χαρίτσης-η-κυβέρνηση-σχεδιάζει-τη-ριζ-586283
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 08.05.2020 | 11:40

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη ριζική αναδιάρθρωση της οικονομίας σε όφελος των ελίτ

Ο Αλ. Χαρίτσης κατηγόρησε την ΝΔ ότι «προεκλογικά είχε κάνει σημαία της τη μεσαία τάξη, που δήθεν διέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποδεικνύεται ότι οι μικρομεσαίες, οι μικρές, οι ατομικές επιχειρήσεις, δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την κυβέρνηση» επισημαίνοντας και το πλήθος των σημαντικών αντιδράσεων «στον πολιτισμό, τον τουρισμό και την εστίαση που βλέπουμε την τελευταία περίοδο».

«Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά χωρίς σχέδιο στην άρση των περιορισμών και με βιασύνη επιχειρεί να καλλιεργήσει μια εικόνα επίπλαστης επιστροφής στην κανονικότητα, την ίδια ώρα στην οικονομία έχει σχέδιο –τη ριζική αναδιάρθρωσή της σε όφελος των ισχυρών, τη διάλυση της μεσαίας τάξης, τα λουκέτα και τις εξαγορές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την εκτόξευση της ανεργίας που θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων», διεμήνυσε, μιλώντας στον ρ/στ «στο Κόκκινο 105,5» ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Ειδικότερα, αναφερθείς στις πρόσφατες συγκεντρώσεις πολιτών στις πλατείες επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει στείλει λάθος μηνύματα ειδικά στη νεολαία, προχωρώντας στο  βεβιασμένο άνοιγμα των σχολείων, χωρίς να δώσει ποτέ εξηγήσεις, αλλά για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας», και την ίδια στιγμή «στέλνει τα ΜΑΤ για να αντιμετωπίσουν πολίτες που μετά από δύο μήνες βγήκαν έξω».

Όσον αφορά στην οικονομία, ο Αλ. Χαρίτσης κατηγόρησε την ΝΔ ότι «προεκλογικά είχε κάνει σημαία της τη μεσαία τάξη, που δήθεν διέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποδεικνύεται ότι οι μικρομεσαίες, οι μικρές, οι ατομικές επιχειρήσεις, δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την κυβέρνηση» επισημαίνοντας και το πλήθος των σημαντικών αντιδράσεων «στον πολιτισμό, τον τουρισμό και την εστίαση που βλέπουμε την τελευταία περίοδο».

«Τα χθεσινά στοιχεία του συστήματος  Εργάνη, μετά τον χειρότερο Μάρτιο, έδειξαν ότι τον χειρότερο Απρίλιο σε σχέση με την ανεργία  – ακόμη και σε σχέση με την  πιο βαθιά ύφεση της περιόδου 2011-2012», συνέχισε, και προσέθεσε: «Ανεξάρτητα με την ασυνεννοησία και  τις αντικρουόμενες  εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την ύφεση, αποδεικνύεται ότι πορεύονται με ένα συγκεκριμένο σχέδιο στην οικονομία. Ένα σχέδιο καταστροφικό για τους μικρομεσαίους και τους  εργαζομένους, που παίρνει πίσω τις κατακτήσεις και τις ρυθμίσεις στα εργασιακά των προηγούμενων ετών, και είναι ξεκάθαρα υπέρ των ισχυρών και των ελίτ».

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε την ψήφιση νομοσχεδίων ερήμην των πολιτών και εν κρυπτώ. «Κανονικότητα σημαίνει πρωτίστως σωστή και πλήρης λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Δυστυχώς το σχέδιο της κυβέρνησης θέλει και τη  δημοκρατία θύμα της έκτακτης κατάστασης που δημιουργεί η πανδημία», σημείωσε και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το «περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο», όπως το χαρακτήρισε, «που πέρασε από τη βουλή χωρίς καμία διαβούλευση, εν μέσω αντιδράσεων από όλους τους φορείς και την κοινωνία, και με τις αρμόδιες επιτροπές να υπολειτουργούν».

Τέλος, αναφερθείς στη χθεσινή παρέμβαση του προέδρου του ΕΣΡ στη βουλή, ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «ζητήσαμε να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του, εφόσον περιέγραψε μια κατάσταση κατά την οποία δεν είναι σε θέση να επιτελέσει τον ρόλο του».

«Εμείς ήδη από τις 14 Απριλίου με επιστολή θέσαμε το θέμα της τήρησης της κείμενης νομοθεσίας και της αναλογικής προβολής των πολιτικών δυνάμεων στα ΜΜΕ, ζητήσαμε από το ΕΣΡ να παίξει το θεσμικό του ρόλο και να επιβάλλει κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβίασης. Πάνω από τρεις εβδομάδες μετά δεν έχει κάνει καμία ενέργεια. Χθες κατέστη και σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει», κατέληξε.