δένδιας-για-χρυσή-αυγή-το-ποτήρι-ξεχεί-39812
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 20.05.2017 | 19:59

Δένδιας για Χρυσή Αυγή: Το ποτήρι ξεχείλισε

«Το ποτήρι ξεχείλισε» αναφέρει ο βουλευτής της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό χειροδικίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.

Σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει πως το επεισόδιο «δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο πολιτικό στερέωμα» και επισημαίνει ότι «αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι η βία είναι εγγενής στη Χρυσή Αυγή».

Κατά τον ίδιο, μάλιστα, η αντιμετώπιση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής «επιβάλλει την εγρήγορση της Πολιτείας και την ενεργοποίηση όλων των αναγκαίων μέσων που προβλέπουν το Σύνταγμα, ο ποινικός κώδικας και ο κώδικας ποινικής δικονομίας».

Ο βουλευτής της Ν.Δ. τονίζει επίσης, ότι η δραστηριότητα του ακροδεξιού κόμματος «εκθέτει όχι μόνον τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, αλλά και την ίδια τη χώρα, τη δημοκρατική της παράδοση, τον νομικό της πολιτισμό, τις δεσμεύσεις της υπό το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας μίλησε σήμερα στην εφημερίδα «Τα Νέα», με τις δηλώσεις του να έχουν αναλυτικά ως εξής:

Ήταν τελείως τυχαίο ότι πέρασα μπροστά από τον Κασιδιάρη. Εγώ δεν βγαίνω από αυτόν τον διάδρομο, είμαι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συνήθως φεύγω από μπροστά. Έτυχε να κάθομαι πίσω, μαζί με τον Χατζηδάκη, και έτσι δεν πέρασα μπροστά από τα κυβερνητικά έδρανα. Η αλήθεια είναι πως βαριόμουνα τις χαιρετούρες. Δεν παρατήρησα ότι μιλούσε ο Κασιδιάρης. Ποτέ δεν τους ακούω, για να μην εκνευρίζομαι. Αν δείτε το βίντεο, θα παρατηρήσετε ότι έχουν περάσει άλλοι δέκα μπροστά του. Δεν αντιδρά.

«Φύγε από ‘δω ρε» φώναζαν όλοι μαζί. Δεν έφυγα. Είχα πλήρη συνείδηση ότι μπορεί να αρπάξω καμία, γιατί δεν θα σήκωνα το χέρι μου να με υπερασπιστώ. Δεν υπήρχε όμως επιλογή. Τώρα συζητάμε αυτά –φανταστείτε τι θα λέγαμε αν έφευγα. Πώς θα αισθανόμουν με τον εαυτό μου;

Σε τέτοιες περιστάσεις σε πιάνει μια ηρεμία. Έχω ξαναπεράσει τέτοια στην ζωή μου, στο πανεπιστήμιο. Είχα απέναντί μου ένα ολόκληρο αμφιθέατρο. Καθαρίζει το μυαλό σου. Μένεις εντελώς συνειδητά. 

Δεν καταλογίζω ευθύνη στον Μάκη Μπαλαούρα. Μου είναι συμπαθής, γελάμε, καθόμαστε και σε κοντινά έδρανα. Δεν του ‘χε ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Αυτό που ειπώθηκε ότι δεν κουνήθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχύει, τους είδα. Προφανώς, δεν συνειδητοποιείς αμέσως τι συμβαίνει.

Είμαι βουλευτής από το 2004. Έχω δει ανθρώπους να ανταλλάσσουν άσχημες κουβέντες. Σύρραξη όμως μέσα στο Κοινοβούλιο και απειλή; Πριν το 1974 φεύγανε και καρέκλες. Τώρα πια δεν βγαίνουν με τίποτα, είναι πολύ καλά δεμένες.

Θα ήθελα πάρα πολύ αυτό που συνέβη να καταγραφεί. Από την άλλη, καταλαβαίνω ότι υπάρχει ένα σύστημα που δεν έχει συνηθίσει σε τέτοια. Δεν έχουν ακόμα καταλάβει ότι προστατεύεις τον κοινοβουλευτισμό όταν δείχνεις αυτά τα πράγματα, γιατί μόνο έτσι θα καταδικαστούν. Η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει και να μπορεί να τοποθετηθεί, γιατί είναι φανερό ότι σε ένα της κομμάτι αρέσει αυτό το πράγμα.

Η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλώς ένα ακροδεξιό κόμμα. Είναι φερετζές η επίκληση του εθνικισμού. Πρέπει να τους στερήσουμε τον μανδύα της χρήσης της ελληνικής σημαίας που τους καθιστά αποδεκτούς σε ένα ακροδεξιό σύνολο.. Το ΚΚΕ το έχει καταλάβει πολύ καλά. Γι’ αυτό μίλησα για τον Μεταξά και άρχισε ο ΣΥΡΙΖΑ τις εξυπνάδες.

Έχω την μεγάλη δυστυχία να είμαι στοχοποιημένος και από την άκρα Αριστερά. Τι να κάνουμε, μέσα στην ζωή είναι αυτά. Η πολιτική δεν είναι η δουλειά μου. Εγώ δικηγόρος είμαι. Θεωρώ, λοιπόν, πως πρέπει να λέω αυτό που νομίζω σωστό. Σε κάποιους δεν θ’ αρέσει.

Η έννομη τάξη έχει απόλυτη υποχρέωση να επέμβει και να σταματήσει την οποιαδήποτε πέραν του νόμου εκδήλωση, βλέποντας την ως τίποτα περισσότερο από κοινό έγκλημα. Ας δούμε τι έπαθε η Γερμανία, μια πολύ πιο προηγμένη και σοβαρή κοινωνία, το διάστημα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Οι Ναζί κυριάρχησαν στον μικρό και έπειτα στον ευρύτερο δημόσιο χώρο δια της βίας.

Ως υπουργός Δημόσιας Τάξης βρέθηκα στην θέση να αντιμετωπίσω το φαινόμενο της παραβατικότητας της ΧΑ. Γι’ αυτό έχουν μια εμμονή μαζί μου. Δεν τους αδικώ. Δεν έκρυψα ποτέ την στάση μου. Τους προειδοποίησα τουλάχιστον δέκα φορές από το βήμα της Βουλής ότι τα τάγματα εφόδου δεν θα γίνουν ανεκτά.

Όλοι λένε «καθυστέρησες». Μα, δεν είχα καμία συνταγματική αρμοδιότητα. Έστειλα μιάμιση σελίδα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στην οποία της είπα ότι κατά την άποψή μου όλες αυτές οι δικογραφίες που ήδη υπάρχουν στην διάθεσή σας μπορούν να συνενωθούν. Επικαλέστηκα το δικαίωμα του κάθε πολίτη να μηνύει αξιόποινες πράξεις στις αρχές.

Στην ιστορία του Φύσσα υπάρχει μια τεράστια ειδοποιός διαφορά: αυτός που δολοφονεί δεν εμπλεκόταν αρχικά στο επεισόδιο. Εγώ δεν κάνω ποινικό. Αυτά μου τα ανέφεραν για πρώτη φορά ο Μάκης Βορίδης και  ο Νίκος Αλιβιζάτος. Η νομική θεωρία που χρησιμοποιήθηκε φτιάχτηκε για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των ταγμάτων ασφαλείας του Φουτζιμόρι στο Περού. Όταν φτιάχνεις έναν μηχανισμό ο οποίος προβαίνει σε βίαιες πράξεις, δεν σημαίνει ότι εσύ δίνεις εντολή κάθε φορά ούτε ότι γνωρίζεις τα πάντα. Αν ο μηχανισμός έχει συγκεκριμένη δομή και κατεύθυνση, την οποία αποδέχεσαι, τότε είσαι υπεύθυνος. Δεν χρειάζεται ο Μιχαλολιάκος να ξέρει κάθε φορά πού ένας Χρυσαυγίτης χειροδικεί εναντίον κάποιου μετανάστη. Αποκήρυξε έστω και μια φορά ένα περιστατικό; Διέγραψε ένα στέλεχός του; Καγχάζω όταν μου λένε ότι η υπόθεση αυτή δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη.

Τις ιδέες μου για την ΧΑ τις ασπάζεται νομίζω πλέον η πλειοψηφία της ΝΔ. Η αλήθεια είναι πως ζοριστήκαμε. Ενδεχομένως ένα μέρος της ΝΔ είδε τους ψηφοφόρους της ΧΑ σαν «πεπλανημένους». Δεν κατάλαβαν ότι εκείνοι είχαν διαβεί έναν Ρουβίκωνα από τον οποίο η επιστροφή δεν μπορεί να γίνει με τους όρους τους. Αυτό δεν θα ήταν επιστροφή∙ θα είχαμε περάσει εμείς στην άλλη όχθη. Αν κάποια στιγμή επιστρέψουν, πρέπει να γίνει με όρους δημοκρατίας, αποδεχόμενοι ότι το πλαίσιο που στήριξαν δεν μπορεί να είναι υπαρκτό. Αν τους κολακεύσεις, την πάτησες! Τότε είναι που τους νομιμοποιείς.