εκλογές-κιναλ-πώς-η-επιστροφή-του-πρά-970128
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11.12.2021 | 09:02

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πώς η επιστροφή του «πράσινου ήλιου» φέρνει κάλπες στη χώρα

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πώς η επιστροφή του «πράσινου ήλιου» φέρνει κάλπες στη χώρα.

Πριν ανοίξουν οι κάλπες του δεύτερου γύρου των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ στο Μαξίμου αρχίζουν και βλέπουν άλλες κάλπες στη χώρα.

Στη διαπίστωση αυτή προχωρούν οι καλά ενημερωμένοι για τους προβληματισμούς του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, γύρω από την εκλογή για τον επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.

Μετά τον πρώτο γύρο, όπου με διαφορά ήταν πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης, ακολούθησαν πολλά, σοβαρά αλλά και κωμικά.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωνε πως η υποψηφιότητα Παπανδρέου του έκοψε τη φόρα για τον δεύτερο γύρο. Παράλληλα είπε ανοιχτά πως θα ψηφίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη την δεύτερη Κυριακή.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ακολούθησε επιθετική προεκλογική εκστρατεία και προσωπικές επιθέσεις στον Νίκο Ανδρουλάκη. Εκτός αυτού ήταν μάλλον «γκάφα» η επιστολή για ζητήματα διαφάνειας στον πρώτο γύρο, μετά την οποία έβγαλε ανακοίνωση για να διευκρινίσει ότι κανείς δεν μίλησε για νοθεία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, φαίνεται πως συνέχισε την πορεία ήπιων τόνων, απαντώντας στον Γιώργο Παπανδρέου μόνο σε λίγες περιπτώσεις. Επίσης, επέμεινε να μην «κρυφοκοιτάζει» (τουλάχιστον δημόσια) ούτε προς τη ΝΔ, ούτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάχη του κέντρου

Εάν κάτι είναι σίγουρο πάντως είναι πως δεν ήταν καθόλου λίγοι οι πάνω από 270 χιλιάδες που πήγαν και ψήφισαν στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ στον πρώτο γύρο. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι δεν μιλάμε για το παλιό ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε τη χώρα, αλλά ένα κόμμα που εδώ και χρόνια παλεύει να πιάσει διψήφιο ποσοστό στις εκλογές.

Το γεγονός σαφώς και δεν έμεινε απαρατήρητο ούτε στα επιτελεία της κυβέρνησης, ούτε όμως και στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που λένε, δε, πηγές  που συνομιλούν με κυβερνητικούς παράγοντες είναι πως η ΝΔ δεν έχει πλέον την άποψη ότι το ΚΙΝΑΛ θα κόψει μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενες εκλογές, σε περίπτωση που διατηρήσει τη δυναμική που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Τα πράγματα δεν είναι απλά. Αρχίζει να φαίνεται εξόφθαλμα πια πως θα έχουμε μπροστά μας τη μάχη του κέντρου, δηλαδή εκείνου του εκλογικού σώματος που αρκετές φορές καθορίζει τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα.

Δεν πείθει

Παρόλο που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δεν πείθει πια. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι στη χειρότερη κατάσταση από τότε που ανέλαβε την εξουσία. Η διαχείριση της πανδημίας, η ακρίβεια αλλά και οι εσωκομματικές (σιωπηρές αλλά υπαρκτές) κόντρες και παλινωδίες, κάνουν το Μαξίμου να θέλει να αξιοποιήσει το «όπλο» που έχει κάθε κυβέρνηση: Να αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές.

Στη ΝΔ μπορεί να «φοβούνται» πιο πολύ την εκλογή Ανδρουλάκη, αφού απευθύνεται σε νεότερες ηλικίες που ακουμπάνε από την κεντροαριστερά μέχρι την κεντροδεξιά, αλλά και ο Παπανδρέου δεν τους είναι αδιάφορος.

Οι δύο ανησυχίες

Στο Μαξίμου περιμένουν να δούνε ποιος θα είναι ο νέος επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και σχεδιάζουν την επόμενη μέρα. Είναι, επίσης, σε αναμονή για τη δυναμική που θα έχει το ΚΙΝΑΛ με τη νέα ηγεσία του, τους επόμενους μήνες.

Δύο πράγματα ανησυχούν έντονα τους κυβερνητικούς παράγοντες:

Το πρώτο ότι από τη στιγμή που δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο ο Ανδρέας Λοβέρδος, με τον οποίο σαφώς και είχαν καλύτερες προοπτικές συνεργασίας, θα πρέπει να προσεγγίσουν τον νέο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ.

Το δεύτερο συνδυάζεται με το πρώτο αλλά και με τη φθορά της κυβέρνησης. Η απλή αναλογική ίσως φέρει εκπλήξεις που δεν τις περιμένουν στη ΝΔ. Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που στους κυβερνητικούς διαδρόμους λένε ότι η επιστροφή του «πράσινου ήλιου» φέρνει κάλπες στη χώρα…