ee-ερώτηση-για-τη-στοχοποίηση-ελλήνων-κ-1011633
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 12.05.2022 | 12:07

EE: Ερώτηση για τη στοχοποίηση Ελλήνων κομμουνιστών από την ιστοσελίδα «myrotvorets.center»

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τη στοχοποίηση Ελλήνων κομμουνιστών από την ιστοσελίδα «myrotvorets.center».

Τη λειτουργία ιστοσελίδας με την ονομασία «myrotvorets.center» που δημοσιοποιεί στοιχεία και προσωπικά δεδομένα (ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά.) όσων οι διαχειριστές της χαρακτηρίζουν ως «εχθρούς της Ουκρανίας», «συνεργάτες τρομοκρατικών οργανώσεων», καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτησή της προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ. Η εν λόγω σελίδα λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2014 και τελεί επίσημα υπό την «αιγίδα» υπουργείων της ουκρανικής κυβέρνησης. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν τεθεί στο στόχαστρό της, ενώ στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτή χρησιμοποιούνται από τις δικαστικές αρχές της Ουκρανίας με σκοπό την απαγγελία κατηγοριών.

Ανάμεσα στα άτομα που έχουν μπει στη «μαύρη λίστα» της ιστοσελίδας είναι και τρία στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, πρώην Ευρωβουλευτής, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του Ελληνικού κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος της Βουλής και ο Γιώργος Μαγγανάς. Να σημειωθεί ότι τα στελέχη αυτά του ΚΚΕ έχουν χαρακτηριστεί ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα» για το ουκρανικό κράτος από το 2015. Αφορμή γι΄αυτό το χαρακτηρισμό αποτελεί η επίσκεψή τους στην Ανατολική Ουκρανία, η έκφραση αλληλεγγύης στο λαό και τους κομμουνιστές της Ουκρανίας. Πρόκειται για ιδιαίτερα ανησυχητικό ζήτημα, δεδομένου ότι πολλοί από τους ανθρώπους που στοχοποιήθηκαν από την ιστοσελίδα «myrotvorets.center» έπεσαν στη συνέχεια θύματα επιθέσεων.

Οι ευθύνες των ουκρανικών κυβερνήσεων από το 2014 και έπειτα είναι τεράστιες, καθώς αξιοποιούν τέτοια εργαλεία, ενώ με τη στάση τους δίνουν άλλοθι και κάλυψη σε  τέτοιου είδους επιθέσεις.

Να σημειωθεί επίσης ότι με το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου η ουκρανική κυβέρνηση έθεσε συνολικά 11 κόμματα εκτός νόμου, ενώ ο Γραμματέας της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ουκρανίας συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε μαζί με άλλους συντρόφους του. Δεν πρόκειται λοιπόν για μια τυχαία στοχοποίηση, αλλά αποτελεί επιλογή του ουκρανικού κράτους, ανεξαρτήτως κυβερνήσεως, να διώκει κομμουνιστές, αγωνιστές και να τους αποδίδει ανυπόστατες κατηγορίες όπως πχ «για συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση:

«Πώς τοποθετείται ο Ύπατος Εκπρόσωπος/ Αντιπρόεδρος της ΕΕ σχετικά με την απαράδεκτη στοχοποίηση των τριών στελεχών του ΚΚΕ, ένας εκ των οποίων είναι και πρώην ευρωβουλευτής, και την επικίνδυνη κι έωλη συσχέτισή τους με «τρομοκρατικές οργανώσεις»»;