Επιστολή Τσίπρα στους Ευρωπαίους για μη αποδοχή του μνημονίου

Την υιοθέτηση ενός εναλλακτικού σχεδίου βασισμένου στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στην κοινωνική προστασία θα ζητήσει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή που θα στείλει αύριο στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Ε.Ε. Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες πηγές, ο Α.Τσίπρας θα επισημαίνει ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπορούν να ισχύουν από τη στιγμή που ο ελληνικός λαός με την ψήφο του έχει αποδοκιμάσει την πολιτική των μνημονίων. Επίσης, ο κ. Τσίπρας θα επισημαίνει ότι πλέον τα κόμματα που υπέγραψαν τις δεσμεύσεις, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., εκπροσωπούν σήμερα περίπου το 33% του ελληνικού λαού. Πάντως, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμάρας κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα πως θέλει να σύρει τη χώρα στην καταστροφή, κάτι στο οποίο δε θα συναινέσει.

Τσίπρας-Οικολόγοι

Στο μεταξύ, μετά τη συνάντησή του με το Φώτη Κουβέλη, ο οποίος είπε «ναι» σε κυβέρνηση της Αριστεράς, ο Α. Τσίπρας συναντήθηκε με την επικεφαλής των Οικολόγων Πρασίνων Ιωάννα Ροντούλη.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Ι. Ροντούλη δήλωσε πως «χρειαζόμαστε προγραμματικές προτάσεις που να δίνουν λύσεις και διέξοδο για τη χώρα, που βρίσκεται στη δίνη μιας ατέρμονης κρίσης και δεν μπορούμε να κρυβόμαστε μόνο πίσω από ένα πλαίσιο που να λέει «αντιμνημόνιο». Έχουμε έγκαιρα προεκλογικά, παρουσιάσει τις προτάσεις μας, οι οποίες δεν λένε μόνο όχι στο μνημόνιο, αλλά παράλληλα δίνουν και Οδικό Χάρτη για να βγούμε απ’ αυτή την κρίση. Είμαστε ένα κόμμα που έχουμε την κουλτούρα του διαλόγου, της συνεργασίας, της συναίνεσης. Περιμένουμε όμως συγκεκριμένες αναφορές για το πώς εξειδικεύει ο ΣΥΡΙΖΑ τις προτάσεις για την έξοδο απ’ την κρίση».

Επίθεση από ΚΚΕ

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις Τσίπρα, κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πως «παρουσίασε ως φιλολαϊκή διέξοδο ορισμένες προτάσεις που συγκαλύπτουν τη γενικευμένη αντιλαϊκή επίθεση των μονοπωλίων και των κομμάτων τους, τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως είναι η «Στρατηγική ΕΕ 2020», πολιτικές που είναι ενσωματωμένες και στο μνημόνιο και στη δανειακή σύμβαση».

Οι προτάσεις Τσίπρα, προσθέτει το ΚΚΕ, «λένε σαφώς ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν ένα μεγάλο μέρος του χρέους για το οποίο δεν ευθύνονται, ενώ ο λαός έχει ανάγκη από τη διαγραφή του χρέους. Παράλληλα αυτές οι προτάσεις αφήνουν ανοιχτό το δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων και λυμένα τα χέρια των καπιταλιστών να επιβάλουν νέα αντεργατικά μέτρα (μισθούς των 400 ευρώ, ελαστικές σχέσεις εργασίας κ.α.). Αφήνουν στο απυρόβλητο τις αντιδραστικές αλλαγές στην παιδεία, υγεία, πρόνοια».

Τον κατηγορεί, τέλος, ότι «η αποσιώπηση κάθε αναφοράς στις μόνιμες συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει οι ελληνικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια επέμβασης στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι πολύ χαρακτηριστική της υπόκλισης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην άρχουσα τάξη και στους διεθνείς συμμάχους της. Μια τέτοια κυβέρνηση θα περιπλέξει και θα οξύνει τα λαϊκά προβλήματα».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]