εο-κκε-η-frontex-καμία-δουλειά-δεν-έχει-στα-σύ-398263
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 06.05.2022 | 12:45

ΕΟ ΚΚΕ: Η Frontex καμία δουλειά δεν έχει στα σύνορα της χώρας

Σε δελτίο τύπου η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σχετικά με την παραίτηση του επικεφαλής της Frontex, αναφέρει:

«Με αφορμή την παραίτηση του επικεφαλής της Frontex, Fabrice Leggeri, έχει ενορχηστρωθεί μία προσπάθεια εξωραϊσμού και αναβάπτισης του διακρατικού κατασταλτικού μηχανισμού τόσο από την Κομισιόν και τις αστικές κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ, όπως της Γερμανίας που έκανε λόγο για μία ευκαιρία για «νέα αρχή», όσο και από τις δυνάμεις του οπορτουνισμού και της σοσιαλδημοκρατίας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που συνειδητά προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν από την επικίνδυνη για τους λαούς αποστολή που έχει αναλάβει η Frontex εστιάζοντας στο πρόσωπο του απερχόμενου επικεφαλής ως μοναδικού υπεύθυνου για τα έργα και τις ημέρες της.

Οι όποιες έρευνες και τα πορίσματά τους για φαινόμενα διαφθοράς και ”παράβασης” καθήκοντος του ευρωενωσιακού στρατιωτικο-αστυνομικού μηχανισμού συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής δεν μπορούν να αθωώσουν την επικίνδυνη για τους λαούς αποστολή που του έχει αναθέσει η ΕΕ.

Η Frontex με αναβαθμισμένες μεταξύ άλλων μάλιστα αρμοδιότητες και πρόβλεψη οπλισμού, αυξημένο προϋπολογισμό και 10.000 προσωπικό έως το 2027 αποτελεί το μεγαλύτερο οργανισμό στην ΕΕ. Αντικείμενο της δράσης της με βάση την εντολή της ΕΕ, είναι η άγρια καταστολή και οι επαναπροωθήσεις στα σύνορα για τους κατατρεγμένους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που έχουν οδηγήσει στα καθημερινά σχεδόν ναυάγια και τις εκατόμβες νεκρών στη Μεσόγειο, ο περιορισμός του δικαιώματος στο άσυλο, οι απελάσεις, οι επιστροφές, ο εγκλωβισμός των προσφύγων στις χώρες-πύλες εισόδου, όπως η Ελλάδα κι οι διακρίσεις στη μεταχείριση των κατατρεγμένων χωρίζοντας τους σε ”λευκούς, ομόδοξους” και στους υπόλοιπους. Για αυτόν τον λόγο προωθήθηκε και η κατασκευή νέων, πανάκριβων υπερδομών – φυλακών στα νησιά και τον Έβρο με τη Frontex να αναλαμβάνει τον ρόλο του χωροφύλακα στο Αιγαίο. Όλα αυτά δεν αποτελούν κάποια ”εξαίρεση” ή ”έλλειψη” της Frontex, αλλά η πεμπτουσία της αντιδραστικής αποστολής της.

Αυτόν το ρόλο της Frontex στα ελληνικά σύνορα που αποτελεί εκτός των άλλων και defacto αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων αποδέχτηκε τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο ο απερχόμενος επικεφαλής της δέχτηκε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ”για την εξαιρετική συνεργασία”, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη τον βράβευσε για την ”προσφορά” του.

Η Frontex καμία δουλειά δεν έχει στα σύνορα της χώρας και πρέπει να καταργηθεί.

Αποκτά ιδιαίτερη σημασία η κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο νέο αντιδραστικό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο που διαιωνίζει τις συνέπειες για τα θύματα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και πολέμων από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, ενάντια στο ευρωενωσιακό πλαίσιο και τους μηχανισμούς του, η αποδέσμευση από την ΕΕ και με το λαό στην εξουσία».