δεθ-το-mea-culpa-και-οι-γκρίζες-ζώνες-της-πα-820756
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 14.09.2020 | 09:08

ΔΕΘ: Το mea culpa και οι γκρίζες ζώνες της παρουσίας του Πρωθυπουργού

Μια αναγνώριση αστοχίας αλλά και μερικοί αστερίσκοι σε κομβικής σημασίας ζητήματα, όπως τα εργασιακά, η επικουρική ασφάλιση και τα εθνικά καταγράφονται μετά και την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα:

–          Αναγνώρισε ότι έκανε λάθος σε σχέση με το πώς χειρίστηκε το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού μετά το lockdown. Η υπερβολική ανάδειξη της επιτυχίας της χώρας σε σχέση με το πρώτο κύμα έφερε την καλλιέργεια ενός κλίματος αισιοδοξίας και οδήγησε σε μια χαλάρωση τους πολίτες.  «Πέσαμε λίγο θύματα τη επιτυχίας μας όπως και άλλοι βέβαια σε άλλες χώρες. Ας κάνουμε την αυτοκριτική μας όλοι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

–          Προανήγγειλε τεταμένο διάλογο για τις αλλαγές στα εργασιακά με αναθεώρηση του ιστορικού νόμου του Ανδρέα Παπανδρέου για το συνδικαλισμό. Απέκλεισε βέβαια την αναθεώρηση του 8ώρου αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο άλλων μεγάλων αλλαγών. Όπως είπε θα δοθεί χρόνος για διάλογο ωστόσο παραδέχτηκε ότι θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου προβλέποντας ισχυρές αντιδράσεις. Ήδη βέβαια αυτά ακούγονται για το θέμα των υπερωριών, της διευθέτησης του χρόνου εργασίας λόγω πανδημίας, αλλά και της de facto μείωσης των κατώτατων μισθών μέσω των ποργραμμάτων αναστολών συμβάσεων εργασίας.

–          Ανέδειξε το θέμα της εισαγωγής κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλισης τονίζοντας ότι δε θα πληγούν οι σημερινές επικουρικές συντάξεις. Σημειώνεται ότι ο Σάββας Ρομπόλης, βαθύς γνώστης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου έχει επανειλημμένα τονίσει σε δημόσιες τοποθετήσεις του 9π.χ. Εφ. Εποχή 6/9) ότι ακόμη και εκθέσεις του Δ.Ν.Τ. (Nicolas Barr, 2000) και της ΕΚΤ (2019) συνιστούν ότι ακόμη  δεν είναι πολιτικά ορθή μία επιλογή της μετάβασης σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα ενός ήδη υπάρχοντος διανεμητικού συστήματος, δεδομένου ότι επιδεινώνεται το βιοτικό επίπεδο των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων και ταυτόχρονα προστίθεται στο δημόσιο χρέος της χώρας το κόστος μετάβασης. «Οι συνταξιοδοτικές προσδοκίες στην ultra-κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης βασίζεται στις αποδόσεις των κεφαλαιαγορών. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι οι συντελούμενες χρηματοπιστωτικές κρίσεις (1993, 1998, 2001, 2008) είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του επιπέδου των κεφαλαιοποιημένων συντάξεων τουλάχιστον κατά 50%. Το ίδιο επιχείρημα του υψηλού ποσοστού αναπλήρωσης (70%) προέβαλε στη Χιλή η κυβέρνηση Πινοσέτ. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το 2015 ο μέσος συντελεστής αναπλήρωσης στις κεφαλαιοποιημένες συντάξεις της Χιλής ήταν μόλις 37%, λόγω της δημογραφικής γήρανσης και των χρηματοπιστωτικών κρίσεων» έχει αναφέρει.

–          Δεσμεύτηκε για την καταβολή εντός του έτους των αναδρομικών των συνταξιούχων αλλά με βάση τη ρύθμιση πληρώνει το 1 από τα 4 που οφείλει ενώ δεν ξεκαθαρίζει τι θα γίνει για τα δώρα και τις επικουρικές για όσους δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.

–          Έκανε λόγο για  προκήρυξη θέσεων μόνιμου προσωπικού στο μέλλον (4.000)  κυρίως από τη δεξαμενή των επικουρικών και συμβασιούχων. Ωστόσο έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας ακόμη γίνεται λόγος για προσλήψεις σε εποχική και όχι μόνιμη βάση σε ένα σύστημα υγείας που γηράσκει και χάνει καθημερινά λόγω συνταξιοδοτήσεων πολλά στελέχη πρώτης γραμμής.

–          Στάθηκε στη δωρεάν χορήγηση μασκών στα σχολεία αλλά δεν ανέφερε τίποτα για το ότι τα τμήματα θα παραμείνουν μεγάλα παρά τις συστάσεις έγκριτων επιστημόνων όπως η καθ. Αθ. Λινού.

–          Προσπάθησε να απαντήσει στην αιτίαση ότι οι εταίροι θεωρούν τη χώρα “δεδομένη σύμμαχο” επισημαίνοντας ότι η Ελλαδα θέλει να στέλνει ένα μήνυμα σαφούς και ξεκάθαρης προσήλωσης σε αρχές και  σταθερότητας σε συμμάχους. Ωστόσο όπως δείχνει η ιστορία απαιτείται πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ενίοτε και με εκπλήξεις για τους «συμμάχους».

–          Δε θέλησε να δηλώσει σαφώς ένα το Καστελόριζο θα έχει 100% επήρεια στον καθορισμό ΑΟΖ τονίζοντας ότι δε θέλει να αποκαλύψει λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων. Κάτι που όμως αφήνει ερωτήματα.

–          Υπεραμύνθηκε του δικαιώματος για ενημέρωση της αντιπολίτευσης σε χρόνο και εύρος που η κυβέρνηση επιθυμεί. Παράλληλα αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αναφορά του σε έγγραφη συμφωνία με την Τουρκία στο Βερολίνο. Αφού επανέλαβε ότι η αντιπολίτευση ήταν ενήμερη για το γεγονός αυτό, παρά τις διαψεύσεις από όλα τα κόμματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα για το περιεχόμενο και αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι «αυτό που συμφωνήθηκε παραβιάστηκε, όχι από εμάς φυσικά». Το καλό είναι ότι de facto η συμφωνία αυτή είναι νεκρή καθώς η Τουρκική πλευρά φαίνεται να είχε «εμπλουτίσει» την ατζέντα.

–          Δεν προσδιόρισε το κόστος των εξοπλιστικών, κάτι που δημιουργεί δημοσιονομικές ανησυχίες.

–     Άφησε εκτός ¨νυμφώνος” δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους για την εισφορά αλληλεγγύης, ενώ για τους χαμηλά αμειβόμενους μέχρι 12.000 ευρώ που είναι και οι πιο ευάλωτοι στην κρίση και αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας παρέπεμψε στις παρατάσεις των επιδομάτων ανεργίας και των ανστολών. Σε σχέση δε με τις ΜμΕ μόνο η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι βασικό εργαλείο σωτηρίας. Δεν έγινε βέβαια λόγος για το θέμα της συγκέντρωσης και το πώς θα διαχειριστεί η χώρα τα πολλά λουκέτα που αναμένονται σε επίπεδο μικρών επιχειρήσεων.

–          Άφησε ανοικτή την πιθανότητα μικρής αξιοποίησης των υδάτων από τα φράγματα που συνδέονται με την εκτροπή του Αχελώου. «Είναι ώριμες οι συνθήκες για αξιοποίηση κάποιας μικρής ποσότητας των υδάτινων πόρων του Αχελώου στη Θεσσαλία» είπε αναφερόμενο στην εκτροπή που έχει συναντήσει κύμα προσφυγών και κριτικής για τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον.

–          Σε σχέση με εμβληματικά οδικά έργα αφού δεν είπε τίποτα για τον ΒΟΑΚ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Επιτροπή θα δώσει το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση του βόρειου τμήματος του Ε -65. Παράλληλα παρέπεμψε στο μέλλον το τι θα γίνει με την επέκταση της Ιονίας Οδού προς τα σύνορα με την Αλβανία και την παραλία της Ηπείρου. Τέλος για τη Θεσσαλονίκη υπεραμύνθηκε της επιλογής μεταφοράς των αρχαίων από το Σταθμό Βενιζέλου που έχει κατακριθεί έντονα από την αρχαιολογική κοινότητα, ενώ παραδέχτηκε ότι σε σχέση με τα μεγάλα έργα της πόλης τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης είναι «φιλόδοξα».

Γιώργος Αλεξάκης