ειδικό-δικαστήριο-για-παππά-η-αλλαγή-1054415
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 24.02.2023 | 18:36

Ειδικό Δικαστήριο για Παππά: Η «αλλαγή» εισαγγελέα και η επιμονή για τις «βαλίτσες στον ΣΥΡΙΖΑ»

Από το tvxs.gr

Aίσθηση προκάλεσε η απουσία της τακτικής εισαγγελέως, Ολγας Σμυρλή, από την σημερινή συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τις τηλεοπτικές άδειες, κατά την οποία ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις αλλά και οι ποινές για τους κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η κα Σμυρλή απουσίαζε από την συνεδρίαση λόγω ασθένειας.

Υπενθυμίζεται πως η ίδια στην εισήγησή της είχε προτείνει την πλήρη απαλλαγή του Νίκου Παππά, σημειώνοντας κατά την αγόρευσή της ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο τότε υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δεν τήρησε τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού. Παράλληλα, είχε επισημάνει ότι ο Νίκος Παππάς θα μπορούσε να αλλάξει τους όρους του διαγωνισμού, να ευνοήσει κάποιον υποψήφιο με καλύτερους όρους για την καταβολή του ποσού ή με την παράταση στην καταβολή του τιμήματος. Ωστόσο, όπως είχε σημειώσει η εισαγγελέας δεν έγινε καμία παρέμβαση που θα δημιουργούσε μεροληψία υπέρ κάποιου υποψηφίου ή συγκεκριμένα της εταιρεία του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα. Καμία τέτοια ενέργεια δεν σημειώθηκε εκ μέρους του Ν. Παππά. Καμία Υπουργική Απόφαση, καμία ενέργεια, ενώ θα είχε τη δυνατότητα είχε αναφέρει η εισαγγελέας.

Μάλιστα, η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Ιωάννα Κλάπα, είχε προχωρήσει σε μία ενέργεια που προκάλεσε ερωτηματικά και ήταν πρωτοφανής για τα δικαστικά δεδομένα, διακόπτοντας την αγόρευση της κας Σμυρλή. Ειδικότερα, την ώρα που η εισαγγελέας διατύπωνε την εισήγηση της για την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων Παππά και Καλογρίτσα και συγκεκριμένα όταν αναφερόταν στα sms, που εμφάνισε στη δίκη η πλευρά Καλογρίτσα, η πρόεδρος του Ειδικού δικαστηρίου παρενέβη και σε έντονο ύφος δήλωσε: «Αυτά τα μηνύματα για τα οποία τοποθετείστε, το δικαστήριο τα έκανε απολύτως δεκτά. Το δικαστήριο τα έκρινε νόμιμα».

Σημειώνεται πως ο αναπληρωτής εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Δημήτρης Ασπρογέρακας την κα Σμυρλή, ζήτησε -εκτός των άλλων- να σταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά με την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλίας Διαμαντή, που είχε καταθέσει ότι «φάκελοι και τσάντες έφευγαν απο γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως -σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες- έντονες πιέσεις φέρεται να είχαν ασκηθεί από κυβερνητικά στελέχη προς τον πρόεδρο της Αρχής Kαταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο τους ισχυρισμούς της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα.

Ο ίδιος πάντως φέρεται να είχε εμφανιστεί κάθετα αρνητικός στο να δώσει εντολή για τέτοια έρευνα, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο. «Εγώ δεν παίζω σε πολιτικά παιχνίδια. Δεν πρόκειται να ξεκινήσω καμία τέτοια έρευνα» φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βουρλιώτης.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιό του είχε επισημάνει πως οι εν λόγω πληροφορίες αποτελούσαν μια ακόμη επιβεβαίωση του «πόσο στημένα ήταν όλα στο Ειδικό Δικαστήριο με την ψευδομάρτυρα γραμματέα του κ. Καλογρίτσα».