ελληνικό-σολομώντεια-λύση-αναζητε-5542
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 03.10.2017 | 01:06

Ελληνικό: “Σολομώντεια” λύση αναζητεί η κυβέρνηση

Την αισιοδοξία τους εκφράζουν κυβερνητικοί παράγοντες μιλώντας στο Reporter.gr ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου θα βρεθεί λύση για την προώθηση της επένδυσης στο Ελληνικό. Όπως αναφέρουν η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν άκρως εποικοδομητική καθώς  παρουσιάστηκαν στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όλα τα δεδομένα που αφορούν την υπόθεση και έχουν να κάνουν με τις περιοχές που παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον, τις νομικές διαστάσεις ενδεχόμενης παράκαμψης του αρχαιολογικού νόμου, τα σενάρια προσφυγών στο ΣτΕ, αλλά και τα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να ακολουθεί ο επενδυτής βάσει της σύμβασης. Το Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρεται, επιδιώκει να δοθεί ένα σήμα θετικό για την προώθηση της επένδυσης ωστόσο με σεβασμό της έννομης τάξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες με βάσει χάρτες που έχουν κατατεθεί και «πατούν» σε επιφανειακή έρευνα και αξιολόγηση ιστορικών πηγών, το αρχαιολογικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία της έκτασης, κύρια κοντά στην παλιά στρατιωτική αεροπορική βάση. Έτσι, εφόσον υπάρξει μερική κήρυξη εκτάσεων σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος εκτιμάται ότι μπορεί να βρεθεί διέξοδος στο αδιέξοδο.

‘Άλλωστε η παράκαμψη μια τέτοιας διαδικασίας κήρυξης και η επίκληση ως λύση του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ της Lamda Development (Ελληνικό Α.Ε., του ΤΑΙΠΕΔ και του ΥΠΠΟ για τυχόν αρχαιολογικά ευρήματα, όπως αναφέρεται, δεν αντικαθιστά τα όσα προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος και το Σύνταγμα. Μόνο η πιστή τήρησή τους με κήρυξη εκτάσεων ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος καθώς ο χώρος είναι εκτός σχεδίου πόλεως (αν ήταν, θα προβλεπόταν απλούστερες διαδικασίες) μπορεί να αποκρούσει κύμα προσφυγών στο ΣτΕ, με αιτιολόγηση το μη σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ουσιαστικά αναφέρουν πηγές με γνώση της υπόθεσης στο Reporter.gr, το μνημόνιο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την υφιστάμενη νομική τάξη. Μια εμμονή σε αυτό και μόνο για άρση αδιεξόδου θα έφερνε κύμα προσφυγών, τονίζουν. Επίσης, αναφέρουν, ότι ο σεβασμός στο νομικό οπλισμό της χώρας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς θα είναι μια απάντηση σε όσους εκτιμούν ότι όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό είναι απλές γραφειοκρατικές διελκυστίνδες κι όχι προσπάθειες ματαίωσης της επένδυσης.

Η απόφαση του ΚΑΣ ωστόσο θα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και την οριστική απόφαση την παίρνει η πολιτική ηγεσία του Υπ. Πολιτισμού.

Πάντως σήμερα το αναμένεται τα ΚΑΣ θα εξετάσει

–  την ενδεχόμενη κήρυξη – οριοθέτηση ως αρχαιολογικού χώρου περιοχής των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής.

–  α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου “Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά”, Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής (συνεχιζόμενο). αναφορικά με τον τρόπο που θα προχωρήσουν οι αρχαιολογικές εργασίες στην έκταση.

Πάντως από σήμερα μέχρι την έναρξη των εργασιών στο χώρο και την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 300 εκατ. ευρώ, του τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ που προβλέπεται, μένει ακόμη αρκετός χρόνος.

Ουσιαστικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ζητήματα όπως αυτό με τις δασικές εκτάσεις (παρά την έγκριση της ένστασης κατά της απόφασης του δασαρχείου Πειραιά υπάρχουν κι άλλες προσφυγές), η μεταφορά εγκαταστάσεων και φορέων, ο διαγωνισμός για το καζίνο,  η έγκριση από το ΣτΕ της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ). Σημειώνεται ότι απαιτείται σχέδιο προεδρικού διατάγματος (με την ΣΜΠΕ και το ΣΟΑ) που θα πρέπει να περάσει από έλεγχος νομιμότητας από το ΣτΕ.

Γιώργος Αλεξάκης