εγκρίθηκε-η-νέα-διοίκηση-της-ερτ-254950
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 16.09.2019 | 16:55

Εγκρίθηκε η νέα διοίκηση της ΕΡΤ

Με έντονες επιφυλάξεις από την μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερψηφίστηκε ο διορισμός της νέας διοίκησης της ΕΡΤ.

“Στόχος της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση του πλουραλισμού και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ΕΡΤ» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την διάρκεια της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που ενέκρινε τον διορισμό του νέου προέδρου της ΕΡΤ, Κωνσταντίνου Ζούλα, και του νέου διευθύνοντος συμβούλου, Γιώργου Γαμπρίτσιου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως η στόχευση είναι η ανεξάρτητη και αντικειμενική ενημέρωση της δημόσιας τηλεόρασης με σεβασμό στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

Ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας τόνισε πως σε όλη την δημοσιογραφική του διαδρομή άσκησε τα καθήκοντα του με αντικειμενικότητα και αμεροληψία και αυτό το γεγονός εκτίμησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και του ανέθεσε αρχικά το γραφείο τύπου της ΝΔ και στην συνέχεια την τιμητική πρόταση της διοίκησης της ΕΡΤ. «Εχω ρητή εντολή του πρωθυπουργού να αποκαταστήσω την κοινωνική αποστολή της ΕΡΤ και την Συνταγματική της λειτουργία» επισήμανε. «Η ΕΡΤ σήμερα βρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή της και τα ταμεία της είναι άδεια για να δημιουργήσει νέο πρόγραμμα» είπε προσθέτοντας ότι το εργατικό δυναμικό της και οι υλικοτεχνικές υποδομές της είναι γερασμένες. «Απο τους 2.200 μόνιμους εργαζόμενους της ΕΡΤ μόλις οι 170 είναι κάτω των 40 ετών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για το «μαύρο της ΕΡΤ» είπε πως «το μαύρο στην ΕΡΤ είχε προκύψει πολύ πριν το κλείσιμο» λέγοντας ότι απο το 2011 είχαν γίνει συνεχόμενες απεργίες και στάσεις εργασίες με αποτέλεσμα το πρωτοφανές γεγονός να υπάρχουν μεγάλα δημοσιογραφικά θέματα που δεν προβλήθηκαν λόγω των απεργιών.

Σχετικά με τα οικονομικά της ΕΡΤ υποστήριξε πως τα έσοδα του Οργανισμού απο το τέλος ανέρχονται σε περίπου 180 εκ. ευρώ, σε 7,5 εκ ευρώ απο διαφημίσεις και σε 1,5 εκ ευρώ απο αθλητικές διοργανώσεις. Εξήγησε όμως πως περίπου 63 εκ ευρώ πάνε στην μισθοδοσία, 35 εκ ευρώ στα λειτουργικά έξοδα και 20 εκ ευρώ στον ΦΠΑ απομένοντας μόλις 42 εκ εύρω για επενδύσεις εκ των οποίων τα 35,3 εκ έχουν δεσμευτεί για ποδοσφαιρικά δικαιώματα. Τέλος δεσμεύτηκε ότι θα ενισχυθεί το προσωπικό της ΕΡΤ χωρίς όμως να γίνουν απολύσεις.

Οι ενστάσεις

Η αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης για την νέα διοίκηση κάνοντας λόγο για «κομματικές επιλογές». Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για σύστηματική παραπληροφόρηση της ΝΔ όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση. «Υπηρετήσατε διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ σε μια εποχή που άφησε αρνητικό αποτύπωμα στον τομέα της ενημέρωσης. Τα τελευταία χρόνια λειτουργούν αδιαφανείς ομάδες αλήθειας κι εκτινάχθηκαν οι ψευδείς ειδήσεις και γιγαντώθηκαν τα καρτελ ενημέρωσης» σχολίασε. «Αν υπάρχει κάτι μαύρο στο παρελθόν της ΕΡΤ είναι το μάυρο του 2013 που στέρησε πολλά έσοδα απο την δημόσια τηλεόραση» δήλωσε ο Σπύρος Λάππας. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σία Αναγνωστοπούλου καταλόγισε θράσσος και υποκρισία στην κυβέρνηση λέγοντας πως προτείνει κομματικά στελέχη και υποστηρίζει πως εργάζεται για την αντικειμενικότητα της. Απαντώντας η Σοφία Βούλτεψη οργισμένη υποστήριξε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Α. Τσίπρας με ΦΕΚ ανέθεσε την ΕΡΤ στον κ. Νίκο Παππά. «Τα προβλήματα που υπάρχουν τώρα στην ΕΡΤ τα είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τον διορισμό της νέας διοίκησης, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση ψήφισαν παρών.