Δημόσιο: Μετά τις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, "ρουσφέτια" & σε αποσπάσεις, μετατάξεις - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
13
Αύγουστος
Back
ΑΣΕΠ: Πού θα γίνουν 15.863 προσλήψεις το 2022 (πίνακας)

Δημόσιο: Μετά τις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, “ρουσφέτια” & σε αποσπάσεις, μετατάξεις

Για ρουσφέτια της ΝΔ τόσο την κινητικότητα όσο και στις προσλήψεις με παράκαμψη του ΑΣΕΠ, κάνει λόγο ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης. Αφορμή η ανακοίνωση από το ΥΠΕΣ των 12.221 θέσεων για μετατάξεις και αποσπάσεις.  “Δυστυχώς η ΝΔ και στο θέμα της κινητικότητας, με επαναλαμβανόμενες  νομοθετικές ρυθμίσεις εισάγει διαρκώς εξαιρέσεις από το ΕΣΚ, επαναφέροντας ρουσφετολογικές πρακτικές του παρελθόντος και στερώντας τη δυνατότητα μετατάξεων και αποσπάσεων σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Και βέβαια δεν αναφερόμαστε σε αυτονόητες περιπτώσεις λόγω ειδικών συνθηκών, όπως για παράδειγμα το προσωπικό του ΕΣΥ, αλλά για πλειάδα άλλων εξαιρέσεων χωρίς προφανή αιτιολογία.  Η ίδια παλαιοκομματική λογική επικρατεί στο ζήτημα των προσλήψεων μέσω συνεχών παρακάμψεων του ΑΣΕΠ, στο ζήτημα της επιλογής προϊσταμένων μέσω της τοποθέτησης φίλων και αρεστών χωρίς διαδικασία κρίσεων, αλλά και στο ζήτημα των δημοσίων συμβάσεων μέσω των αδιαφανών απευθείας αναθέσεων σε όλο το εύρος του δημοσίου τομέα”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΔΗΛΩΣΗ 

Αναρτήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών οι θέσεις για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι θέσεις ανέρχονται σε 12.221 και προέρχονται από 568 φορείς του Δημοσίου συμπεριλαμβανομένης της Αυτοδιοίκησης.

Αξίζει ωστόσο, να επισημανθούν τα ακόλουθα

Tο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας(ΕΣΚ) θεσπίστηκε με το ν. 4440/2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί μια δημοκρατική κατάκτηση για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Με το ΕΣΚ δίνεται για πρώτη φορά, η δυνατότητα της μετακίνησης των υπαλλήλων με πλήρη διαφάνεια και στη βάση των πραγματικών αναγκών της διοίκησης, βάζοντας στο περιθώριο τις αδιαφανείς και πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος.

Σε συνδυασμό με τον Στρατηγικό Προγραμματισμό Προσλήψεων και τον κανόνα 1/1 στο λόγο προσλήψεων/αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνησή ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τις βάσεις για την ορθολογική στελέχωση των φορέων του δημοσίου τομέα.

Συνεχή ρουσφέτια

Δυστυχώς η ΝΔ και στο θέμα της κινητικότητας, με επαναλαμβανόμενες  νομοθετικές ρυθμίσεις εισάγει διαρκώς εξαιρέσεις από το ΕΣΚ, επαναφέροντας ρουσφετολογικές πρακτικές του παρελθόντος και στερώντας τη δυνατότητα μετατάξεων και αποσπάσεων σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Και βέβαια δεν αναφερόμαστε σε αυτονόητες περιπτώσεις λόγω ειδικών συνθηκών, όπως για παράδειγμα το προσωπικό του ΕΣΥ, αλλά για πλειάδα άλλων εξαιρέσεων χωρίς προφανή αιτιολογία.

Η ίδια παλαιοκομματική λογική επικρατεί στο ζήτημα των προσλήψεων μέσω συνεχών παρακάμψεων του ΑΣΕΠ, στο ζήτημα της επιλογής προϊσταμένων μέσω της τοποθέτησης φίλων και αρεστών χωρίς διαδικασία κρίσεων, αλλά και στο ζήτημα των δημοσίων συμβάσεων μέσω των αδιαφανών απευθείας αναθέσεων σε όλο το εύρος του δημοσίου τομέα.

Η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη από ένα δημόσιο τομέα που θα λειτουργεί με αξιοκρατία, διαφάνεια και ορθολογική στελέχωση. Καλούμε την κυβέρνηση να στηρίξει το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας και να σταματήσει τα πελατειακά παιχνίδια εισάγοντας διαρκώς παρεκκλίσεις από το πεδίο εφαρμογής του.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!