διέξοδο-στην-πολιτική-διαπραγμάτευσ-73350
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 14.12.2016 | 09:35

Διέξοδο στην πολιτική διαπραγμάτευση και στο «προσφυγικό» αναζητά η Αθήνα

Στη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ προσβλέπει η ελληνική πλευρά ώστε να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης μετά τις καταγραφές έντονων διαφορών στην πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων. Η λύση της πολιτικής διαπραγμάτευσης – αν είναι λύση – έρχεται και πάλι στο προσκήνιο καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι βρίσκονται σε αντίθετες θέσεις.

“Σε μια περίοδο γενικευμένης αβεβαιότητας για την Ευρώπη, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η ανάπτυξή της δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τη νομοθέτηση νέων μέτρων που θα ισχύσουν μετά το 2018”. Αυτό είναι το κεντρικό επιχείρημα που έχει την ατζέντα ο Έλληνας πρωθυπουργός σε αναδεικνύοντας  το ενδεχόμενο  πολιτικής αποσταθεροποίησης εν όψει και νέας κρίσης στις σχέσεις με την Τουρκία λόγω προσφυγικού. Η ανησυχία του Βερολίνου άλλωστε είναι δεδομένη γιαυτό και σπεύδει να ενισχύσει τon Frontex, λόγω και των συνολικών εξελίξεων σε Μοσούλη, και Χαλέπι (όπου η Τουρκία πιέζεται ασφυκτικά).

Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα ζητεί  να παραμείνει το IMF σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και να μην ακουστούν οι απόψεις του για επιπλέον μέτρα και ως αντίβαρο να  παρατείνει τον “κόφτη” για όσα χρόνια χρειαστεί αλλά χωρίς εκ των προτέρων ψήφιση των νέων μέτρων.

Είναι ξεκάθαρο ότι η τακτική αυτή μεταθέτει για το μέλλον τα όποια προβλήματα αλλά δεν είναι και βέβαιο ότι δίνει χώρο ελιγμών στην ελληνική κυβέρνηση. Ήδη βρίσκεται σε κλοιό πίεσης από ΔΝΤ και θεσμούς βρίσκεται λόγω των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού για στήριξη των συνταξιούχων. Η κίνηση αυτή της Ελληνικής πλευράς κυριάρχησε κατά την πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας καθώς από τους θεσμούς θεωρήθηκε ως μονομερής κίνηση με προφανή στόχο τη διαμόρφωση πολιτικού κλίματος εν όψει της επανέναρξης των συνομιλιών.

Στο φόντο αυτό καταγράφεται από την άλλη πλευρά μια σκλήρυνση θέσεων σε εργασιακά ως αντίβαρο. Είναι ενδεικτικό το τι στέλνει ως μήνυμα το Υπ. Εργασίας. Pacta sunt servanda, που σημαίνει «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται». Αυτό είναι το μήνυμα της υπουργού Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου προς ΔΝΤ και Κομισιόν, εν όψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά. Η υπουργός υποστηρίζει ότι η Αθήνα επιμένει σε όσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές τον Αύγουστο του 2015 για τα εργασιακά και στο να εφαρμοστούν οι καλές πρακτικές στην ΕΕ. Ζητά από το ΔΝΤ να αλλάξει στάση, αλλά και από τη Κομισιόν να υπερασπιστεί και στο Hilton με το ίδιο σθένος που το κάνει στις Βρυξέλλες το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αντίστοιχα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αμφισβήτησαν επισήμως τα στοιχεία του ΔΝΤ και εξαπέλυσε επίθεση στο Ταμείο.

Είναι προφανές ότι ένα παιχνίδι ισχύος και εντυπώσεων είναι σε πλήρη εξέλιξη  με καταγραφή θέσεων και διαμόρφωση εντυπώσεων, ώστε σε περίπτωση εκλογών να υπάρχουν άλλοθι. Η Ελληνική πλευρά προσπαθεί να φρενάρει απαιτήσεις και να δηλώσει παρούσα στο εσωτερικό, ενώ οι Θεσμοί θέλουν πειθήνια εφαρμογή των συμφωνηθέντων και κυρίως αποφυγή μονομερών ενεργειών όπως αυτές που ανακοινώθηκαν

Μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών διαβουλεύσεων, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές δεν έδωσαν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την ημερομηνία αποχώρησης των θεσμών από την Αθήνα. Περιορίστηκαν να τονίσουν ότι «συμφωνήθηκε ένα πρόγραμμα εργασιών, τόσο σε επίπεδο επικεφαλής αλλά και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με στόχο να κλείσουν αρκετές από τις εκκρεμότητες που παραμένουν και να ολοκληρωθεί το SLA».

Γιώργος Αλεξάκης