Διλήμματα Μαξίμου για το Ελληνικό

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου για το Ελληνικό καθώς απαιτούνται άμεσα αποφάσεις. Πιο συγκεκριμένα καθώς η αξιολόγηση έρχεται και η γρήγορη ολοκλήρωσή της απαιτείται η πολιτική ηγεσία της χώρας θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με το εμβληματικό αυτό επενδυτικό σχέδιο. Βέβαια δεν είναι λίγοι εκείνοι που απορούν γιατί το έργο δε γίνεται όπως τόσα άλλα στην Ελλάδα με παρουσία κι επιμέλεια των αρχαιολόγων όπως πχ η Αττική Οδός, το Κέντρο Πολιτισμού Νιάρχος, η Εγνατία, το Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης κι έχει ξεκινήσει μια διελκυστίνδα ατελέσφορη.

Καθώς το θέμα θα τεθεί από τους θεσμούς με αφορμή την έναρξη της τελευταίας αξιολόγησης πάντως το Πρωθυπουργικό Γραφείο που ασχολείται με το θέμα θα πρέπει να έχει απαντήσεις. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν πηγές που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό  ο ίδιος θέλει να προχωρήσει το έργο καθώς διαφορετικά θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για τη στρατηγική της προσέλκυσης των επενδύσεων.  Γι’ αυτό και θα πρέπει να λυθεί ο γόρδιος δεσμός που έχει δημιουργηθεί. Σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου λίγες ώρες προτού ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής του Ταλίν έγινε προσπάθεια να μπει σε ρότα το θέμα.

Όμως οι απόψεις ποικίλουν και ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει την κατεύθυνση που έχει κι έντονη πολιτική διάσταση. Κάποιοι εστίασαν στις καθυστερήσεις των αρχαιολόγων, κάτι που όμως προκάλεσε ενστάσεις από το Νίκο Φίλη. Ο ίδιος θεωρεί ότι η κήρυξη του χώρου σε αρχαιολογικό δεν ματαιώνει την επένδυση αλλά διαμορφώνει πλαίσιο ώστε να γίνει το έργο σωστά με προστασία τυχόν ευρημάτων όπως έγινε π.χ. στο ΚΠΣΝ ή στο Μετρό. Παράλληλα εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο στέλνεται ένα μήνυμα για την ποιότητα των επενδύσεων που μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα.

Στην ίδια γραμμή είναι κι άλλοι στο ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι το πρόβλημα προέρχεται από διαθέσεις ορισμένων να μειώσουν το κόστος της επένδυσης και να φέρουν ανατροπές στο αρχικό master plan. Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης με αφορμή δημοσιεύματα για την αναβολή της απόφασης και στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΑΣ, υπερασπίστηκε απαντώντας σε ερώτηση στη βουλή το έργο των αρχαιολόγων και την ανάγκη προστασίας για τη πολιτιστική μας κληρονομιά, και είπε για τα δημοσιεύματα πως «είναι ντροπή αυτά που γράφονται» για να καταλήξει λέγοντας ότι η κυβέρνηση λέει «»ναι» στις επενδύσεις, αλλά με κανόνες».

Πάντως στην απόφαση του ΠΣ χτες αναφέρεται ότι «το Πολιτικό Σσυμβούλιο ομόφωνα επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης», υπενθυμίζει «τη γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΚΑΣ και την ανάγκη ταχύτατα να ληφθούν οι αναγκαίες διαδικαστικές αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης» και «δηλώνει την αποφασιστικότητα του κόμματος να υποστηρίξει κάθε αναγκαία κυβερνητική πρωτοβουλία ώστε να εκκινήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης».

Γιώργος Αλεξάκης

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΜΑΞΙΜΟΥ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!