Δήμοι: Οξεία επίθεση ΝΔ στην ΣΣΕ που υπέγραψε & η ΔΑΚΕ

Δριμεία επίθεση στην Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε στις αρχές Αυγούστου το υπουργείο Εσωτερικών με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, εξαπολύει με δήλωσή του ο Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αττικής, Μάκης Βορίδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βορίδης με ανακοίνωσή του υπό τον τίτλο: «Ρουσφέτια για τους λίγους κολλητούς, φτωχοποίηση για τους πολλούς», κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την ΣΣΕ που υπέγραψε με την ΠΟΕ-ΟΤΑ (σ.σ. στη διοίκηση της συμμετέχουν και συνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ –ΔΑΚΕ- τα οποία συμφώνησαν)  «μειώνει το ωράριο από 8 σε 6,5 ώρες για όλους όσοι δεν εργάζονται στα γραφεία».

«Η κοινωνία έχει τεράστιες ανάγκες σε γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς. Αντί για αυτό, η Κυβέρνηση σπαταλά χρήματα είτε για αχρείαστες προσλήψεις στους Δήμους, είτε για υπερωριακή δήθεν απασχόληση των νυν εργαζομένων σε αυτούς.  Και αυτά γιατί μειώνουν το ωράριο από 8 σε 6,5 ώρες για όλους όσοι δεν εργάζονται στα γραφεία.  Η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επιδίδεται διαρκώς σε πελατειακές παρεμβάσεις για συγκεκριμένες ομάδες υπαλλήλων.  Γιατί ψάχνει, κακήν κακώς, να μαζέψει ψήφους με μικροκομματικές μεθοδεύσεις που τραυματίζουν και τη λειτουργία των Ο.Τ.Α.  Ρουσφέτια για τους λίγους κολλητούς, φτωχοποίηση για τους πολλούς, δίχως αύριο για τη χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Να σημειωθεί ότι με την ΣΣΕ εργασίας του Αυγούστου του 2017, μειωμένο ωράριο προβλέπεται

-Στους εργαζόμενους αποκλειστικά και κατά πλήρες ωράριο στην προσωρινή αποθήκευση, επεξεργασία, ανακύκλωση, πράσινα σημεία και εν γένει αξιοποίηση και διάθεση Στερεών Αποβλήτων ήτοι ενδεικτικά, εργαζόμενοι στους χώρους υγειονομικής ταφής, στην ανακύκλωση, στα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, στους σταθμούς μεταφόρτωσης και στις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.

Στους εργαζόμενους αποκλειστικά και κατά πλήρες ωράριο:

α. Στην αποκομιδή, συγκομιδή, επιστασία και μεταφορά απορριμμάτων ήτοι ενδεικτικά, Οδηγοί Απορριμματοφόρων, Χειριστές Μηχανημάτων Έργου και Μηχανικών Σαρώθρων, εργάτες συγκομιδής, αποκομιδής, οδοκαθαριστές, Επιστάτες και Επόπτες Καθαριότητας.

β. Στην ταφή και εκταφή νεκρών ήτοι ενδεικτικά, εργάτες που απασχολούνται με την ταφή και την εκταφή νεκρών, οι εργάτες καθαριότητας των Κοιμητηρίων καθώς και οι καθαριστές οστών.

γ. Στην Ασφαλτόστρωση ήτοι ενδεικτικά, Τεχνίτες, Οδηγοί Φορτηγών Αυτοκινήτων, Χειριστές Μηχανημάτων Έργων και εργάτες που απασχολούνται με την ασφαλτόστρωση των οδών, την συντήρηση , την οδοσήμανση του Δημοτικού Οδικού Δικτύου κ.λπ. χώρων.

δ. Στην Αποχέτευση ήτοι ενδεικτικά, Τεχνίτες, Οδηγοί Φορτηγών Αυτοκινήτων, Χειριστές Μηχανημάτων Έργων και Εργάτες που απασχολούνται σε κάθε είδους εργασίες κατασκευής, συντήρησης και επισκευής του δικτύου Αποχέτευσης και Βιολογικού καθαρισμού.

ε. Στα αφοδευτήρια ήτοι ενδεικτικά, Εργάτες, καθαρίστριες κ.λπ. που απασχολούνται στις τουαλέτες κοινοχρήστων χώρων και Δημοτικών κτιρίων.

στ. Στα συνεργεία συντήρησης και επισκευής των μέσων καθαριότητας και με το πλύσιμο αυτών ήτοι ενδεικτικά, Τεχνίτες και Εργάτες που απασχολούνται με την επισκευή, συντήρηση, πλύση κ.λπ. των απορριμματοφόρων, των πλυντηρίων κάδων και των υπολοίπων οχημάτων καθώς και με την επισκευή, συντήρηση και το πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων.

ζ. Σε οικοδομικές εργασίες ήτοι ενδεικτικά, Μαραγκοί, Ξυλουργοί, Κτίστες, Κονιαστές, Υδροχρωματιστές, Ελαιοχρωματιστές, Μαρμαρογλύπτες, Σιδεράδες, Πλακοστρωτές γενικά, Υδραυλικοί γενικά, Ηλεκτρολόγοι στην συντήρηση και επισκευή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων των κτιρίων των Ο.Τ.Α., τοποθετητές γυψοσανίδων, μαρμάρων και πλακών, οι κατεργαστές και κόπτες μαρμάρων, οι κόπτες και τοποθετητές πλακιδίων καθώς οι εργάτες και τεχνίτες στην ρίψη του Μπετόν-Αρμέ.

η. Στην Ύδρευση ήτοι ενδεικτικά, Τεχνίτες και Εργάτες που απασχολούνται στην κατασκευή, συντήρηση και επισκευή του δικτύου ύδρευσης.

θ. υδραυλικοί γενικά,

ι. Στις εργασίες πρασίνου γενικά ήτοι ενδεικτικά, εργάτες πράσινου και οι Δενδροκηπουροί-Δενδροκόμοι, Κηπουροί-Ανθοκόμοι που απασχολούνται γενικά στην κατασκευή και συντήρηση των χώρων πρασίνου.

ια. Στις εργασίες συντήρηση του εναέριου Δημοτικού Ηλεκτρικού Δικτύου Φωτισμού ήτοι ενδεικτικά, εναερίτες ηλεκτρολόγοι.

ιβ. Ψυκτικοί.

ιγ.  Στα Δημοτικά Σφαγεία ήτοι ενδεικτικά, σφαγείς και εκδορείς ζώων και πτηνών.

ιδ.  Οι Οδηγοί Ανοιχτών Φορτηγών και Βαρέων Φορτηγών μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων καθώς και οι οδηγοί των Λεωφορείων.

ιε. Οι τοποθετητές κεραμικών σκεπών ήτοι ενδεικτικά, εργάτες και τεχνίτες που απασχολούνται στην τοποθέτηση, επισκευή και συντήρηση των κεραμικών σκεπών.

Τι προέβλεπε η ΣΣΕ του 2009

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη ΣΣΕ του 2009 μεταξύ ΥΠΕΣ και ΠΟΕ-ΟΤΑ,  μειωμένο ωράριο 32 ωρών την εβδομάδα εφαρμοζόταν:

α. Στους εργαζόμενους αποκλειστικά στις χωματερές (Υγειονομική Ταφή −Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων κ.λ,π.)

β. Στους εργαζόμενους αποκλειστικά:

α. στην αποκομιδή απορριμμάτων,

β. στην ταφή και εκταφή νεκρών,

γ. στην ασφαλτόστρωση,

δ. στην αποχέτευση,

ε. στα αφοδευτήρια,

στ. στα συνεργεία συντήρησης αυτοκινήτων απορριμμάτων,

ζ. σε οικοδομικές εργασίες,

η. εργάτες ύδρευσης,

θ. υδραυλικοί γενικά,

ι. εργάτες κήπων,

κ. εναερίτες ηλεκτρολόγοι.

Συνδικαλιστικές πηγές έλεγαν στην aftodioikisi.gr ότι με τη νέα ΣΣΕ συμπεριλαμβάνονται, απλώς, νέες ειδικότητες που προέκυψαν με την πρόοδο της τεχνολογίας (στην ανακύκλωση, στα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών κλπ), ενώ διευκρινίζονται άλλες.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΝΔ, ΥΠ-ΕΣ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΕΠΙΘΕΣΗ, ΣΣΕ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!