δημοσκόπηση-palmos-analysis-η-ακρίβεια-φέρνει-βαρ-878272
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 24.10.2021 | 14:54

Δημοσκόπηση Palmos Analysis: Η ακρίβεια φέρνει βαρυχειμωνιά

Η έρευνα της Palmos Analysis του Οκτωβρίου για την ΑΥΓΗ της Κυριακής έρχεται να επιβεβαιώσει το κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας στην κοινωνία, που βλέπει τον χειμώνα ως εφιαλτική προοπτική. Η πλειονότητα των πολιτών φαίνεται να διαφωνούν με τη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα αξιοσημείωτη αύξηση των τιμών σε καταναλωτικά αγαθά. Το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια και στα καύσιμα έχει συμπαρασύρει σχεδόν το σύνολο των προϊόντων, με το λεγόμενο “καλάθι της νοικοκυράς” να γίνεται δυσβάσταχτο κάθε μέρα που περνάει.

Ακρίβεια

Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, σχεδόν το σύνολο καταγράφει τις αυξήσεις σε καταναλωτικά προϊόντα και στις υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, το 63% βλέπει μεγάλη αύξηση, το 29% μικρή αύξηση, ενώ μόλις ένα 7% δεν έχει αντιληφθεί αύξηση.

Ως εκ τούτου, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η ακρίβεια αναδεικνύεται ως το νούμερο ένα πρόβλημα για την κοινωνία. Το 30% κατατάσσει την ακρίβεια στην πρώτη θέση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ σχεδόν στο ίδιο ποσοστό τη δεύτερη και την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι χαμηλοί μισθοί, οι συνθήκες εργασίας και η ανεργία. Τρία ευρήματα που δεν μπορούν παρά να “διαβαστούν” ως πακέτο.

Υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί εύκολα να ερμηνευτεί το ότι κυρίαρχα συναισθήματα στους πολίτες είναι η ανασφάλεια, το άγχος και η ανησυχία, με σχεδόν ίδιο ποσοστό, γύρω στο 25%.

Κυβερνητική αναποτελεσματικότητα

Βέβαια, το πιο χαρακτηριστικό εύρημα είναι η αναποτελεσματικότητα και η ανεπάρκεια της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην ακρίβεια, που, αναμφίβολα, συνιστά το πρώτο και κυρίαρχο ζήτημα για την κοινωνική πλειοψηφία. Με ένα συντριπτικό 67%, οι ερωτηθέντες στην έρευνα της Palmos Analysis απαντούν ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ακρίβειας είναι ανεπαρκή και αναποτελεσματικά. Μόλις το 15% τα θεωρεί επαρκή και αποτελεσματικά.

Και δεν θα μπορούσε να συμβεί αλλιώς, αφού οι καθημερινές σχεδόν αυξήσεις στη βενζίνη, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο φυσικό αέριο, στα ράφια των σούπερ μάρκετ, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του ρεύματος διαπερνούν οριζόντια την κοινωνία. Είναι λοιπόν ένας αντικειμενικός παράγοντας. Το κυβερνητικό αφήγημα πως πρόκειται για διεθνές φαινόμενο και πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί δεν πείθει. Κι αν η έρευνα είχε γίνει μετά την κυνική δήλωση του Άδ. Γεωργιάδη, στα συναισθήματα του άγχους και της ανασφάλειας πιθανότατα θα βλέπαμε και την οργή να κερδίζει έδαφος.

Καταλύτης εξελίξεων

Η κρίση της ακρίβειας, που, όπως φαίνεται, θα έχει διάρκεια, μπορεί να μετατραπεί σε καταλύτη εξελίξεων και κλιμάκωσης της δυσαρέσκειας κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το σκηνικό που καταγράφεται αυτή τη στιγμή είναι μια κοινωνία στον τοίχο και μια κυβέρνηση ανίκανη και ανήμπορη να την προστατεύσει.

Ως εκ τούτου η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για μεγάλη καμπάνια για την καταπολέμηση της ακρίβειας και η πρόταση νόμου για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ αποκτούν ζωτική σημασία και επικαιρότητα. Μένει να φανεί εάν το αντιπαραθετικό σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δημιουργήσει συνθήκες πίεσης στην κυβέρνηση αφενός και εάν θα πείσει την κοινωνία αφετέρου.

Σε κάθε περίπτωση, ο χειμώνας που έρχεται φαίνεται πως θα είναι η πιο δύσκολη περίοδος για τους πολίτες της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Αυγή