διαπραγμάτευση-πάει-μακριά-η-βαλίτσα-56496
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 06.03.2017 | 12:18

Διαπραγμάτευση: Πάει μακριά η βαλίτσα -Κρίσιμη η τρέχουσα εβδομάδα

Με την διαπίστωση εμπλοκής σε τέσσερα μέτωπα και με το ΔΝΤ να ρίχνει στο τραπέζι μέτρα φωτία που θα οδηγήσουν εφόσον ληφθούν στην ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση σημαντικών τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας, έκλεισε ο «πρώτος» κύκλος διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών την Κυριακή.

Μετά από μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων καταγράφεται σύγκλιση μόνο στο θέμα του αμολόγητου αλλά έντονες διαφορές σε όλα τα άλλα. Το ΔΝΤ εμμένει στην απαίτηση για μέτρα 2% του ΑΕΠ, (περικοπές συντάξεων και αλλαγή μίγματος στις κλίμακες φόρου) αλλά και στη σκληρή γραμμή στα εργασιακά, ενώ ζητά εδώ και τώρα την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων με ξεπούλημα στρατηγικών κρατικών υποδομών.

Μέχρι την Πέμπτη οπότε συνεδριάζει το EWG αναμένεται να γίνει μια προσπάθεια σε τεχνικό επίπεδο να καταγραφεί πρόοδος. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες είναι δύσκολο να υπάρξει σημαντική εξέλιξη άμεσα.

Σήμερα το πρωί θα επιχειρηθεί σε επίπεδο τεχνικό, χαμηλόβαθμο, να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα και θα καταστεί εφικτό μετά το μεσημέρι να συναντηθούν ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και η κ. Εφη Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.

Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη ήδη έχουν αρχίσει να διαρρέουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα τραβήξουν «επί μακρόν». Το μόνο που επιβεβαιώθηκε στην πράξη είναι ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα διαπραγματεύεται στην ουσία με το ΔΝΤ, καθώς οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών θεσμών δεν έχουν ακόμη κάποια ουσιαστική παρέμβαση ούτε θετική ούτε αρνητική.

Η μεγάλη ανησυχία όμως είναι ότι αν αποχωρήσουν οι δανειστές χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα θα επανέλθουν μόνο αν η Ελλάδα προχωρήσει σε νέες υποχωρήσεις όπως συνέβη στην συνεδρίαση 20ης Φεβρουαρίου όπου η Ελλάδα δέθηκε να νομοθετήσει από τώρα μέτρα για το 2019.

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης αναμένεται να αναφερθεί σήμερα και ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.

Πλέον η πίεση χρόνου μεγαλώνει καθώς η Ελλάδα επιδιώκει πριν το καλοκαίρι μια λύση πακέτο η οποία εκτός από την δεύτερη αξιολόγηση και την δόση που την ακολουθεί επείγεται να έχει απόφαση και για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και για το θέμα του χρέους.

Ειδικά στο τελευταίο υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που ανησυχούν μήπως τυχόν χαθεί το μομέντουμ, στο οποίο το Βερολίνο δηλώνει ανεπίσημα διαθέσιμο να συζητήσει για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για βαρύ κλίμα στη διαπραγμάτευση, θεωρούν, ωστόσο ότι σήμερα το πρωί θα διαφανεί εάν τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδο ή εάν υπάρχει περιθώριο γεφύρωσης των – κατά κοινή ομολογία – μεγάλων διαφορών.

Η εμπλοκή αφορά:

1. Τα εργασιακά, όπου η εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν δέχεται την ελληνική θέση περί ευρωπαϊκού κεκτημένου από το οποίο η Ελλάδα δεν μπορεί να εξαιρείται. Η θέση του Ταμείου είναι ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα, ισχύει διαφορετικό πλαίσιο, από το οποίο δεν μπορούν να εξαιρεθούν οι εργασιακές σχέσεις.

2. Το δημοσιονομικό κενό για το 2019, με το Ταμείο να επιμένει στις προβλέψεις του για 2% του ΑΕΠ, ζητώντας τα αντίστοιχα μέτρα για την κάλυψή του, ύψους 3,6 δις. Ευρώ. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, η εκτίμηση αυτή θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω.

3. Το ύψος του αφορολόγητου, όπου η πλευρά των δανειστών επιμένει σε δραστική μείωση, υποστηρίζοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι μεγάλο το ποσοστό που δεν πληρώνει φόρους, εκτίμηση που δεν αποδέχεται η Αθήνα.

4. Το ποσοστό κρατικής χρηματοδότησης για τις συντάξεις, με τους εταίρους να την υπολογίζουν στο 12 — 15 % του ΑΕΠ και την κυβέρνηση να την εμφανίζει περί το 9%.

Έχουν βρει «τοίχο» οι υπουργοί

Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι ενδεχομένως τα εργασιακά, σε μία καλή συμφωνία για τα οποία η κυβέρνηση έχει επενδύσει, προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η πολιτική διαχείριση της συμφωνίας προς τους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη.

Χθες ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου βρήκαν απέναντι τους την αδιαλλαξία του ΔΝΤ και στα εργασιακά. Το Ταμείο απέρριψε το ελληνικό αίτημα για την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων χαρακτηρίζοντας τες «πισωγύρισμα». Αντίθετα επέμεινε στην απελευθέρωση του ποσοστού των απολύσεων, χωρίς προηγούμενη υπουργική έγκριση την διατήρηση των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Επίσης οι τεχνοκράτες των θεσμών θα εξετάσουν μεταξύ άλλων και την σκοπιμότητα μια μείωσης του αφορολόγητου και της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις παλιές συντάξεις ώστε να επανέλθουν με νέα στοιχεία για τον καθορισμό των μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστούν για το 2019.
Ένα δεύτερο τεχνικό κλιμάκιο θα εξετάσει την πρόταση της ελληνικής πλευράς για δανεισμό με στόχο την χρηματοδότηση ενεργών πολιτικών απασχόλησης. Αν δηλαδή ο δανεισμός θα πρέπει να γίνει εντός ή εκτός ΕΕ ( πχ από την Παγκόσμια Τράπεζα ) αν οι θέσεις που θα δημιουργηθούν θα είναι στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, ποια θα είναι η επιδότηση για την κάθε μια θέση εργασίας και πόσες θέσεις θα μείνουν μετά το τέλος της επιδότησης ( όσο είναι δυνατό να προβλεφθεί κάτι τέτοιο).
Στο φόντο αυτό ενδιαφέρον έχει και το αν το Ελληνικό θέμα θα συζητηθεί στην τετραμερή συνάντηση Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας για το μέλλον της ΕΕ στις Βερσαλλίες. Πάντως εν τω μεταξύ η Ελληνική πλευρά προσπαθεί να αλλάξει ατζέντα. Από τα μέτρα στην ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι ο τίτλος μιας τέτοιας προσπάθειας.