Επίθεση με baby oil στο Βυζαντινό Μουσείο -Οργή από Όλγα Κεφαλογιάννη

Μια περίεργη ιστορία βανδαλισμού που συνέβη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, έρχεται στη δημοσιότητα σχεδόν 20 μέρες μετά το περιστατικό, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι έχει διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την εύρεση των ενόχων και την απόδοση ευθυνών.

Όπως δημοσίευσε την περασμένη Τρίτη η εφημερίδα Καθημερινή, το Σάββατο 28 Ιουλίου δύο γυναίκες έριξαν λάδι προκαλώντας φθορές σε εκθέματα, που είναι παράλληλα κειμήλια της ορθοδοξίας, αλλά και σε χώρους του μουσείου (μάρμαρα και τοίχους) στης αίθουσες της μόνιμης έκθεσης αλλά και των περιοδικών εκθέσεων στη βίλα Ιλίσια. Εκείνη την ώρα μάλιστα, στο μουσείο είχαν βάρδια 20 φύλακες!

Οι δύο γυναίκες, με μεγάλες τσάντες στις οποίες έκρυβαν το λάδι –  baby oil, για την ακρίβεια – με το οποίο ράντιζαν τα εκθέματα,  περιηγήθηκαν στην ψηφιακή έκθεση του «Παναγίου Τάφου» που φιλοξενεί το μουσείο, στη μόνιμη έκθεσή του, και στην περιοδική «Το Βυζάντιο και οι άλλοι κατά την πρώτη χιλιετία: Μία αυτοκρατορία σταθερότητας σε περίοδο κλυδωνισμών».

Κανένας από τους 20 φύλακες δεν υποπτεύθηκε κάτι, ενώ διαπίστωσαν το συμβάν την άλλη ημέρα εξαιτίας των λεκέδων λαδιού στα δάπεδα, στους τοίχους και στα εκθέματα. Τα πλάνα από τις κάμερες του μουσείου δείχνουν τις δύο γυναίκες, αλλά η τεχνολογία είναι… απαρχαιωμένη και δεν μπορεί να βοηθήσει στην αναζήτησή τους.

Οργή από τη ΝΔ

Με αφορμή το πρόσφατο συμβάν, η τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ., βουλευτής Α’ Αθηνών Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το πρόσφατο συμβάν βανδαλισμού πολύτιμων κειμηλίων στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, αναδεικνύει για μια ακόμα μια φορά την ανάγκη για την άμεση κατάρτιση κεντρικού σχεδίου προστασίας και ασφάλειας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας.

Το πολιτιστικό μας απόθεμα είναι ανεκτίμητο. Η προστασία του όμως απαιτεί υπευθυνότητα, συνέπεια και γνώση.

To ΥΠΠΟΑ οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να αποδείξει ότι διαθέτει τη βούληση, το σχέδιο και τα απαραίτητα αντανακλαστικά.

Τα έργα και οι ημέρες της σημερινής πολιτικής ηγεσίας δεν μας κάνουν καθόλου αισιόδοξους».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΟΡΓΗ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, BABY OIL


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!