διαπραγμάτευση-στη-γαλλική-απόβαση-76890
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 28.11.2016 | 09:12

Διαπραγμάτευση: Στη «γαλλική απόβαση» των θεσμών προσβλέπει η Αθήνα

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε για την προσπάθεια ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Σήμερα συνέρχεται το  Euro Working Group, ενώ στην Αθήνα βρίσκεται η «γαλλική» ομάδα των θεσμών για επαφές με την Ελληνική πλευρά.

Έτσι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος  θα έχουν συναντήσεις με τον Ευρωπαίο Επίτροπο οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί και με τον Μπενουά Κερέ, κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αναμένει τη στήριξη του ευρωπαϊκού τμήματος των θεσμών στην προσπάθεια να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς περαιτέρω επώδυνα μέτρα. Αναμένεται άλλωστε να διαμηνύσει ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα νέο μέτρο μετά το 2018», καθώς κάτι τέτοιο θέτει σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός είχε την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Παρασκευή, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα και έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, τηλεφωνικές επαφές με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες και θεσμικούς παράγοντες των δανειστών στην πολιτική διαπραγμάτευση. Δεν αποκλείεται μάλιστα στο περιθώριο της παρουσίας του στην Κούβα για την κηδεία του Φιντέλ Κάστρο να έχει επί μέρους επαφές για το ελληνικό ζήτημα με ηγέτες που παίζουν ρόλο στη διαπραγμάτευση,

Την ίδια ώρα για τη διαμόρφωση ισορροπιών στο εσωτερικό κομματικό μέτωπο  στις 9.30 το πρωί, συνεδριάζει υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος είναι το όργανο να επικυρώσει την πολιτική γραμμή της διαπραγμάτευσης.

Πάντως η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολα διλήμματα. Από τη μια υπάρχει σημαντική προσπάθεια να προωθηθεί το θέμα του χρέους με μια ελάφρυνση που σε βάθος διάρκειάς του μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 60 δισεκ. ευρώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ωστόσο το αντίτιμο θα είναι η λήψη μιας δέσμης σκληρών μέτρων. Οι αποστάσεις μάλιστα σε συγκεκριμένα μέτρα με τους δανειστές παραμένουν για θέματα όπως τα εργασιακά, αλλά και το δημοσιονομικό κενό.  Μάλιστα για να αποκρούσει τις πιέσεις για πρόσθετα μέτρα το Μαξίμου δέχεται τις τελευταίες ώρες την συζήτηση για την επέκταση του γνωστού δημοσιονομικού κόφτη και την περίοδο 2019-2020, ενδεχομένως και ως το 2022.

Σημειώνεται ότι η πλευρά του Ταμείου εμφανίζεται η πιο «σκληρή» ως προς το δημοσιονομικό καθώς θεωρεί ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν είναι μόνιμου χαρακτήρα κι ότι σε βάθος χρόνου δε θα έχουν απόδοση. Πιο συγκριμένα το ΔΝΤ εκτιμά ότι με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018, έναντι του στόχου 3,5% του ΑΕΠ που καλείται να πιάσει με βάση το μνημόνιο.

Παράλληλα το ΔΝΤ ζητεί εδώ και έναν χρόνο από τους Ευρωπαίους μια πιο γενναία ρύθμιση του χρέους η οποία θα περιλαμβάνει και την υποχώρηση του στόχου για τα πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.  Είναι προφανές ότι από τη μια πλευρά η κυβέρνηση θέλει το Ταμείο σύμμαχο για το χρέος, αλλά από την άλλη αδυνατεί να λάβει μέτρα όπως η περικοπή των κύριων συντάξεων, του αφολόγητου και των φοροαπαλλαγών. Βέβαια όλα θα αλλάξουν αν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλάξει μετά το 2018.

Γιώργος Αλεξάκης