ειδικό-δικαστήριο-για-παπαγελόπουλο-737063
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 01.07.2022 | 14:00

Ειδικό δικαστήριο για Παπαγελόπουλο – Τουλουπάκη αλλά όχι για την υπόθεση Novartis

Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου παραπέμφθηκαν με αμετάκλητο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Ωστόσο, τα αδικήματα για τα οποία παραπέμπονται σε δίκη δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πολύκροτη υπόθεση της Novartis, όπως αρχικά είχε διαρρεύσει.

Μετά από τη δημοσίευση του βουλεύματος από την ανάγνωση αυτού προκύπτει ότι τα αδικήματα για τα οποία οι δικαστές αποφαίνονται την παραπομπή των δύο συγκεκριμένων σε δίκη, δεν συνδέονται επ΄ουδενί με την υπόθεση της Νovartis και την στοχοποίηση των δέκα πολιτικών προσώπων.

Συγκεκριμένα, η παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ως ηθικού αυτουργού σε κατάχρηση εξουσίας, με φερόμενη ως αυτουργό της Ελένη Τουλουπάκη, αφορά στη μη αμελλητί, κατά το Σύνταγμα, αποστολή στη Βουλή μήνυσης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με την οποία κατήγγειλαν τον πρώην υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και το τον τότε υφυπουργό Ανδρέα Ξανθό σχετικά με μη τιμολόγηση φαρμάκου.

Η παράβαση καθήκοντος για την οποία θα δικαστεί ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αφορά τις καταγγελίες τριών εισαγγελέων, Παναγιώτη Αθανασίου, Ελένης Ραίκου και Γεωργίας Τσατάνη, για παρεμβάσεις στο έργο τους κατά το χειρισμό σημαντικών υποθέσεων.

Η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη παραπέμφθηκε με οριακή πλειοψηφία 3-2 να δικαστεί για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας που αφορά στη δικογραφία Κουρουμπλή – Ξανθού.

Αυτή την ανακριβή «είδηση» διέρρευσαν αργά χθες το βράδυ δικαστικές, η οποία δημοσιεύθηκε και αναδημοσιεύτηκε σε όλα τα ΜΜΕ. Σήμερα οι συνήγοροι υπεράσπισης παρέλαβαν το βούλευμα και δήλωσαν ότι διαπίστωσαν πως η υπόθεση Novartis κατέρρευσε!!

Δ. Παπαγγελόπουλος: Μέχρι το τέλος της ζωής μου θα μάχομαι το παρακράτος

«Η Δικαιοσύνη οριστικά και αμετάκλητα έκρινε ότι το σκάνδαλο NOVARTIS είναι υπαρκτό και οι Εισαγγελείς που το ερεύνησαν έπραξαν το καθήκον τους. Η προσπάθεια των πολιτικών απατεώνων να ξεπλύνουν τις θηριώδεις μίζες Ελλήνων πολιτικών από τη Novartis κατέρρευσε ολοσχερώς. Το έχω υποσχεθεί και το επαναλαμβάνω. Μέχρι το τέλος της ζωής μου θα μάχομαι το παρακράτος, τους φαύλους και διεφθαρμένους που θέλουν ανενόχλητοι να συνεχίσουν τη λεηλασία της Πατρίδος μας», δήλωσε σχετικά ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Δικηγόρος Τουλουπάκη: Κατέρρευσαν οι κατηγορίες σε βάρος της

Ο Βασίλης Χειρδάρης, της συνήγορος της Ελένης Τουλουπάκη για το βούλευμα του Αρείου Πάγου δήλωσε σχετικά ότι «Οι κατηγορίες κατά της εισαγγελέως κ. Τουλουπάκη κυριολεκτικά κατέρρευσαν από το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου. Το ασυνήθιστα επιβαρυμένο κατηγορητήριο σε βάρος της για πολλά αδικήματα μεταξύ των οποίων ότι δήθεν εξέθεσε επιφανή αθώα δημόσια πρόσωπα σε δίωξη κλπ συρρικνώθηκε εντυπωσιακά με μία άδικη και αβάσιμη παραπομπή (κατά πλειοψηφία) για κατάχρηση εξουσίας που συνίσταται στην μη άμεση διαβίβαση υποβληθείσας μηνυτήριας αναφοράς στη Βουλή εναντίον δύο μελών του τότε υπουργικού συμβουλίου! Κατηγορία που δεν ευσταθεί, έχει σωρεία νομικών και αποδεικτικών προβλημάτων και καθιστά την αθώωση προφανή.

Το πολύ ενδιαφέρον όμως στο εκδοθέν εσπευσμένα Βούλευμα είναι ότι:

α) απαλλάσσει την εντολέα μου όλων των σοβαρών κατηγοριών επί της ουσίας και χωρίς νομικές ακροβασίες, που σημαίνει ότι υπήρξαν άδικες και αβάσιμες σε βάρος της σοβαρές κατηγορίες,

β) βγάζει από το «κάδρο» της παραπομπής στο ακροατήριο το σκάνδαλο «Novartis», θεωρώντας όλες τις εισαγγελικές ενέργειες για την έρευνά του απολύτως νόμιμες,

γ) δεν δικαιώνει, με σαφή αναφορά, τις μηνύσεις πολιτικών προσώπων σε βάρος της,

δ) θεωρεί ως απόλυτα νόμιμες τις επιλογές των προστατευόμενων μαρτύρων και τις εισαγγελικές ενέργειες στη διαχείριση των καταθέσεων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ούτε πιέστηκαν ούτε χειραγωγήθηκαν.

Τελικά για το σκάνδαλο Novartis δεν παραπέμπεται κανένας! Κατηγορήθηκε και κυνηγήθηκε αυτή που προσπάθησε να το ελέγξει! Και τελικά παραπέμπεται άδικα για τις στάκτες του».