Ερώτηση 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημοσιογραφική κάλυψη του προσφυγικού

Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με τις συνθήκες δημοσιογραφικής κάλυψης του προσφυγικού στη Χίο και τη Λέσβο καταθέτουν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πρώτο σκέλος της ερώτησης αναφέρονται σε επιθέσεις που δέχτηκαν δημοσιογράφοι στα δύο νησιά κατά τους προηγούμενους μήνες κατά την κάλυψη θεμάτων σχετικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Σημειώνεται ότι οι επιθέσεις αυτές καταγγέλθηκαν από συλλογικά όργανα των δημοσιογράφων στις κατά τόπους εισαγγελικές Αρχές.
Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης αναφέρονται στο φαινόμενο της κατασκευής ή και της διασποράς ψευδών ειδήσεων, κυρίως μέσω παραδημοσιογραφικών ιστοσελίδων, οι οποίες στοχεύουν στην καλλιέργεια ξενοφοβικού κλίματος.

Ο υπουργός ερωτάται από τους 25 βουλευτές με ποιο τρόπο, εντός των ορίων των καθηκόντων του, σκοπεύει αφενός να προστατεύσει την ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και αφετέρου να αντιμετωπίσει φαινόμενα ακραίας παραπληροφόρησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τους προηγούμενους μήνες παρουσιάστηκαν σε περιοχές όπως η Λέσβος και η Χίος, περιπτώσεις επιθέσεων, λεκτικών και φυσικών, εναντίον δημοσιογράφων από ακραίους εθνικιστικούς κύκλους με στόχο τη δημοσιογραφική ιδιότητά τους και τη σχετική με αυτή λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα -όπως αναφέρεται και στην ερώτηση- στο περιθώριο εκδήλωσης διαμαρτυρίας για το προσφυγικό, στη Χίο, δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας «Πολίτης» έγινε δέκτης φραστικών επιθέσεων και απειλών από μέλη ακροδεξιών ομάδων.

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Αντωνίου Χρήστος, Αραχωβίτης Σταύρος, Βαγιωνάκη Βάλια, Γάκης Δημήτρης, Γιαννακίδης Στάθης, Δέδες Γιάννης, Δουζίνας Κώστας, Καββαδία Αννέτα, Μιχαηλίδης Ανδρέας, Μουμουλίδης Θέμης, Μπαλαούρας Γεράσιμος, Μπαλλής Συμεών, Μπαλτάς Αριστείδης, Μπαλωμενάκης Αντώνης, Μπάρκας Κώστας, Ξυδάκης Νίκος, Πάλλης Γιώργος, Παπαδόπουλος Σάκης, Παπαφιλίππου Γιώργος, Παυλίδης Κώστας, Ρίζος Δημήτρης, Σεβαστάκης Δημήτρης, Σηφάκης Γιάννης, Σταμπουλή Αφροδίτη, Τζαμακλής Χάρης και Ψυχογιός Γιώργος.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΕΡΩΤΗΣΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, HOTSPOTS


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]