Η Ελλάδα δωρίζει 92 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης στην Αίγυπτο

Η Ελλάδα παραχωρεί δωρεάν στην Αίγυπτο 92 παλαιά άρματα μάχης, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών.   Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ρεπορτάζ του ιστότοπου του Μ. Ιγνατίου Hellas Journal, μέσα από τις συνεκπαιδεύσεις των δυο χωρών και τη διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας, η Ελλάδα προχώρησε σε δωρεά 92 παλαιών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ).

Η απόφαση ελήφθη από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έγινε γνωστή μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων. Στελέχη της τελευταίας τονίζουν ότι τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης ΒΜΡ-1 είναι σε μακρά ακινησία και έχουν αποσυρθεί εδώ και καιρό από τον Ελληνικό Στρατό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα 92 τεθωρακισμένα θα επλεγούν από στελέχη του αιγυπτιακού στρατού, αλλά θα παραμείνουν στην Ελλάδα για να γίνει ο απαραίτητος τεχνικός έλεγχος και συντήρηση από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΛΒΟ και άλλες εταιρίες) ώστε να επανέλθουν σε πλήρως λειτουργική κατάσταση.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση θα καταβάλει το κόστος συντήρησης και επισκευής στους λογαριασμούς του υπουργείου Άμυνας ως ανάθεση υποκατασκευαστικού έργου στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.   Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο τα δυο τελευταία χρόνια γίνονται όλο και καλύτερες, με τις δύο χώρες να τονίζουν ότι στόχος της συνεργασίας είναι η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου καθώς και ο ενεργειακός τομέας.   Σημειώνεται ακόμη πως η μόνη χώρα που αντίτίθεται στη στενή συνεργασία που έχει επέλθει διμερώς, είναι η Τουρκία.

Όσον αφορά στα ΒΜΡ-1, αυτά είχαν αποκτηθεί από την Ελλάδα από τα αποθέματα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και άλλες χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, μετά τη διάλυσή τους και κάλυπταν την ανάγκη για τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.   Τα πρώτα ΤΟΜΑ είχαν φτάσει στη χώρα μας το 1993 και ήταν 500 άρματα, ενώ αναμεσά τους ήταν και ΜΒΡ-1, που είχαν ξεκινήσει να παράγονται από το 1966 έως το 1976 καθώς και τεθωρακισμένα ΜΒΡ-1Ρ παραγωγής 1979 έως 1983.   Πριν την παράδοσή τους στις τάξεις του ελληνικού στρατού είχαν αναβαθμιστεί, με σχεδιασμό από τον γερμανικό στρατό σε ΜΒΡ-1 Α1 OST.   Σημειώνεται ότι, πριν τη δωρεά στην Αίγυπτο, η Ελλάδα είχε κάνει ακόμη μια παραχώρηση 250 τεθωρακισμένων του ιδίου τύπου στο Ιράκ.

Πηγή:hellasjournal.com

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ, ΔΩΡΕΑ, ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!