debate-πολιτικών-αρχηγών-όσα-ειπώθηκαν-για-1176885
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 10.05.2023 | 20:38

Debate πολιτικών αρχηγών: Όσα ειπώθηκαν για υποκλοπές, επιδόματα, Δημόσιο, μετεκλογικές συνεργασίες

Οι πολιτικοί αρχηγοί είπαν αυτά που ήθελαν (και αυτά που τους ρώτησαν) κατά τη διάρκεια του debate, που λόγω των αυστηρών κανόνων διεξαγωγής του, κύλησε σε χαμηλούς τόνους, με κάποια μεμονωμένα ενδιαφέροντα σημεία και παρασκήνια. Από πολλούς βέβαια, ειδικά στα social media  χαρακτηρίστηκε “σούπα…”. Μεταξύ άλλων, κυριάρχησαν θέματα όπως οι υποκλοπές , τα επιδόματα, το Δημόσιο, αλλά και οι μετεκλογικές συνεργασίες. 

Οι έξι δημοσιογράφοι απηύθυναν ερωτήσεις στους 6 πολιτικούς αρχηγούς, πάνω σε έξι θεματικές ενότητες:

1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση,

2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα,

3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια,

4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος και

5) Περιβάλλον και Ενέργεια.

6) Νέα Γενιά

Κάθε ερώτηση είχε διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση 1,5 λεπτό, με follow up ερώτηση 15 δευτερολέπτων από τον δημοσιογράφο και απάντηση 45 δευτερόλεπτα από κάθε πολιτικό αρχηγό.

Στο τέλος το debate έκλεισε με μια ελεύθερη τοποθέτηση από κάθε πολιτικό αρχηγό.

Στην πρώτη ενότητα, «Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση», έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις:

Κοσιώνη σε Μητσοτάκη, ερώτηση για φυσικό αέριο, ακρίβεια.

Μητσοτάκης: Γνωρίζω καλά ότι υπάρχουν νοικοκυριά τα οποία πιέζονται. Τρεις τρόποι παρέμβασης. Διαφάνεια στις τιμές, έκτακτη στήριξη νοικοκυριών, μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και μειώσεις φόρων.

Κοσιώνη: Για το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων.

Μητσοτάκης: Εφόσον κρίνουμε ότι συνεχίζεται το πρόβλημα, θα συζητήσω επέκταση του market pass.




Σρόιτερ σε Τσίπρα, για κόστος προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ:

Τσίπρας: Το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο, θα δώσουμε αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους και 13η σύνταξη. Το πρόγραμμά μας θα κοστίσει μόνο funds και εταιρείες με υπερκέρδη.




Παν. Στάθης σε Ανδρουλάκη: Δεν φοβάστε την πόλωση, το «βέτο» και το ενδεχόμενο με τη στάση σας να γίνεται παράγοντας ακυβερνησίας;

Ανδρουλάκης: Στόχος μας είναι να υπάρχει σταθερότητα με προοπτική. Το βέτο που βάζω δεν είναι προσωπικό. Τα πρόσωπα έχουν κριθεί. Πρέπει να πάμε σε νέα εποχή. Το πρόγραμμά μας είναι ξεκάθαρο, για μισθούς και συντάξεις. Το πρόγραμμά μας δεν χαϊδεύει τους ισχυρούς.




Παπαδάκης σε Κουτσούμπα για το πόσο μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του κόμματος

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ είναι το μόνο που έχει ένα εφαρμόσιμο μοντέλο ανάπτυξης σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα. Νόμους ενάντια στην φοροληστεία δεν ψήφισε κανείς, ενώ θα μπορούσαν. Μόνο του ΚΚΕ μπορεί. Ανεφάρμοστο δεν είναι οι φόροι να πληρώνονται μόνο από τους μικρούς.




Ρ. Τζίμα σε Βελόπουλο για εναλλακτικά νομίσματα και plan b

Βελόπουλος: Κάθε σοβαρή χώρα στην ΕΕ πρέπει να έχει plan b. Εμείς ζητάμε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Αλλαγή του φορολογικού μοντέλου. Η λύση δεν έχει να κάνει με ένα παράλληλο νόμισμα, αλλά με μια λύση. Το 1 δις βρίσκεται εύκολα από μετακλητούς και αν καταργηθούν οι λεγόμενες ανεξάρτητες αρχές.




Μ. Ζαχαρέα σε Βαρουφάκη για τα νομίσματα

Βαρουφάκης: Το σύστημα «Δήμητρα» δεν αφορά νόμισμα αλλά σύστημα πληρωμών. Είναι το ίδιο σαν να μιλάμε για το fuel pass… Ποτέ δεν καταθέσαμε πρόταση για παράλληλο νόμισμα. Ένα εξωτραπεζικό σύστημα πληρωμών θα είναι το μέλλον όλων των χωρών και η βάση μια δημοσιονομικής ελευθερίας.




Έναρξη ενότητας Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα

Η πρώτη ερώτηση από την Σία Κοσιώνη προς τον Αλέξη Τσίπρα

Τσίπρας: Δεν λύνεται με φράχτες το μεταναστευτικό

Ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που αναβάθμισε τα F-16 και ψηφίσαμε τα περισσότερα προγράμματα άμυνας. Δεν υπερψηφίσαμε όταν θεωρησαμε ότι υπάρχει θέμα υπερκοστολόγησης. Από εδώ και στο εξής προφανώς θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Θα διεκδικήσουμε να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία

Υπήρχε φράχτης όταν ήμαστε κυβέρνηση και δεν τον γκρεμίσαμε. Το μεταναστευτικό προσφυγικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες αλλά με διαφορετική διεκδίκηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και νέο σύμφωνο.




Ερώτηση Σρόιτερ προς τον Νίκο Ανδρουλάκη

Ανδρουλάκης: Δεν έχω δεχτεί ποτέ πρόταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για συνάντηση

O Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε αρχικά ότι “ποτέ δεν έχω δεχθεί επίσημη πρόταση συνάντησης με τον κ. Μητσοτάκη”, και συνέχισε λέγοντας ότι “η Τουρκία έχει εκλογές την άλλη Κυριακή και η Ελλάδα πρέπει να έχει απέναντί της ενιαία στρατηγική. Και στον Έβρο πρέπει να συνεισφέρει η Ευρώπη για τον φράχτη”.




Ερώτηση Παναγιώτη Στάθη προς τον Κουτσούμπα

Κουτσούμπας: Η χρήση των εξοπλισμών οδηγεί σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες

Ο γγ του ΚΚΕ εξήγησε γιατί δεν ψήφισε τις αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία, ΗΠΑ κλπ, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι οι αυτοί οι εξοπλισμοί, κάνουν την Ελλάδα στόχο αντιποίνων».

«Όταν το ΚΚΕ βρεθεί στην εξουσία, η Ελλάδα θα έχει συμμάχους όλες τις χώρες του κόσμου. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους λαούς, ούτε με τον τουρκικό. Με όλες τις χώρες μπορούμε να έχουμε σχέσεις. Με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γερμανία, με όλες τις χώρες του κόσμου», ανέφερε μεταξύ άλλων για τις συμμαχίες που θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα σε ένα σενάριο κυβέρνησης από το ΚΚΕ.




Ερώτηση Γιώργου Παπαδάκη σε Κ. Βελόπουλο

Βελόπουλος: Το πρώτο μέτρο θα ήταν να φέρω πίσω τα όπλα 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε ότι «με την Δύση χάσαμε την Μακεδονία, χάσαμε την μισή Κύπρο, χάνουμε το Αιγαίο. Το εθνικό συμφέρον είναι αυτό που υποστηρίζει η Ελληνική Λύση».

Δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο ανέφερε μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, ενώ τόνισε το πρώτο μέτρο που θα έπαιρνε θα ήταν να φέρει πίσω τα όπλα που απέσυρε η ΝΔ. Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι «εγώ αυτά δεν τα ξεχνάω» για τα Σκόπια




Ερώτηση Ράνιας Τζίμα σε Γ. Βαρουφάκη

Βαρουφάκης : Η υπεράσπιση των συνόρων είναι υποχρέωση όλων μας

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η αποτροπή. Να ξεχάσουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και να γίνει μία διεθνής συζήτηση.

Πάρα πολλά τηλεφωνήματα στους εταίρους μας και να ακούσουμε πολύ προσεκτικά όσα πει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΣ για να αποσοβήσεις τον κίνδυνο στην βραχονησίδα. Πρόσθεσε ότι είναι υπέρ “της κατάργησης της υποχρεωτικής στράτευσης για να αυξηθεί το ετοιμοπόλεμο των ενόπλων δυνάμεων”.




Ερώτηση Μάρας Ζαχαρέας σε Κ. Μητσοτάκη

Μητσοτάκης: Κρατήσαμε τη χώρα ασφαλή

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «Η στήριξη των ενόπλων δυνάμεων αποτελεί υποχρέωση κάθε κυβέρνησης. Καταφέραμε και κρατήσαμε τη χώρα ασφαλή. Η ισορροπία στο Κογκρέσο έχει γείρει υπέρ των ελληνικών συμφερόντων».




Στην ενότητα «Κράτος Θεσμοί Διαφάνεια»:

Κοσιώνη σε Ανδρουλάκη για υποκλοπές, δικαιοσύνη

Ανδρουλάκης: Εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη αλλά όχι το πολιτικό σύστημα. Η κρίση εμπιστοσύνης έχει να κάνει με συμπεριφορές κομμάτων. Χρειάζεται εκσυγχρονισμός και μεγάλες θεσμικές αλλαγές.




Σρόιτερ σε Κουτσούμπα για «βολική αντιπολίτευση», ρίσκα έσοδα κόμματος

Κουτσούμπας: Δεν δίνουμε ανοχή, έχουμε πρόγραμμα υλοποιήσιμο. Ο λαός μας ας κρατάει μικρό καλάθι για όσα υπόσχονται οι άλλοι. Το ΚΚΕ δέχεται συνεχείς ελέγχους, οι ενισχύσεις εργαζομένων δεν είναι για να βγαίνουν ονόματα σε μανταλάκια.




Παν. Στάθης σε Βελόπουλο για κόμμα Κασιδιάρη

Βελόπουλος: Μόνο ο Ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίσει ποιον βγάζει εκτός βουλής.




Γ. Παπαδάκης σε Βαρουφάκη για εξυγίανση του κράτους:

Βαρουφάκης: Το κράτος μας θυμίζει ελβετικό τυρί, λείπουν κομμάτια. Προτείνουμε διαβουλευτικά συμβούλια, μια αρχαιο-αθηναική  ιδέα, που σε αυτά θα λογοδοτούν οι δημόσιες υπηρεσίες.




Ράνια Τζίμα σε Μητσοτάκη για παραιτήσεις σε υπόθεση υποκλοπών

Μητσοτάκης: Όχι δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ, ανέλαβα την πολιτική ευθύνη να διορθώσω αστοχίες. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας.




Ζαχαρέα σε Τσίπρα για απλή αναλογική

Τσίπρας: Έχουμε απλή αναλογική αλλά και απλή λογική…. Να δούμε και να συγκρίνουμε τα προγράμματά μας. Θα υπάρχουν συγκλίσεις μετά τις εκλογές. Δεν έχει νόημα να κάνω κριτική σε στάσεις αυτή τη στιγμή. Αλλά βλέπω, ακούω πράγματα από ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ.




Προχωράμε στην τέταρτη ενότητα: Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος

Σία Κοσιώνη σε Δ. Κουτσούμπα

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεν θα στηρίξει καμία αντιλαϊκή πολιτική

«Η ελάχιστη βάση εισαγωγής από μόνη της δεν λύνει τα προβλήματα. Υπάρχει δέσμη μέτρων από το ΚΚΕ για την αναβάθμιση της παιδείας»., είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο γγ γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή του στην εξίσωση των απολυτηρίων των ιδιωτικών σχολών με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων.

Η ουσία όπως εξήγησε βρίσκεται στο ότι δεν δείχνουμε καμία ανοχή σε πρόγραμμα που είναι κατά της δημόσιας παιδείας.




Αντώνης Σρόιτερ σε Κ. Βελόπουλο

Βελόπουλος: Η υποχρεωτικότητα είναι ό,τι χειρότερο για την δημοκρατία

«Υποχρεωτικότητα στο εμβόλιο δεν μπορώ να δεχτώ, γιατί είναι δικό ου το σώμα και το κάνω ό,τι θέλω εγώ. Η υποχρεωτικότητα είναι ότι χειρότερο για την δημοκρατία. Η ελληνίδα μάνα έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θεωρεί καλύτερο για αυτήν. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όμως και για το δημογραφικό αλλά να στηρίξουμε και την οποιαδήποτε μάνα έχει μία κύηση που μπορεί να μην της αρέσει», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Τις θέσεις μου τις υπαγορεύουν οι αρχές της χώρας μου. Έχετε μπερδέψει την πρόοδο με το παρά φύσιν ζην», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.




Παναγιώτης Στάθης σε Γ. Βαρουφάκη

Βαρουφάκης: Η πόρτα έχει κλείσει από τα υπόλοιπα κόμματα

«Η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι αποκρουστική. Αυτό που γίνεται δεν γίνεται για να έρθει το Χάρβαρντ στην Ελλάδα. Υπάρχει εκμετάλλευση της υποχρηματοδότησης του ελληνικού πανεπιστημίου. Η ουσία είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και μόνο έτσι θα διαφυλάξουμε την παιδεία που έχουμε στήσει για 150 χρόνια», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Για την ταύτιση με τον Αλέξη Τσίπρα σε συγκεκριμένα ζητήματα και κατά πόσο αυτό μπορεί να θέσει τα δύο κόμματα σε κοινή πλεύση, εξήγησε ότι έχει ζητήσει να συζητήσουν για τα θέματα στα οποία συμφωνούν




Γιώργος Παπαδάκης σε Κ. Μητσοτάκη

Mητσοτάκης: Κεντρική προτεραιότητα το ΕΣΥ για την Νέα Δημοκρατία

«Το πρόγραμμα ξεκινάει από τα νοσοκομεία. Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις για να καλύψουμε τα κενά και να διορθωθούν καθυστερήσεις σε χειρουργεία και προβλήματα που δεν είναι αποδεκτά. Έχουμε σχέδιο για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και 156 καινούρια Κέντρα υγείας στην Περιφέρεια αλλά και ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες και έμφαση στον Προσωπικό Γιατρό», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν υπάρχει διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και στόχος μας είναι η μείωση τους και του κοινωνικού αποκλεισμού με επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.




Ράνια Τζίμα σε Α. Τσίπρα

Τσίπρας: Φέραμε την 13η σύνταξη πίσω

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σκληρή μάχη με τους δανειστές και έκανε ό,τι μπορούσε για να τιμήσει την λαϊκή εντολή που πήρε, διότι παρέλαβε άδεια ταμεία.

Καταφέραμε εκεί που τρεις κυβερνήσεις αποτύχανε, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και φέραμε κέρδος. Φέραμε την 13η σύνταξη και ο κ. Μητσοτάκης την κατήργησε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό»




Μάρα Ζαχαρέα σε Ν. Ανδρουλάκη

Ανδρουλάκης: Να μην κρύβουμε τις ευθύνες κάτω από το χαλί

«Έχω αγωνιστεί για τα εθνικά θέματα και έχω σταθερή στάση. Κάθε πολίτης έχει καταλάβει ότι δεν αποτελούσα κίνδυνο για την δημοκρατία. Αποτελούσα κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία. Να πάνε στην φυλακή όσοι συνέθεσαν αυτό το παρακράτος», ανέφερε για τις υποκλοπές.

«Δεν δέχομαι να κρύβουμε τις ευθύνες κάτω από το χαλί» είπε ο κ. Ανδρουλάκης. «Να γίνει διαγωνισμός με οικονομικά κίνητρα για να έρθουν οι καλύτεροι Έλληνες να υπηρετήσουν το συμφέρον της χώρας», τόνισε.

«Λευκή επιταγή σε αναθεώρηση χωρίς να έχουμε συμφωνήσει ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου ως προτεραιότητα με εθνικό απολυτήριο για να μην κρίνεται σε μία μόνο εξέταση το μέλλον του μαθητή», είπε για την παιδεία.




Ενότητα: Περιβάλλον και Ενέργεια

Κοσιώνη σε Βελόπουλο για ενεργειακό, εξορύξεις, ΑΠΕ

Βελόπουλος: Ρωτήστε τον Ελληνικό λαό αν του αξίζει να πληρώνει παραπάνω. Επιμένω στην εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου. Δεν αποθηκεύεται η ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες. Η Ελλάδα θα γίνει πετρελαιοπαραγωγός χώρα από την Ελ. Λύση.




Σρόιτερ σε Βαρουφάκη για το πρόγραμμα του κόμματος

Βαρουφάκης: Οι εξορύξεις δεν είναι λύση, μόνο εντάσεις γεωπολιτικές δίνουν. Καμία εξόρυξη λοιπόν από εμάς. Λύση οι πλωτές ανεμογεννήτριες και το πράσινο υδρογόνο, που τρέχει πιο γρήγορα από όσο λένε στην ΕΕ. Αποτυχία της κυβέρνησης το ότι δεν έχει κάποιο σχέδιο για όλα αυτά. Θα έδινα και τα δυο αυτοκίνητά μου που κάθονται για ανακύκλωση αν είναι να δώσω εγώ πρώτος το παράδειγμα…




Π. Στάθης σε Μητσοτάκη για σιδηρόδρομο και μεταφορές

Μητσοτάκης: Έγιναν βήματα και λάθη. Φτιάχνουμε πλέον ασφαλή τρένα, μετρό (και στη Θεσσαλονίκη), ενισχύουμε τις πράσινες μεταφορές.




Γ. Παπαδάκης σε Τσίπρα για λογαριασμούς

Τσίπρας: Οι επιδοτήσεις δεν πηγαίνουν στην τσέπη του καταναλωτή. Πηγαίνουν στις επιχειρήσεις. Έχει χαθεί ο στόχος. Η ΔΕΗ από τη στιγμή που ιδιωτικοποιήθηκε παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την αισχροκέρδεια.




Ράνια Τζίμα σε Ανδρουλάκη για ενεργειακό

Ανδρουλάκης: Η ΔΕΗ κερδοσκόπησε εις βάρος του λαού. Είτε 34% είτε 50% το κράτος κάνει κουμάντο στη ΔΕΗ… Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Κυρίως να περιορίσουμε την εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Φωτοβολταικά στις στέγες και πιο ισχυρό Εξοικονομώ στις προτάσεις μας.




Μ. Ζαχαρέα σε Κουτσούμπα για ενεργειακό/περιβάλλον

Κουτσούμπας: Πρέπει να μπει ένα φρένο, με μια λαϊκή εξουσία, με μια απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Έχουμε πρόγραμμα.




Έκτη ενότητα: Νέα γενιά

Ερώτηση Σίας Κοσιώνη προς Γιάνη Βαρουφάκη

Bαρουφάκης: Η αστυνομοκρατία δεν είναι ασφάλεια

«Ξέρω τι σημαίνει ασφάλεια και δεν σημαίνει αστυνομοκρατία αλλά διαφύλαξη του ασύλου της διακήρυξης των ιδεών που να παρέχεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

«Η αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια είναι ένα όνειδος, ένα ψέμα», συμπλήρωσε.

Για το κατά πόσο υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα ελληνικά πανεπιστήμια ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε: «Είμαι αρωγός της διαφύλαξης της ελευθερίας των ιδεών».

«Το κλίμα που θέλει να επιβάλει η Μητσοτάκης ΑΕ δεν μιλάει για ελεύθερη διακίνηση ιδεών» κατέληξε.




Αντώνης Σρόιτερ σε Κ. Μητσοτάκη

Μητσοτάκης: Ο βαθμός που θα πάρει η κυβέρνηση θα είναι το ποσοστό στις εκλογές

Σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ για την δική του αυτοαξιολόγηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως οι νέοι έχουν δίκιο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε κάθε εξουσία.

«Ζήτησα συγγνώμη όπου έκρινα ότι έπρεπε. Ουδείς αλάθητος. Κατά συνέπεια, ο βαθμός που θα μπει στην κυβέρνηση θα μπει από όλους τους Έλληνες πολίτες και θα είναι το ποσοστό στις εκλογές».

Παράλληλα κάλεσε τους νέους να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σημειώνοντας ότι ψηφίζουν για το δικό τους μέλλον. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έγινε μεγάλη κουβέντα για ένα συμπληρωματικό μέτρο. Παράλληλα πρότεινε στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουν τα προγράμματά τους και να κοστολογηθούν.

«Δώσαμε 150 ευρώ και στην συμπληρωματική παροχή του freedom pass. Οι νέοι δεν θα μας κρίνουν για τα 150 ευρώ», κατέληξε.




Παναγιώτης Στάθης σε Α. Τσίπρα

Τσίπρας: Αυτό που μπορεί να σώσει τον λαό είναι η ενότητα

Ο Παναγιώτης Στάθης επανέφερε το ζήτημα της κατάργησης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε ερώτημα προς τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ο βαθμός στις εξετάσεις εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής προωθεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», είπε ο κ. Τσίπρας.




Γιώργος Παπαδάκης σε Ν. Ανδρουλάκη

Ανδρουλάκης: Ουσιαστική στήριξη στους νέους

«Το βασικό είναι σοβαρές επενδύσεις σε ανταγωνιστικούς τομείς και στήριξη της καθημερινότητας. Στήριξη στα νέα ζευγάρια με την κοινωνική κατοικία, για αξιοπρεπή στέγη που θα βοηθήσει και στην πτώση των τιμών των ακινήτων για τα ενοίκια», εξήγησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Για τις υποκλοπές και το θέμα της φυλάκισης των υπευθύνων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε: «Όσοι έχουν ποινικές ευθύνες πρέπει να οδηγηθούν απέναντι στην ελληνική δικαιοσύνη. Δεν λέω κάτι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου».




Ράνια Τζίμα σε Δ. Κουτσούμπα

Κουτσούμπας: Οι νέοι πρέπει να πάνε να ψηφίσουν

Ποια είναι η κυβερνητική εναλλακτική που δίνει το ΚΚΕ στους νέους εξήγησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η νέα γενιά έχει και γνώση και πείρα. Πρόσφατα ήταν στους δρόμους με συνθήματα για τα Τέμπη που μας συγκίνησαν όλους και έζησαν τραγικές κατάστασεις με την πανδημία», ανέφερε.

«Δεν είναι αντισυστημική ψήφος η αποχή. Η αποχή ενισχύει τα κόμματα που θέλουν να κάνουν χειρότερη την ζωή τους.

Ζητήσαμε να λυθεί το ζήτημα της ψήφου για τα παιδιά που δουλεύουν σεζόν στα νησιά και θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε».

«Οι κάλπες στις φοιτητικές εκλογές έβγαλαν πρώτη την Πανσπουδαστική και αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα για να μην δούμε ξανά ψήφους στην Χρυσή Αυγή», ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Να παρατήσει η νεολαία τις αναπολήσεις του παρελθόντος γιατί σκέφτεται το παρόν και το μέλλον και αξιοποιεί την ιστορική εμπειρία και την βοηθάμε να βγάλει συμπεράσματα».




Μάρα Ζαχαρέα σε Κ. Βελόπουλο

Βελόπουλος: Ο κομματικός σωλήνας είναι το μεγαλύτερο έγκλημα. 

Ο Κυριάκος Βελόπουλος διερωτήθηκε πώς μπορούν οι νέοι να πιστέψουν τους πολιτικούς που τους λένε ψέματα εδώ και 12 χρόνια.

«Πρέπει να ζητήσω συγγνώμη από τους γονείς των 57 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη γιατί είχα φίλο που χάθηκε στο δυστύχημα.

Ζητώ συγγνώμη από τα νέα παιδιά, για όλους, που αναγκάζονται να δουλεύουν στα κάτεργα των νησιών.

Με ενοχλεί που κάποια παιδιά είναι περισσότερο παιδιά από τα δικά μας παιδιά. Πρέπει να υπάρχει αξιοκρατία. Ο κομματικός σωλήνας είναι το μεγαλύτερο έγκλημα».




Το debate έκλεισε με ελεύθερες τοποθετήσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς, στη βάση των δεσμεύων και των προγραμμάτων τους και με face to face μηνύματα προς τους ψηφοφόρους. Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στις θέσεις του για μια μεγάλη προοδευτική κυβέρνηση ενώ κλείνοντας το debate, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια κρίσιμη κάλπη την 21η Μαΐου, που δεν αφήνει χώρο για πισωγυρίσματα.