Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί ψήφισης μέτρων με 180 βουλευτές

Για «κατασκευασμένα σενάρια» κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας διημοσιεύματα περί νέων μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

«Τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα το χθεσινό δημοσίευμα του Βήματος, κυκλοφορεί ένα κατασκευασμένο σενάριο περί ψήφισης νέων μέτρων που θα αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών» δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος, πρόσθέτοντας:

«Το σενάριο αυτό είναι απολύτως ευφάνταστο για έναν πολύ απλό λόγο: Με δεδομένο ότι οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσουν προληπτικά μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης με τους άλλους πρόθυμους δεν επαρκούν, ευτυχώς, για να συγκεντρωθούν ούτε 150, ούτε 180 βουλευτές».

Ωστόσο βουλευτές δεν αποκλείουν την πιθανότητα ο Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση αδιεξόδου, να ζητήσει διακομματική συναίνεση και να υποχρεώσει όλα τα κόμματα να πάρουν συγκεκριμένη θέση.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η συνέντευξη του Νίκου Φίλη στην Realnews όπου στέλνοντας μήνυμα στην Δημοκρατική Συμπαράταξη τονίζει την ανάγκη «να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις κοινού προγράμματος και να προνοήσουμε ώστε να ηττηθεί ο δεξιός πόλος, που έτσι κι αλλιώς, παρά το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις, δεν εμφανίζει πειστικότητα και δυναμική».

Η δήλωση Τζανακόπουλου όμως κατατάσει στους πρόθυμους εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης χωρίς να τα κατονομάζει.

Με την κίνηση αυτή το Μαξίμου θέλει να απορρίψει στο εξωτερικό και στο εσωτερικό κάθε σκέψη να περάσουν μέτρα ακόμη και με τη στήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το «καλό σενάριο» – και πιο απίθανο με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν – θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να πείθει τους εταίρους πως η ψήφιση προληπτικών μέτρων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κυβερνητική πλειοψηφία των «153» και πως η πολιτική αστάθεια τη δεδομένη χρονική στιγμή θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις ακόμα και στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός φέρνει στη Βουλή την επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη, ίσως για παραπάνω από ένα χρόνο, με απλή περιγραφή των μέτρων που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που οι στόχοι δεν επιτευχθούν.

Με αντιστάθμισμα την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η κυβέρνηση φέρνει στην Βουλή τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης με τα λιγότερα νομοθετημένα μέτρα που μπορεί.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΜΕΤΡΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ, 180, ΨΗΦΙΣΕΙ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!