Δένδιας: Οι ενέργειες της Άγκυρας μόνο την Ελλάδα δεν θα ζημιώσουν

  • Απο stergios
  • 1 Δεκεμβρίου 2019 - 11:45
  • Comments Off

Μια ενδεχόμενη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης επί των θαλασσίων δικαιοδοσιών θα αποτελούσε ευθεία παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εκφράζοντας την βεβαιότητα πως οι πρωτοβουλίες της Άγκυρας δεν θα ζημιώσουν την Ελλάδα.

Με αφορμή το πρόσφατο μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης, ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», παρατηρεί ότι οι δύο χώρες δεν είναι γειτονικές, «άρα τυχόν συμφωνία θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα «δεν παράγει έννομα αποτελέσματα». Τονίζει, ωστόσο, ότι «τέτοιες έκνομες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να ζημιώσουν την Ελλάδα» και προειδοποιεί ότι «θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις σχέσεις των κρατών που εμπλέκονται σε αυτές με την ΕΕ».

Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι η γειτονική χώρα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί και η ίδια μια «επανεκκίνηση» και ότι μέχρις στιγμής κάνει κινήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα «δεν διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα. Δεν απειλεί, αλλά ούτε δέχεται να απειλείται. Διαθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, η οικονομία της είναι πλέον ανερχόμενη, είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει αναπτύξει διμερείς και τριμερείς σχέσεις με ισχυρά κράτη της περιοχής, και όπως αποδείχτηκε με τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας και με τον Στρατηγικό Διάλογο, είναι ισχυροί οι δεσμοί της με τις ΗΠΑ. Δεν είμαστε μια αδύναμη περιφερειακή χώρα έρμαιο των θελήσεων όποιου μας επιβουλεύεται» καταλήγει ο υπουργός Εξωτερικών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΑΓΚΥΡΑ, ΛΙΒΥΗ, ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ, ΝΑΤΟ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!