επιτροπή-θεσμών-εκτός-ο-τζαβάρας-αποκ-665442
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 25.11.2022 | 21:43

Επιτροπή Θεσμών: Εκτός ο Τζαβάρας -Αποκλειστικές δηλώσεις στην aftodioikisi: «Μου ζητήθηκε να διευκολύνω το κόμμα»

Παρασκήνιο υπάρχει μετά την αποχώρηση-αντικατάσταση του Κώστα Τζαβάρα στην Επιτροπή Θεσμών Διαφάνειας της Βουλής που ερευνά την υπόθεση των υποκλοπών.

Ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος πολλές φορές έχει επικρίνει τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο θέμα των παρακολουθήσεων, φέρεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ να πιέστηκε για να «διευκολύνει» την κατάσταση…

Στο παρελθόν άλλωστε, ο ίδιος έχει εκφράσει σοβαρότατες ενστάσεις ως προς τις διαδικασίες που ακολουθούνται και το απόγευμα της Παρασκευής, έγινε γνωστή η απόφαση για… “αντικατάστασή” του!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τη Δευτέρα έχουν κληθεί για κατάθεση πρόσωπα «κλειδιά» της υπόθεσης (όπως ο πρώην γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, οι Μπίτζιος και Λαβράνος, εκπρόσωποι εταιρειών κ.α.) και ο Κώστας Τζαβάρας είναι από αυτούς που έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα ΚΑΤΑ της επίκλησης απορρήτου.

Η δυσαρέσκεια για τις ενστάσεις του κ. Τζαβάρα ως προς τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην Επιτροπή, και ειδικά για το θέμα του “απορρήτου”, ήταν εδώ και καιρό διάχυτη στο κόμμα και ο ίδιος μη θέλοντας να αλλάξει στάση αλλά και να δημιουργήσει πρόβλημα στην κοινοβουλευτική ομάδα, έστειλε μια εσωτερική επιστολή «ξεκαθαρίσματος» προσπαθώντας να προλάβει αντιδράσεις…

Ουσιαστικά όμως, στη ΝΔ είχαν λάβει τις αποφάσεις τους…

Και αυτό γιατί εκτός από τη διαφοροποίηση του Κώστα Τζαβάρα από την επίσημη κυβερνητική γραμμή, είχε προηγηθεί και ακόμα ένα «φάουλ»: Η «επίθεσή» του στους δικαστικούς λειτουργούς για κωλυσιεργία στην υπόθεση, (προκαλώντας την οργή του Ισίδωρου Ντογιάκου).

Η aftodioikisi.gr επικοινώνησε με τον κ. Τζαβάρα για να μας πει τους ακριβείς λόγους ως προς την αντικατάστασή του, αλλά και τι ακριβώς συνέβη.

Ο ίδιος, μας είπε:

«Οι θέσεις μου στην Επιτροπή είναι ξεκάθαρες από την πρώτη στιγμή που δέχτηκα να συμμετέχω σε αυτήν. Ειδικά για το ζήτημα του απορρήτου έχω πάρει σαφή θέση που δεν συμπίπτει με την κρατούσα άποψη στο κόμμα. Το κόμμα γνώριζε εδώ και μέρες ότι δεν θα άλλαζα στάση. Το συζήτησα και για να μη δημιουργηθεί ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αποφάσισα να στείλω μια επιστολή ζητώντας την αντικατάστασή μου, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Οι προσωπικοί λόγοι αυτοί παρερμηνεύτηκαν από κάποια ΜΜΕ που έγραψαν ότι υπήρξε θέμα υγείας. Όχι, δεν είναι θέμα υγείας. Είναι πολιτική θέση. Ακολούθησε η απόφαση αντικατάστασής μου, καθώς στην πορεία, μου ζητήθηκε να διευκολύνω το κόμμα…».

Η aftodioikisi.gr ρώτησε τον κ. Τζαβάρα, αν όντως τη Δευτέρα, θα παραστούν σημαντικά πρόσωπα να καταθέσουν και αν αυτά τα πρόσωπα θα επικαλεστούν, όντως το απόρρητο. Ο ίδιος μας είπε ότι πιθανόν, έτσι να γίνει, χωρίς όμως ο ίδιος να είναι παρών.

Σε κάθε περίπτωση, η αποχώρηση-αντικατάσταση Τζαβάρα, φέρνει ξανά τα πάνω κάτω στην Επιτροπή (αλλά και στη ΝΔ), με δεδομένη και την πρόσφατη διαφωνία της Όλγας Κεφαλογιάννη για τις διαδικασίες.