διοικητής-αεροπορίας-στρατού-τα-σινο-931309
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 10.08.2021 | 11:15

Διοικητής Αεροπορίας Στρατού: Τα Σινούκ και η (μη) παραίτηση – Όλο το παρασκήνιο

Διοικητής Αεροπορίας Στρατού: Τα Σινούκ και η (μη) παραίτηση – Όλο το παρασκήνιο

Χθες, μέχρι τελικά να διαψευστεί η παραίτηση του διοικητή Αεροπορίας Στρατού Γιώργου Κουμεντάκου, πέρασαν αρκετές ώρες.

Μάλλον δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς, αφού η παραίτηση έγινε στον απόηχο των πυρκαγιών.

Το ΓΕΣ με μια λιτή ανακοίνωση ανέφερε: «Ο εν λόγω ανώτατος αξιωματικός παραμένει στην θέση του συνεχίζοντας να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντα του, όπως έκανε ως τώρα».

Σε ανάλογη και αναλυτικότερη δήλωση προέβη και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης σε κάθε εθνική δοκιμασία, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Προσωπικού, το οποίο εξασφαλίζει την ύψιστη επιχειρησιακή και λειτουργική επάρκεια των μέσων. Καλούμε λοιπόν όλους σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, να είναι προσεκτικοί και να μην αναφέρονται ακόμη και με επίσημες ανακοινώσεις, σε παραιτήσεις που δεν ισχύουν».

Τόσος θόρυβος για μια παραίτηση που… δεν έγινε;

Ας δούμε ορισμένα στοιχεία σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.

Ο Γ. Κουμεντάκος έχει την ευθύνη των ελικοπτέρων Σινούκ. Στο Πεντάγωνο έγινε ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο υπό τον Στρατηγό Κ. Φλώρο, αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Ο λόγος; Να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες γύρω από τη συμμετοχή των στρατιωτικών ελικοπτέρων Σινούκ στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Πάντως, με βάση πληροφορίες της kathimerini.gr, οι τριγμοί στην ηγεσία της Αεροπορίας Στρατού, οι οποίοι «απορροφήθηκαν» ύστερα και από παρέμβαση του Υπ. Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλου και επαφές με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κων/νο Φλώρο, προκλήθηκαν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Τι συνέβη τότε; Εξηγήθηκε πως η διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων Σινούκ για επιχειρήσεις πυρόσβεσης ήταν πολύ χαμηλότερη της αναμενομένης.

Την όλη κατάσταση και πίεση έπρεπε να διαχειριστεί και ο διοικητής της Αεροπορίας Στρατού.

Και κάτι ακόμα: Υπάρχει ένας αριθμός Σινούκ τα οποία έχουν αναβαθμιστεί και  πρέπει να γίνει αλλαγή κινητήρων. Ο κινητήρας που έχουν είναι παλιάς κατασκευής. Η χαμηλή διαθεσιμότητα των Σινούκ ήταν και ο λόγος ο οποίος  η συνδρομή των Αιγυπτίων. Έστειλαν δύο Σινούκ για να συμπληρωθεί ο επιχειρησιακός αριθμός.

Τα πράγματα δεν είναι απλά: Τα Σινούκ δεν είναι απαραίτητα μόνο στο ίδιο το μέτωπο της φωτιάς, Έχουν κι άλλο ρόλο. Κάνουν  ταχεία μεταφορά προσωπικό.

Με το θέμα ασχολήθηκε και η εφημερίδα Δημοκρατία. Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.