Δεν είναι πρωταπριλιάτικο: Κλείσαμε με 187 διασωληνωμένους, ανοίγουμε
Τρίτη
17
Μάι
Back
Δεν είναι πρωταπριλιάτικο: Κλείσαμε με 187 διασωληνωμένους, ανοίγουμε με 739!

Δεν είναι πρωταπριλιάτικο: Κλείσαμε με 187 διασωληνωμένους, ανοίγουμε με 739!

Δεν είναι πρωταπριλιάτικο: Κλείσαμε με 187 διασωληνωμένους, ανοίγουμε με 739!

Την 5η Νοεμβρίου του 2020, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 187 διασωληνωμένους, 29 νεκρούς και  2.917 νέα κρούσματα. Ήταν τότε που η κυβέρνηση διά μέσου του ίδιου του πρωθυπουργού και του κυρίου Τσιόδρα, ανακοίνωσε το (πεντάμηνο, όπως αποδείχθηκε, με εξαίρεση το δεκαπενθήμερο πριν τις γιορτές) lockdown.

Χθες με 739 διασωληνωμένους (δηλαδή τετραπλάσιους σε σχέση με το Νοέμβριο) και τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν, 76 συμπολίτες μας ένα έχουν χάσει τη ζωή τους (2,6 φορές περισσότερους πριν από πέντε μήνες) και 3.616 κρούσματα (699 περισσότερα από το Νοέμβριο), η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε άνοιγμα του λιανεμπορίου και των διαδημοτικών μετακινήσεων, ενώ προανήγγειλε και άνοιγμα σχολείων.

Πρωταπριλιάτικο αστείο;

Την 1η Μαρτίου του 2021, 4 μήνες μετά, η οικονομία και η κοινωνία άρχισε να ασφυκτιά υπό το βάρος των περιορισμών.  Όμως το αίτημα για χαλάρωση των μέτρων, παρά τα (μόλις, σε σχέση με σήμερα, 1.176 κρούσματα, τους 406 διασωληνωμένους και 30 θανάτους)  δεν απασχολούσε έντονα την κυβέρνηση.

«Υπομονή, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Μάρτιο, αλλά βγαίνουμε από το τούνελ» ήταν το μήνυμα της κυβέρνησης προς την κοινωνία.

Για άνοιγμα, για κάποιας μορφής αποσυμπίεση, ούτε λόγος. Δεν το επέτρεπαν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ένα μήνα μετά, η κυβέρνηση, μετά από εισήγηση της επιτροπής, σε μια συνεδρίαση που συνοδεύτηκε από έντονο παρασκήνιο, διαφωνίες και αποχωρήσεις, ανακοίνωσε άνοιγμα λιανεμπορίου και διαδημοτικών μετακινήσεων με “ατομική ευθύνη”.

Αν κάποιος πριν από μερικές εβδομάδες εκτιμούσε ότι θα ανοίγαμε Πρωταπριλιάτικα με πάνω από 3 χιλιάδες κρούσματα θα θεωρούσε την εκτίμηση αυτή, φόρο τιμής στο πνεύμα της ημέρας.

Αλλά δεν είναι.

“Ελληνικό παράδοξο”

Είναι αυτό που ονομάζεται «ελληνικό παράδοξο». Άλλοι το ονομάζουν «άλμα στο κενό» άλλοι «μιλάνε για ισορροπία τρόμου» άλλοι για προσπάθεια της κυβέρνησης «να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί».

Δεν υπάρχει προηγούμενο άλλης χώρας που να «ανοίγει» έχοντας τα τετραπλάσιους διασωληνωμένους , σχεδόν τριπλάσιους θανάτους και περισσότερα κρούσματα, από αυτά που την ανάγκασαν να κλείσει.

Η κυβέρνηση ποντάρει, στα εμβόλια, στα self test και στον …καλό μας τον καιρό ευελπιστώντας ότι θα εμποδιστεί η περαιτέρω διάδοση του ιού.

Αναλαμβάνει, έτσι, ένα ρίσκο.

Πολλά θα κριθούν από το Σαββατοκύριακο.

Η άρση της απαγόρευσης της διαδημοτικής μετακίνησης είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε εικόνες συνωστισμού, σε καταστάσεις που θα βοηθήσουν στην ακόμα μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι το μέτρο είναι πιλοτικό.

Ότι θα αρθεί αν οι πολίτες δεν δείξουν ατομική ευθύνη.

Ωστόσο, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, να υπάρξει ζημιά μεγάλη.

Δηλαδή στην προσπάθεια της να αποφορτίσει την πίεση που δέχεται, η κυβέρνηση βλέπει το δέντρο των βαλβίδων αποσυμπίεσης κινδυνεύοντας, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά να χάσει το δάσος του τουρισμού.

Και στην περίπτωση αυτή θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!