ειδικό-δικαστήριο-απαλλαγή-για-τουλο-1136874
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 13.02.2023 | 18:33

Ειδικό Δικαστήριο: Απαλλαγή για Τουλουπάκη – Παπαγγελόπουλο για την κατάχρηση εξουσίας

Απαλλακτική για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την εισαγγελέα εφετών Ελένη Τουλουπάκη ήταν η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Όλγα Σμυρλή κρίνοντας πως δεν προέκυψαν στοιχεία ενοχής σε βάρος τους για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας και την ηθική αυτουργία στο συγκεκριμένο αδίκημα.

Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε την απαλλαγή για τα επίμαχα αδικήματα που αφορούσαν τη διαβίβαση στη Βουλή αναφοράς βουλευτών του ΚΙΝΑΛ σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων το 2015 με κεντρικό πρόσωπο τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευση της ανέφερε πως αρμόδια για την άσκηση ποινικής δίωξης σε υπουργούς είναι η Βουλή σημειώνοντας πως «δεν συντρέχουν κατά συνέπεια τα στοιχεία της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος της κατάχρησης εξουσίας».

«Δεν περιγράφεται ότι παρέλειψε κάποια δίωξη, αλλά ότι παρέλειψε να διαβιβάσει αμελλητί το φάκελο της δικογραφίας» τόνισε η κ. Σμυρλή προσθέτοντας ότι «έτσι όπως αποδίδεται αυτή η συμπεριφορά, αφού δε συνιστά κατάχρηση εξουσίας, ερευνάται το εάν υπάρχει άλλο αδίκημα».

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό θα μπορούσε ενδεχομένως να ερευνηθεί το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ωστόσο, εξέφρασε τη θέση ούτε αυτό στοιχειοθετείται, αφού από το νόμο απαιτείται μια επεξεργασία της οποίας καταγγελίας – αναφοράς πριν αποσταλεί αμελλητί στη Βουλή.

Καταγράφοντας τα στοιχεία που προέκυψαν η κ. Σμυρλή τόνισε πως «για να ελεγχθεί η παράλειψη της ενέργειας της διαβίβασης έπρεπε να ελεγχθεί αν καταγγέλλονταν αδικήματα σε βάρος του υπουργού. Δεν είχε σχηματιστεί δικογραφία για τις αναφορές αυτές, αλλά είχαν συσχετισθεί με τη δικογραφία της Novartis». Όπως επεσήμανε «οι δυο αναφορές κατατέθηκαν όταν επικεφαλής της εισαγγελέας διαφθοράς ήταν η Ελένη Ράικου, τις είχαν χειριστεί δε οι επίκουροι της και τις συσχέτισαν με τη Novartis. Η τρίτη αναφορά που κατατέθηκε επί Τουλουπάκη, ο αντίστοιχος επίκουρος εισαγγελέας συσχέτισε με τη Novartis. Με τις αναφορές αυτές δεν γινόταν αναφορά σε όνομα συγκεκριμένου υπουργού, ούτε καταγγελλόταν συγκεκριμένο αδίκημα.

Κατά την εισαγγελέα, οι αναφορές ΚΙΝΑΛ ήταν ασαφείς, χωρίς τεκμηρίωση και χωρίς στοιχεία, που να θεμελιώνουν τα καταγγελλόμενα. «Δεν προέκυπτε σαφώς καταγγελία για συγκεκριμένη πράξη, ούτε ρητή αναφορά του ονόματος του Παναγιώτη Κουρουμπλή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, η εισαγγελική λειτουργός εξήγησε ότι από τις καταθέσεις που δόθηκαν στο δικαστήριο, προκύπτει πως οι επίμαχες αναφορές «εκτιμήθηκαν ως απλά έγγραφα και συσχετιστήκαν με την υπόθεση Novartis, η οποία είχε εμπλουτιστεί με χιλιάδες έγγραφα μέχρι να αναλάβει την εισαγγελία διαφθοράς η Ελένη Τουλουπάκη. Επιπλέον, είχε να χειριστεί άλλες ογκώδεις και σημαντικές δικογραφίες, ενώ οι επίκουροι την ενημέρωσαν για τις ανακριτές μια εβδομάδα πριν τη διαβίβαση της δικογραφίας της Novartis στη Βουλή».

Η αγόρευση της εισαγγελέως συνεχίζεται για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος που βαρύνει τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο σχετικά με καταγγελίες τριών εισαγγελικών λειτουργών για παρεμβάσεις στο έργο τους.

«Η εισαγγελέας αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία»

Ο συνήγορος της Ελένης Τουλουπάκη, Βασίλης Χειρδάρης σε δήλωση του χαρακτήρισε την αθωωτική πρόταση «εμπεριστατωμένη και αναλυτική» στην οποία η εισαγγελική λειτουργός «αποτύπωσε την αλήθεια και αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία κατά της κατηγορουμένης εισαγγελέως. Ο εκ των συνηγόρων της εισαγγελέως , Γιάννης Μαντζουράνης έκανε λόγο για «σαθρές κατηγορίες» τονίζοντας πως με την εισαγγελική πρόταση «αποδίδεται επιτέλους Δικαιοσύνη».

«Αποδεικνύεται ότι η ποινική δίωξη της κ. Ε. Τουλουπάκη ήταν όχι απλώς αστήριχτη και αδικαιολόγητη από κάθε άποψη. Αλλά και δείγμα εμπάθειας και κακοήθειας μιας πολιτικής παράταξης, που επιχειρεί να επιβάλλει καθεστώς σιωπής, υπακοής και φόβου ακόμα και στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Επίσης αποδεικνύεται ότι υπάρχουν και «εν Αθήναις» Εισαγγελείς, που δεν υποκύπτουν σε πιέσεις των γνωστών «ανέγγιχτων» της οικονομίας και της πολιτικής, δεν επιδιώκουν τον έπαινο των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και δεν φοβούνται τις επιθέσεις από αυτά. Η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Όλγα Σμυρλή, απέδειξε ότι είναι ταγμένη να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία των δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίοι για να είναι αμερόληπτοι και αντικειμενικοί πρέπει να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς απέναντι στις επιθέσεις των ισχυρών του χρήματος και της πολιτικής, όταν εκ καθήκοντος ελέγχουν τις πράξεις και παραλείψεις τους» τόνισε σε δήλωση του ο κ. Μαντζουράνης.