώρα εργασίας (34 θανατηφόρα ατυχήματα από Ιούλιο 2014 έως Αύγουστο 2017), ενώ δεν είναι επαρκή τα στοιχεία για τα εργατικά ατυχήματα που αφορούν συμβασιούχους, διότι συχνά υφίστανται τις συνέπειες των εργατικών ατυχημάτων «σιωπηλά» λόγω της επισφαλούς σχέσης εργασίας με τους ΟΤΑ, κρίνεται σκόπιμη η άμεση λήψη μέτρων για την πρόληψή τους.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται η κ. Υπουργός:

1) Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει στο άμεσο μέλλον για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων στους ΟΤΑ και τη διασφάλιση ότι η παραβίαση των όρων της εργατικής νομοθεσίας περί υγείας και ασφάλειας αποτελεί ποινικό αδίκημα και προς τούτο τιμωρείται με βάση την κείμενη νομοθεσία;

2) Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την εφαρμογή ή και εν ανάγκη αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις υποχρεώσεις των ΟΤΑ ως εργοδοτών;

Η ερωτώσα βουλευτής

Θελερίτη Μαρία»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΕΡΩΤΗΣΗ, ΟΤΑ, ΒΟΥΛΗ, ΘΑΝΑΤΑΤΗΦΟΡΑ ΑΥΤΧΗΜΑΤΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!