διπλωματικές-πηγές-αναφαίρετο-δικαί-804790
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 16.01.2022 | 18:30

Διπλωματικές πηγές: Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια

Στον τουρκικό Τύπο υπάρχουν αναφορές για τις δηλώσεις του διεθνολόγου Χρήστου Ροζάκη ότι “η Ελλάδα πρόσφερε στην Τουρκία επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια”. Τη σθεναρή αντίδραση των ελληνικών διπλωματικών πηγών, έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του καθηγητή, που έχει διατελέσει και υφυπουργός Εξωτερικών και επισημαίνουν πως “Πάγια θέση της Ελλάδας είναι το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια”

Ο κ. Ροζάκης αναφέρθηκε με δηλώσεις του σε παλαιότερα στάδια των διερευνητικών επαφών και αυτές οι δηλώσεις του, έχουν αποδοθεί ως είδηση στα τουρκικά ΜΜΕ για δήθεν παραίτησης της χώρας μας του δικαιώματός της από το Δίκαιο της Θάλασσας επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και αποδοχή επέκτασης στα 10 ναυτικά μίλια.

Η τοποθέτηση διπλωματικών πηγών

Πάγια θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές με αφορμή τα δημοσιεύματα.

Σημειώνεται πως η θητεία του του κ. Ροζάκη στο Επιστημονικό Συμβούλιου του υπουργείου Εξωτερικών είχε λήξει στις 7 Ιουνίου του 2020 και έκτοτε δεν ανανεώθηκε.

Η είδηση των δηλώσεων Ροζάκη στο φιλοκυβερνητικό κανάλι A-Haber έχει τίτλο ότι «η Ελλάδα παραιτήθηκε από την απαίτησή της για 12 μίλια σε χωρικά ύδατα» και στο ρεπορτάζ αναφέρει:

«Υποστηρίχθηκε ότι η Ελλάδα υπαναχώρησε από το αίτημά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια. Ο ισχυρισμός προήλθε από τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Χρήστο Ροζάκη. Ο Ροζάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα είχε αποδεχθεί τη φόρμουλα των 10 μιλίων, «παραιτούμενη» από το αίτημα των 12 μιλίων στα χωρικά ύδατα».

Ένα ανάλογο το δημοσίευμα έκανε και το τουρκικό Star με τίτλο: «Η Ελλάδα παραιτήθηκε από το αίτημά της για επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια».

Όπως αναφέρεται «υποστηρίχθηκε ότι η Ελλάδα υπαναχώρησε από το αίτημά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια και αποδέχτηκε τη φόρμουλα των 10 μιλίων.

Πηγή: ΕΡΤ