επιστολή-στην-επίτροπο-ισότητας-περί-517678
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 17.04.2021 | 08:41

Επιστολή στην επίτροπο Ισότητας περί του ν/σ για το οικογενειακό δίκαιο

Την παρέμβαση της επιτρόπου Ισότητας της ΕΕ Έλενα Ντάλι, ζητούν με επιστολή τους η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ  Έλενα Κουντουρά και ο επικεφαλής της ευρωομάδας, αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «παραβιάζονται οι διεθνείς συμβάσεις στο νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το οικογενειακό δίκαιο» και καλούν την επίτροπο «να πάρει θέση, αν η ελληνική νομοθετική πρωτοβουλία συνάδει με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της ΕΕ, τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και το Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Στην επιστολή τους, η κ. Κουντουρά, εισηγήτρια της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον «Αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας στις γυναίκες και τα παιδιά και τα δικαιώματα επιμέλειας»  και ο κ. Παπαδημούλης, επικεφαλής της ευρωομάδας, αντιπρόεδρος του ΕΚ, αρμόδιος για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα, τονίζουν ότι:

– Επιχειρείται η αλλοίωση  του παιδοκεντρικού χαρακτήρα του ελληνικού οικογενειακού δικαίου

– Υπονομεύεται το «βέλτιστο συμφέρον του παιδιού» που προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις, θέτοντας αντ’ αυτού στο επίκεντρο της προωθούμενης ρύθμισης τα συμφέροντα συγκεκριμένων κατηγοριών γονέων.

– Το παιδί αντιμετωπίζεται ως παθητικός αποδέκτης της άσκησης των γονικών δικαιωμάτων και όχι ως πραγματικός κάτοχος του δικαιώματος, στην πλειονότητα των άρθρων του νομοσχεδίου.

Το  συμφέρον του παιδιού πρέπει να κρίνεται κατά περίπτωση, διότι κάθε υπόθεση είναι ξεχωριστή και ο νόμος οφείλει να παρέχει στο δικαστήριο την ευκαιρία να επιλέξει την καταλληλότερη διευθέτηση γονικής μέριμνας, όπως υπαγορεύεται ξεκάθαρα σε  κοινοτική οδηγία του 2012 που έχει μεταφερθεί στην ελληνική νομοθεσία με τον νόμο 4478/2017 για την προστασία κάθε παιδιού-θύματος, καθώς και από διάφορα άρθρα της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

– Το νομοσχέδιο δημιουργεί διακρίσεις και αντιβαίνει την αρχή της ισότητας και τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, χωρίζοντας τα παιδιά σε δύο κατηγορίες: σε αυτά που δικαιούνται ακρόαση από τον δικαστή και σε εκείνα που αποκλείονται, με την προσβλητική για τα παιδιά, όσο και τους δικαστές προσθήκη, να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του παιδιού μόνο όταν φτάσει στο δικαστήριο η υπόθεση και μόνο εάν η γνώμη του «κρίνεται από το δικαστήριο ότι δεν αποτελεί  προϊόν καθοδήγησης ή υποβολής».

– Είναι επικίνδυνη η διάταξη που απαιτεί «αμετάκλητη καταδίκη» για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε περιπτώσεις γονικής επιμέλειας, και πρέπει να αποσυρθεί, καθώς παραβιάζει τα δικαιώματα των θυμάτων. Είναι γνωστό ότι χρειάζονται  περισσότερα και από οκτώ χρόνια για αμετάκλητη καταδίκη, επιτρέποντας στους κακοποιητικούς γονείς να συνεχίσουν την  κακοποιητική τους  δραστηριότητα εναντίον των πρώην συντρόφων ή των παιδιών, στη βάση αποκλειστικά της αξίωσής τους ως γονέων για τη φροντίδα και επικοινωνία με το παιδί.

– Οι τροποποιήσεις που επιφέρει στον Ελληνικό Αστικό Κώδικα, είναι αντίθετες προς το πνεύμα και το γράμμα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, που η Ελλάδα έχει  κυρώσει εδώ και τρία χρόνια, όμως δεν έχει εφαρμόσει την πλειοψηφία των διατάξεών της στην πράξη. Η προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θα εκθέσει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε μεγαλύτερο κίνδυνο και θα παρεμποδίσει σε μεγάλο βαθμό την πρόσβασή τους στην Δικαιοσύνη.

– Η νομοθετική αντιμετώπιση των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας, έρχεται σε αντίθεση και με το περιεχόμενο της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τον αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας και τα δικαιώματα γονικής επιμέλειας. Στην Έκθεση εκφράζεται ξεκάθαρα η θέση, πως η άσκηση των δικαιωμάτων επίσκεψης ή επιμέλειας δεν θα θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα και την ασφάλεια του θύματος ή των παιδιών.