δημοσκόπηση-abacus-aftodioikisi-gr-ραγδαία-πτώση-νδ-σοκ-998314
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 08.03.2022 | 07:11

Δημοσκόπηση ABACUS -aftodioikisi.gr: Ραγδαία πτώση ΝΔ, σοκ με Κασιδιάρη (πίνακες)

Σημαντική πτώση της ΝΔ, η οποία ωστόσο διατηρεί 12,5% διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, και μεγάλη άνοδο των κομμάτων στα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος, με την διαφαινόμενη είσοδο στη Βουλή του κόμματος Κασιδιάρη να προκαλεί σοκ, αποτυπώνει η δημοσκόπηση της ABACUS για το aftodioikisi.gr.

Αν και η συγκεκριμένη έρευνα (δείγμα 1031 άτομα, από 2 έως 4/3/22) που πραγματοποιήθηκε σχεδόν ενάμιση μήνα μετά από αυτή για τον Alpha (δείγμα 1012 άτομα, από 19 έως 23/1/22) είναι διαδικτυακή και όχι τηλεφωνική, οι συγκρίσεις καταδεικνύουν ότι:

-Η ΝΔ (39,85% στις εκλογές του 2019) στην πρόθεση ψήφου χάνει 3% (από 32 σε 29%), ενώ ακόμη μεγαλύτερες είναι οι απώλειες στην εκτίμηση ψήφου (δυνητική ψήφος στην δημοσκόπηση της aftodioikisi.gr), καθώς από το 36 έως 39% καταποντίζεται στο 22 με 32%! Η μεγάλη δυσαρέσκεια για τη ΝΔ αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό αποτυπώνεται και στα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας με το 41% να απαντά ότι δεν είναι “καθόλου ικανοποιημένο” από την εικόνα του Κυρ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, το 26% και 28%  “λίγο” (από πρωθυπουργό και κυβέρνηση, αντίστοιχα) και μόλις το 31% και το 30% “αρκετά” και “απολύτως”.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ (31,53% στις εκλογές του 2019), που και σε αυτή τη δημοσκόπηση παραμένει πολύ χαμηλά, από το 17,5% πέφτει στο 16,5%, ενώ μικρότερες, σε σχέση με τη ΝΔ, είναι οι απώλειές του σχετικά με την εκτίμηση ψήφου (δυνητική ψήφος στην δημοσκόπηση της aftodioikisi.gr), καθώς από 20 έως 23% μειώνεται στο 12 έως 20%.

-Στους χαμένους σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση αλλά όχι και τις εκλογές του 2019 (8,1%), συγκαταλέγεται και το ΚΙΝΑΛ, καθώς από 17% στην πρόθεση ψήφου πέφτει στο 14,5%, ενώ στην εκτίμηση ψήφου (δυνητική ψήφος στην δημοσκόπηση της aftodioikisi.gr), από το 18 έως 21% κινείται στο 10 έως 23%.

-Κερδισμένο είναι το ΚΚΕ (5,3% στις εκλογές του 2019), που από το 5% φτάνει στο 7% στην πρόθεση ψήφου, ενώ στην  εκτίμηση από το 6,5 έως 7,5% αγγίζει ακόμη και το 10% (4 με 10%).

-Στους μεγάλους κερδισμένους συγκαταλέγεται η “Ελληνική Λύση” (3,7% στις εκλογές του 2019), που στην πρόθεση ψήφου φτάνει το 6% (από 2% στην δημοσκόπηση του Ιανουαρίου) και στην εκτίμηση από 2 με 2,5% στο 4 έως 8%.

-Κερδισμένο είναι και το ΜΕΡΑ 25 (3,44% στις εκλογές του 2019) που από 2% φτάνει στο 3,5% στην πρόθεση ψήφου και στο 3 έως 9% από 2 έως 2,5% στην εκτίμηση ψήφου.

-Εκείνο όμως που προκαλεί σοκ είναι η πρόβλεψη για είσοδο στη Βουλή, της συνέχειας της “Χρυσής Αυγής” (2,93% στις εκλογές του 2019) του κόμματος «Έλληνες για την Πατρίδα» του καταδικασμένου Η. Κασιδιάρη, το οποίο δεν καταγραφόταν στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ABACUS, ενώ σε αυτή του aftodioikisi.gr φτάνει το 3,5%, με δυνητική ψήφο που κυμαίνεται από 3 έως 5%.

-Στην παρούσα δημοσκόπηση της ABACUS εμφανίζονται για πρώτη φορά και δύο ακόμη κόμματα που δεν είχαν λάβει μέρος στις εκλογές του 2019:

α)  Η «Δημιουργία», των Τζήμερου, Κρανιδιώτη, ως συνασπισμός δύο κομμάτων, πλέον, (σ.σ. στις εθνικές εκλογές του 2019 η “Δημιουργία Ξανά” του Θ. Τζήμερου είχε πάρει 0,74 και στις ευρωεκλογές 0,69, ενώ η “Νέα Δεξιά του Φ. Κρανιδιώτη στις ευρωεκλογές του 2019 είχε λάβει 0,66%) που κινείται στα δεξιά της ΝΔ απηχώντας (πολλές φορές ακραίες) θέσεις του λεγόμενου “σαμαρικού” μπλοκ του κυβερνώντος κόμματος (σ.σ. ο Φ. Κρανιδιώτης, άλλωστε, δηλώνει “προσωπικός φίλος” του πρώην πρωθυπουργού) και λαμβάνει 1,5% στην πρόθεση ψήφου και από 1 έως 4% δυνητική ψήφο και

β) Οι «Ελεύθεροι Άνθρωποι» (ΕΛΑ), η μετεξέλιξη του Κινήματος Τράγκα, με επικεφαλής, πλέον, τον μέχρι πρότινος στενό συνεργάτη του,  δημοσιογράφο Πάρι Κουρτζίδη, που, λίγες μόλις ημέρες μετά το 1ο τακτικό συνέδριο του και την ανάδειξη του ιδίου στην προεδρία του κόμματος, δείχνει να απευθύνεται από το ευρύ υπερκομματικό «κοινωνικό κέντρο» έως την παραδοσιακή λαϊκή δεξιά και τον πατριωτικό χώρο, έχοντας ιδιαίτερη διείσδυση στην απογοητευμένη «καραμανλική βάση» της ΝΔ, εμφανίζει δυναμική, λαμβάνοντας τουλάχιστον 1% στην πρόθεση ψήφου, ενώ καταγράφει από 1 έως 4% δυνητική ψήφο, την ώρα που ένα συνολικά 30% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι μπορεί να επιλέξουν να το ψηφίσουν στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Να σημειωθεί ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος (Άλλο κόμμα, λευκό, άκυρο, Δεν ξέρω/Δεν απαντώ, Δεν θα ψηφίσω) στην παρούσα δημοσκόπηση ανέρχεται σε 18,2%, ενώ σε αυτή προ 1,5 μήνα ήταν 24,5%.

Ένας στους τρεις ζητά νέο κεντρώο κόμμα

Σημαντικά είναι τα ευρήματα για τις εξελίξεις που θα επιθυμούσαν οι πολίτες αναφορικά με τα υφιστάμενα ή νέα κόμματα, με σχεδόν 1 στους 3 (31%) να ζητούν ένα νέο κόμμα στο χώρο του κέντρου, 1 στους 4 (24%) την ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ, το 13% ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, 9% ενίσχυση του πέραν της ΝΔ δεξιού χώρου και 6% ενίσχυση του πέραν του ΣΥΡΙΖΑ αριστερού χώρου.

Στο πλαίσιο αυτό:

-Το 57% ζητά η ΝΔ να κινηθεί προς το κέντρο και μόλις 17% προς τα δεξιά.

-Το 46% ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί προς το κέντρο και το 28% προς τα αριστερά.

ΔΥΝΗΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ

ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Μια δημοσκόπηση χωρίς απόλυτες αλήθειες

Του Γιάννη Κωνσταντινίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Είναι λοιπόν μια δημοσκόπηση κάτι παραπάνω από ένα γράφημα πρόθεσης ψήφου; Είναι μια δημοσκόπηση κάτι παραπάνω από όπλο στον επικοινωνιακό πόλεμο των κομμάτων; Η πανελλαδική έρευνα με συμπλήρωση online ερωτηματολογίου που διεξήγαγε η Abacus για λογαριασμό του aftodioikisi.gr αποδεικνύει ότι μια δημοσκόπηση μπορεί να είναι πολλά περισσότερα. Μπορεί να δείξει, για παράδειγμα, ότι μια κυβέρνηση δεν έχει την επόμενη θητεία στο τσεπάκι της, ακόμα και αν η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ασθενής. Μπορεί να δείξει ότι μια αξιωματική αντιπολίτευση που δεν έχει ταυτισμένους ψηφοφόρους, λόγω της ταχύτητας ανάδειξής της σε μια θέση δικομματικού παίκτη, δεν κερδίζει αυτονόητα από τις απώλειες μιας κυβέρνησης. Μπορεί να δείξει ότι ένα τρίτο κόμμα που διανύει έναν παρατεταμένο μήνα του μέλιτος δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένη την επιτυχή καταγραφή του στην κάλπη. Η πιο σημαντική όμως συνεισφορά της σημερινής δημοσκόπησης είναι ότι μετρά με λεπτομέρεια την έκταση της αβεβαιότητας των κομματικών επιλογών.

Με μια σειρά ερωτήσεων καταγραφής της πιθανότητας ψήφου για καθένα κόμμα μέσω της χρήσης μιας 11βάθμιας κλίμακας, όπου το 0 αντιστοιχεί στη μηδενική πιθανότητα και το 10 στην απόλυτη βεβαιότητα ψήφου, η έρευνα αυτή πετυχαίνει αφενός να αποτυπώσει τις διαφορετικής έντασης προτιμήσεις για ένα κόμμα, αφετέρου να αποτυπώσει παράλληλες προτιμήσεις για δύο ή περισσότερα κόμματα. Για κάποιους η πιθανότητα να ψηφίσουν τη ΝΔ, για παράδειγμα, είναι 80% ή και παραπάνω, ενώ για άλλους είναι 60% ή 70%, γεγονός που αφήνει περιθώρια για στήριξη ενός άλλου κόμματος υπό συνθήκες. Συγκεντρωτικά, η μελέτη των απαντήσεων για την πιθανότητα ψήφου όλων των κομμάτων αποδεικνύει ότι μόνο το 48% των εκλογέων είναι σίγουροι ή αρκετά βέβαιοι για την επιλογή τους, το 22% είναι διστακτικοί και το 30% είναι απολύτως αβέβαιοι, με την έννοια ότι δεν αποδίδουν πιθανότητα επιλογής μεγαλύτερη του 50% σε κανένα κόμμα. Πόση αξία να έχει λοιπόν η πιεστική απάντησή τους στο κλασικό ερώτημα πρόθεσης ψήφου; Και πολύ περισσότερο πώς μπορεί να εκτιμηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα υπό συνθήκες τόσο έντονης ρευστότητας επιλογών; Και ακόμα και αν δεν υπάρχουν διλήμματα για κάποιους ψηφοφόρους, πόσο σίγουρες μπορεί να είναι επιλογές που τεκμηριώνονται από τους ίδιους τους εκλογείς στη βάση του επιχειρήματος ότι «δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή» (44%) και όχι του αντίστοιχου επιχειρήματος ότι «πιστεύω σε αυτό το κόμμα» (38%);

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι προφανείς. Μπορούμε να πούμε ωστόσο κάτι ουσιαστικό για τον κομματικό ανταγωνισμό στην παρούσα συγκυρία; Ναι, μπορούμε κατά πρώτον να πούμε ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν σημαντικές απώλειες σε σύγκριση με τα ποσοστά της κάλπης του 2019, με τον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να διατηρεί στις τάξεις του ένα σημαντικό ποσοστό αρκετά βέβαιων, αλλά όχι απολύτως βέβαιων, ψηφοφόρων του. Κατά δεύτερον, μπορούμε να πούμε ότι το ΚΙΝΑΛ εδραιώνει σταδιακά κέρδη από τα δύο μεγάλα κόμματα, κυρίως όμως από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι μεγάλο τμήμα όσων εκφράζονται θετικά για αυτό παραμένει στη ζώνη των αρκετά, αλλά όχι απολύτως βέβαιων, εκλογέων. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το ΚΙΝΑΛ δεν αποκλείεται ως επιλογή από ένα εξαιρετικά διευρυμένο ακροατήριο που φτάνει στα δύο τρίτα του εκλογικού σώματος. Κατά τρίτον, μπορούμε να πούμε ότι τα τρία μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα συγκρατούν τη δύναμή τους, με την Ελληνική Λύση να εμφανίζει αυξητικές τάσεις και ένα διευρυμένο για τα δεδομένα ενός ακραίου κόμματος ακροατήριο. Κατά τέταρτον, μπορούμε να πούμε ότι ο χώρος «πέραν από τη τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας» εμφανίζει εκλογική ζήτηση που δεν καλύπτεται πλήρως από τα υπάρχοντα σχήματα, παρότι υπολογίσιμο και με εκλογικούς όρους μέρος αυτής της ζήτησης κατευθύνεται εκ νέου στο κόμμα-συνεχιστή της Χρυσής Αυγής, το κόμμα που ίδρυσε ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Δεν είναι λίγα όσα μέτρησε η σημερινή δημοσκόπηση της Abacus. Απλώς θα πρέπει να τα κοιτάξουμε μέσα από το φακό της αποδεδειγμένης και μετρημένης στην ίδια την έρευνα αβεβαιότητας για τις επιλογές παραπάνω από των μισών ψηφοφόρων, χωρίς μάλιστα να έχει υπολογιστεί η αβεβαιότητα της προσέλευσης στην κάλπη, ενός κομβικού για τις τελικές εκτιμήσεις μεγέθους που σήμερα καταγράφεται χαμηλότερα από το 60% ακόμα και μεταξύ όσων δέχονται να λάβουν μέρος σε μια πολιτική έρευνα. Το εργαλείο των δημοσκοπήσεων θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών όταν πάψει να παριστάνει ότι είναι σε θέση να διαβάσει την απόλυτη αλήθεια. Οι ερευνητές των δημοσκοπήσεων θα το καταφέρουν, αν οι ίδιοι καταμετρούν και υπογραμμίζουν πόσο αβέβαιες είναι οι ίδιες οι επιλογές ψήφου που καταγράφουν, αν οι ίδιοι προτείνουν έναν συνδυασμό ερωτήσεων που προσεγγίζουν μια εκτίμηση της κομματικής επιρροής, αν οι ίδιοι δοκιμάσουν νέα εργαλεία συλλογής. Η έρευνα της Abacus κάνει και τα τρία παραπάνω: μετρά και τονίζει την αβεβαιότητα των επιλογών, προτείνει τον συνδυασμό της ερώτησης πρόθεσης ψήφου με τις ερωτήσεις της πιθανότητας ψήφου για κάθε κόμμα, δοκιμάζει το εργαλείο της online συμπλήρωσης σε αντιπροσωπευτικό και φυσικά δημογραφικά σταθμισμένο δείγμα. Για αυτό και είναι μια πολύ καλή έρευνα.

ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ AFTODIOIKISI.GR ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΚΑΙ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ.