Categories: Πολιτική

Δημοσκόπηση Marc με «καμπανάκια» για την κυβέρνηση (β΄μέρος)

Το δεύτερο μέρος της μεγάλης μηνιαίας δημοσκόπησης της MARC για τον ΑΝΤ1 παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Τι λένε οι πολίτες για τις συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα;

Τι συμβαίνει με τις αυξήσεις στην αγορά των καυσίμων;

Στο στούντιο μαζί με τον Νίκο Χατζηνικολάου βρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της MARC, Θωμάς Γεράκης, ο οποίος ανέλυσε τα στοιχεία του Β’ μέρους της δημοσκόπησης.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, σε ερώτημα σχετικά με τις προσωπικές προσδοκίες τους για το 2023, το 35,9% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα είναι «καλύτερη χρονιά», το 32,1% «περίπου ίδια» ενώ το 30,5% απαντά «χειρότερη χρονιά».

Στο ερώτημα πού πρέπει να δώσει προσοχή η κυβέρνηση (με δυνατότητα μίας επιλογής), το 31,2% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απαντά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, το 27,6% στην οικονομία/ανάπτυξη, το 21,8% στην υγεία, το 9,2% στην παιδεία, το 4,4% στην ασφάλεια των πολιτών, το 2,6% στη λειτουργία των θεσμών και ίδιο ποσοστό απαντά στην εξωτερική πολιτική.

Στο ερώτημα πού πρέπει να δώσει προσοχή η κυβέρνηση (με δυνατότητα δύο επιλογών), η απάντηση «αντιμετώπιση ακρίβειας» αναδεικνύεται πρώτη με ποσοστό 47,1%, ενώ ακολουθούν η υγεία με 46,6%, η οικονομία/ανάπτυξη με 42,1%, η παιδεία με 24%, η ασφάλεια των πολιτών με 13,5%, η εξωτερική πολιτική με 8,9% και η λειτουργία των θεσμών με 6,9%.

Οι αυξήσεις στα τρόφιμα/σούπερ μάρκετ είναι αυτές που «καίνε» περισσότερο τους πολίτες, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις σε σχετικό ερώτημα. Η συγκεκριμένη απάντηση συγκεντρώνει ποσοστό 54,7%, ενώ ακολουθούν οι αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια με 22,4%, στη βενζίνη με 10,1%, στο πετρέλαιο θέρμανσης/φυσικό αέριο με 8,3%, στα ενοίκια 1,9%, στην ένδυση/υπόδηση 0,4%.

«Σχεδόν καμία βοήθεια» κρίνει το 45,8% των ερωτηθέντων πως είναι τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση, ενώ το 34,8% τα χαρακτηρίζει «μικρή, αλλά αναγκαία βοήθεια», ενώ το 18,8% ως «σημαντική βοήθεια».

Σχετικά με το «καλάθι του νοικοκυριού» και εάν αυτό συμβάλλει στην συγκράτηση των τιμών, το 70% εκτιμά πως «όχι» και «μάλλον όχι», ενώ το 27,3% κρίνει πως «ναι» και «μάλλον ναι».

Ως κύρια αιτία έλλειψης των φαρμάκων, το 51,4% των πολιτών κρίνει πως είναι η κερδοσκοπία στο χώρο εμπορίας, το 22,6% η διεθνής έλλειψη πρώτων υλών και το 20,9% οι λανθασμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 56,9% κρίνει ως «σωστή/μάλλον σωστή» την απόφαση να κηδευτεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ως ιδιώτης, το 31,6% ως «λάθος/μάλλον λάθος», ενώ το 11,5% των συμμετεχόντων δεν απαντά στο ερώτημα.

Comments are closed.


Recent Posts

Κατώτατος μισθός: Ποιοι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο μετά την αύξηση

Η τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζομένους στον γκισέ της εφορίας, αφού ο κατώτατος μισθός…

2 λεπτά ago

ΑΣΕΠ: Προσλήψεις 241 ατόμων σε Δήμους και Περιφέρειες (προκηρύξεις)

Νέες προσλήψεις θα γίνουν σε ΟΤΑ και φορείς το επόμενο διάστημα. Ζητούνται υποψήφιοι των βαθμίδων εκπαίδευσης (ΠΕ, ΔΕ, ΥΕ). Συγκεκριμένα,…

11 λεπτά ago

Καιρός: Βροχές σε Κρήτη και Δωδεκάνησα – Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός σήμερα, Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).…

41 λεπτά ago

ΕΟΔΥ: Τα 15 σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα

Σε 15 σημεία σε όλη την επικράτεια αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα Σάββατο 18/03, δωρεάν rapid test για τον κορωνοϊό οι…

1 ώρα ago

Αυτά τα ζώδια δεν πρέπει να πάρουν οριστικές αποφάσεις το Σ/Κ

Έχουμε τη σύνοδο Ήλιου-Ποσειδώνα στους Ιχθύς σήμερα, στις 16/03/2023 και αυτό σημαίνει πως ορισμένα ζώδια, οφείλουν να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή.…

2 ώρες ago

Τι σημαίνουν οι επιγραφές στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων είναι ένα από τα πιο σημαντικά και συμβολικά της…

5 ώρες ago