Δημοσκόπηση: Mε 9,5 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ- Πτώση της Χρυσής Αυγής

Στις 9,5 μονάδες αυξάνει τη διαφορά του  ο ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την μηνιαία δημοσκόπηση της Palmos Analysis για τοtvxs.gr. Στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας  ένα μήνα πριν, η διαφορά ήταν 8 μονάδες. Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ αυξάνουν έστω και οριακά τις δυνάμεις τους ενώ αισθητή πτώση σημειώνει η Χρυσή Αυγή. Επιπλέον, αναφορικά με την ψήφο εμπιστοσύνης, μόνο το 26% θεωρεί ότι ήταν αναγκαία για να υπάρξει κλίμα σταθερότητας, με την συντριπτική πλειοψηφία 65% να θεωρεί ότι «ήταν περιττή και εξυπηρετεί κομματικούς σκοπούς της κυβέρνησης».

 Πιο αναλυτικά, με ποσοστό 29,8% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Στη δεύτερη θέση η ΝΔ με 20,4%. Οι αναποφάσιστοι έρχονται… τρίτη δύναμη με ποσοστό 8,8% ενώ το 6,9% των πολιτών επιλέγουν «άλλο κόμμα». Στο 5% βρίσκεται πλέον η Χρυσή Αυγή με το Ποτάμι να την ξεπερνά με ποσοστό 5,7%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 4,7%, το ΚΚΕ με 3,8% ενώ οι ΑΝΕΛ παίρνουν ποσοστό 2,3%. Στο 1,7% βρίσκεται το ΛΑΟΣ ενώ η ΔΗΜΑΡ παίρνει μόλις 0,4%. Λευκό ή άκυρο ρίχνει το 3,1% των ερωτηθέντων, το 4,2% δηλώνουν αποφασισμένοι ότι δεν θα ψηφίσουν ενώ το 3% λένε «Δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Παράσταση νίκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται και στην παράσταση νίκης καθώς το 66% των ερωτηθέντων απαντά ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έρθει πρώτο στις επόμενες εκλογές. Το 23% απαντά ότι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές θα είναι η ΝΔ.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Σχετικά με την επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την οποία ζήτησε η κυβέρνηση, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλαδή το 65% θεωρεί ότι ήταν περιττή και εξυπηρετεί κομματικούς σκοπούς της κυβέρνησης. Το 26% θεωρεί ότι ήταν αναγκαία για να υπάρξει κλίμα σταθερότητας για την κυβέρνηση και τη χώρα. Μόλις το 7% των ερωτηθέντων απάντησε αυθόρμητα ότι δεν έχει γνώμη για το ζήτημα ενώ το 2% απάντησε «Δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Συσπειρώσεις των κομμάτων

Η ΝΔ εξακολουθεί να χάνει ψηφοφόρους προς τον ΣΥΡΙΖΑ (12%), λιγότερο προς τους ΑΝΕΛ αλλά έχει ελαχιστοποιήσει τις διαρροές προς την Χρυσή Αυγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει την μεγαλύτερη συσπείρωση όσων τον ψήφισαν το 2012, έχει μικρές απώλειες προς την ΝΔ αλλά και προς το Ποτάμι (2%).

Το ΠΑΣΟΚ χάνει ψηφοφόρους προς όλες τις κατευθύνσεις, με περίπου το εν τρίτο (28%) να στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ένα σημαντικό ποσοστό προς την ΝΔ (10%).

Καταλληλότητα για πρωθυπουργός

Μοναδικό σημείο στο οποίο υπερέχει η ΝΔ είναι το ερώτημα για την καταλληλότητα του πρωθυπουργού. Ο Αντώνης Σαμαράς έρχεται πρώτος με ποσοστό 40% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 34%. Το 25% απάντησε αυθόρμητα ότι κανένας από τους δυο δεν είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ


Αφήστε μια απάντηση