η-διπλή-επέτειος-της-25ης-μαρτίου-ορόσ-62458
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 06.02.2017 | 10:00

Η «διπλή» επέτειος της 25ης Μαρτίου ορόσημο για την αξιολόγηση

Η φετινή επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας, 196 χρόνια μετά και 4 χρόνια πριν τα πανηγυρικά 200χρονα της Ελληνικής Πολιτείας αποτελεί ένα κρίσιμο ορόσημο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.  Η ημερομηνία που έχει έναν ιδιαίτερο εθνικό συμβολισμό φέτος συμπίπτει με την Σύνοδο της Ρώμης, για τον εορτασμό των εξήντα χρόνων από τις πρώτες ευρωπαϊκές συνθήκες. Μάλιστα ήδη από πέρυσι έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες για να συνταχθεί μια διακήρυξη για την πορεία της Ένωσης, Κάτι δύσκολο στο φόντο πάντα του συνεχιζόμενου Ελληνικού ζητήματος, του κλυδωνισμού της Πορτογαλίας λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων, αλλά κυρίως του υφέρποντος ανταγωνισμού Γαλλίας – Γερμανίας, όπως αποτυπώνεται στον προεκλογικό κλίμα, λόγω των ακραίων της κάθε πλευράς. Είναι προφανές ότι η παράταση της Ελληνικής εκκρεμότητας θα δημιουργήσει βαριά σκιά στη Σύνοδο του Μαρτίου ενώ θα έχει ήδη βάλει σε τροχιά έντονης δοκιμασίας την Ελληνική οικονομία.

Μέχρι τότε η Ελληνική πλευρά, αναμφισβήτητα, επιθυμεί ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως εκφράστηκε από τις ανακοινώσεις του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο Άντζελα Μέρκελ. Ωστόσο φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να συμβεί καθώς οι πολιτικές σκοπιμότητες κάθε πλευράς δυσκολεύουν τις όποιες υποχωρήσεις.

Παζάρι Βερολίνου – Αθήνας

Η Γερμανία και ειδικά ο κύκλος του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε προσπαθεί με σύμμαχο το χρόνο να αποσπάσει τα μέγιστα δυνατά ανταλλάγματα στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα εν όψει και των δικών του εκλογών και της προσωπικής αμφισβήτησης που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του. Ενέργεια και δη μερίδιο στις φτηνές πηγές της ΔΕΗ αλλά και εμπέδωση της παντοδυναμίας του μέσω της επιβολής σκληρών προγραμμάτων λιτότητας είναι οι μείζονες στόχοι κι εκφράζονται διαρκώς στο τραπέζι των συζητήσεων.

Στον αντίποδα η Αθήνα ποντάροντας στην – πρόσκαιρη ή μη θα φανεί -δοκιμασία της φιλελεύθερης ευρωπαϊκής δεξιάς με  κατακρήμνιση Φιγιόν στη Γαλλία και την σταδιακή άνοδο του SPD στην Γερμανία αρνείται να συνθηκολογήσει άνευ όρων και ανταλλαγμάτων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα QE. Ενδεικτικές οι αναφορές του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου σε συνέντευξή του στη «Real News». «Ψήφιση προληπτικών μέτρων δεν προβλέπεται ούτε από το ευρωπαϊκό, ούτε από το εσωτερικό Δίκαιο», τόνισε, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπογράμμισε ότι «την κόκκινη γραμμή την βάζουμε ως εθνική γραμμή», προσθέτοντας πως «μείωση αφορολόγητου, χωρίς μείωση του ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ, ή του φόρου των επιχειρήσεων που μπορεί να φέρει την ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή καμία αλλαγή», είπε, επίσης, ο κ. Καμμένος σχετικά με τα ειδικά μισθολόγια, ιδιαίτερα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, σημειώνοντας ότι έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις και προσθέτοντας: «Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη συνεργασία, που εξάλλου έχει υιοθετηθεί πλήρως από τον πρωθυπουργό».

Ο κ. Καμμένος μάλιστα χαρακτήρισε τον κ. Σόιμπλε ως «πρόβλημα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ίδια τη Γερμανία και την ΕΕ», υποστηρίζοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μετά την απόφαση να μην είναι υποψήφιος για την Προεδρία ή την Καγκελαρία της Γερμανίας, «προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα για να διατηρείται στη δημοσιότητα. Αυτό όμως, δεν μπορούν να το πληρώσουν η Ελλάδα, η ΕΕ και οι λαοί».

Σε κινούμενη άμμο η αξιολόγηση

Με τούτα τα δεδομένα η παράταση της αγωνίας για την αξιολόγηση δεν μπορεί να φανεί απίθανη κι ας έχει για την Αθήνα υψηλό οικονομικό κόστος. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η συνολική ασάφεια για το Ευρωπαϊκό εγχείρημα που απλώνεται μετά τις δηλώσεις Μέρκελ περί Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων». Άραγε, αναρωτιούνται πολλοί, πώς η Αθήνα τοποθετείται σε αυτή τη νέα συζήτηση την ώρα που τα χρηματοδοτικά της κανάλια είναι μονοσήμαντα από τον ESM;

Ουσιαστικά η αξιολόγηση πατάει σε σαθρό υπόστρωμα καθώς όλα είναι ανοικτά και ρευστά τόσο σε πολιτικό όσο και οικονομικό επίπεδο λόγω κλυδωνισμών της ευρωζώνης και της πολιτικής Τράμπ. Πάντως ως  η δεύτερη γραμμή άμυνας για την Αθήνα και ειδικά το Υπ. Οικονομικών, που γνωρίζει ότι περιθώρια δεν υπάρχουν για πολλά παζάρια, έχει να κάνε με μια υποχώρηση στο «κούρεμα» του αφορολογήτου. Άγνωστο βέβαια αν θα ζητήσει ανταλλάγματα για μειώσεις φόρων όπως ανέφερε ο υπουργός Άμυνας στη Real.

H εβδομάδα, πάντως, που ξεκινά είναι σημαντική για να φανεί «αν υπάρχει φως στο τούνελ» κι αν είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το Μάρτη. Τη Δευτέρα το βράδυ το ΔΝΤ αναμένεται να στέλνει ένα πρώτο μήνυμα για το ρόλο του στο πρόγραμμα με πιο πιθανό μια ρήση για διατήρηση της τεχνικής μόνο παρουσίας του. Ακολουθεί και η συνεδρίαση του EWG στις 8/2 για να  φανεί εάν υπάρχει πεδίο συνεννόησης ώστε μέχρι τις 25 Μαρτίου το Ελληνικό ζήτημα να είναι σε ύφεση ενδιαφέροντος.