δημαρ-όχι-στις-περικοπές-να-δοθούν-τα-27-281332
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 30.07.2012 | 14:44

ΔΗΜΑΡ: Όχι στις περικοπές, να δοθούν τα 2,7 δις εκατ. ευρώ στους δήμους

Το επιτακτικό πρόβλημα της κατάρρευσης των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τα θεσμικά ζητήματα που απασχολούν τους δήμους τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Ασκούνη με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, ο οποίος συνοδευόταν από το βουλευτή Ευβοίας Δημήτρη Αναγνωστάκη, τον υπεύθυνο του Τομέα Αυτοδιοίκησης Ανδρέα Νεφελούδη και τη συντονίστρια του Τομέα Έφη Παγκάλου.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο που έχει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση τονίζοντας ότι αν δεν υπήρχε η Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε καθώς σήμερα οι δήμοι υποκαθιστούν το απουσιάζον κοινωνικό κράτος.

Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να περικοπούν οι πόροι των 2,7 δις ευρώ και ότι ενδεχόμενο περικοπής θα σημάνει κατάρρευση του συστήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, του κοινωνικού κράτους.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης με δήλωσή του μετά τη συνάντηση τόνισε ότι αν συνεχιστούν οι περικοπές στους πόρους των δήμων, το Σεπτέμβριο πολλοί δήμοι θα προχωρήσουν σε στάση πληρωμών. Ζήτησε δε από τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς να στηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά και το ρόλο που έχει εκ των πραγμάτων αναλάβει, να διασφαλίσει δηλαδή την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.

Να σημειωθεί ότι αύριο, Τρίτη και ώρα 1 το μεσημέρι, η ΚΕΔΕ θα συναντηθεί με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στα γραφεία του κόμματος στον Περισσό.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη έχουν ως εξής.

Κώστας Ασκούνης: Θέσαμε στον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη, όλα τα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο των επαφών που έχουμε με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Ιδιαίτερα θέσαμε το επιτακτικό πρόβλημα της κατάρρευσης των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεδομένου ότι έχουμε μία μείωση των πόρων την τελευταία τριετία πάνω από 60% με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε αδιέξοδο ακόμη και για πληρωμή ανελαστικών δαπανών, δηλαδή μισθών. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί με περαιτέρω περικοπές, είναι σίγουρο ότι τον Σεπτέμβριο πάρα πολλοί δήμοι θα προχωρήσουν σε στάση πληρωμών. Επίσης θέσαμε μια σειρά από θεσμικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποκέντρωση και την απλοποίηση διαδικασιών ώστε όλο αυτό το γραφειοκρατικό πλαίσιο το οποίο σήμερα δυσκολεύει και τη ζωή τη δική μας και των πολιτών να γίνει πιο απλό.

Θέλουμε ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Κουβέλη, διότι από την πρώτη στιγμή στάθηκε αλληλέγγυος στο βασικό αίτημά μας, ώστε οι πόροι της Αυτοδιοίκησης να μην πέσουν κάτω από τα συμφωνηθέντα, τα 2,7 δις ευρώ, που είναι το ελάχιστο όριο επιβίωσης των δήμων και επίσης τη στήριξη που μας παρείχε για μια σειρά θεσμικά ζητήματα τα οποία στο μέτρο των δυνατοτήτων του θα προωθήσει.

Φώτης Κουβέλης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες επιχειρεί ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα σε ό,τι έχει σχέση με το κοινωνικό κράτος. Ουσιαστικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποκαταστήσει το απουσιάζον κοινωνικό κράτος και μάλιστα με δεδομένη την κοινωνία, που είναι τεμαχισμένη με το 30% του ελληνικού λαού, αποδεδειγμένα, να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Εάν δεν υπήρχε η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε, ιδιαίτερα μέσα στη δεινότητα των συνθηκών που υπάρχουν για την ελληνική κοινωνία.

Δεν πρέπει να περικοπούν οι πόροι των 2,7 δις ευρώ. Ενδεχόμενο περικοπής θα σημάνει κατάρρευση του συστήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα  της κοινωνικής αλληλεγγύης, του κοινωνικού κράτους.

Σε ό,τι έχει σχέση με τις αναγκαίες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, που προτείνονται από την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρέπει χωρίς καθυστέρηση να υπάρξουν. Να υπάρξουν ως θεσμικό αποτέλεσμα, αφού εξάλλου δεν έχουν και κόστος, αντίθετα θα εξασφαλίσουν δημοσιονομικό όφελος. Βεβαίως η χώρα βρίσκεται σε μία δεινή οικονομική κατάσταση αλλά μέσα σε αυτήν την κατάσταση πρέπει να γίνουν εκείνες οι κατανομές και εκείνη η αντιμετώπιση που θα έχει προτεραιότητες προκειμένου να περιορίζει κραδασμούς και να απορροφά κραδασμούς. Και προτεραιότητα είναι η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι αφορά στους ίδιους τους πολίτες, αφορά στην ελληνική την κοινωνία.