επίσκεψη-μητσοτάκη-στη-νέα-κλειστή-ελ-946651
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 01.10.2021 | 13:40

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

«Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να κλείσουμε οριστικά τη δομή της ντροπής και ταυτόχρονα να εγκαινιάσουμε επίσημα τη νέα δομή που, όπως δεσμευτήκαμε, δημιουργήθηκε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εκτός του αστικού ιστού».

Αυτό, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο χώρο του πρώην Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η νέα δομή έχει ως σκοπό «να φιλοξενεί προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι θα φτάνουν στη Σάμο έως ότου κριθεί, αξιολογηθεί, αν αυτοί πρέπει να τύχουν καθεστώτος προστασίας. Ή σε περίπτωση που δεν πάρουν άσυλο, να επιστραφούν βάσει των διεθνών συμφωνιών στις χώρες προέλευσής τους ή στην Τουρκία, όπως ορίζει εξάλλου η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας του 2016».

Σημείωσε πως η δομή σχεδιάστηκε με επαρκή χωρητικότητα ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει  μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο, διευκρινίζοντας όμως ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις «αυτή θα είναι αχρείαστη».

«Δείτε το ως μία ασφαλιστική δικλίδα, στην απευκταία περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν και πάλι έντονα. Αυτό, όμως, εκτιμώ ότι δεν θα γίνει. Και δεν θα γίνει για τον απλούστατο λόγο ότι η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει πράξη την πολιτική της δέσμευση για ασφαλή και δίκαιη φύλαξη των συνόρων της πατρίδας μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα έχει σύνορα στη θάλασσα και τη στεριά. Η Ευρώπη έχει σύνορα στη θάλασσα και τη στεριά και υποχρέωσή μας είναι αυτά τα σύνορα να τα φυλάσσουμε. Χωρίς σε καμία

Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνο Λογοθέτη.

Η ΚΕΔ Σάμου αναπτύχθηκε σε έκταση περίπου 200 στρεμμάτων, στη θέση «Ζερβού» του Δήμου Ανατολικής Σάμου. Διαθέτει υποδομές, όπως γήπεδα, παιδικές χαρές, χώρους για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αίθουσα υπολογιστών, δίκτυο wi-fi, χώρους καταστημάτων, κοινόχρηστα πλυντήρια και κουζίνες. Διαθέτει επίσης, μεταξύ άλλων, υποδομές πυρασφάλειας, καθαρισμού του νερού, κλιματισμού των χώρων και  βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων.

Η νέα μονάδα διαθέτει 240 θέσεις για ασυνόδευτα παιδιά και επιπλέον 240 για μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με κινητικές δυσκολίες ή αναπηρίες και άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.