χαμός-με-τη-μελέτη-τσιόδρα-λύτρα-γιατ-972611
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.12.2021 | 10:03

Χαμός με τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα – Γιατί η κυβέρνηση είναι σε πανικό

Χαμός με τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα – Γιατί η κυβέρνηση είναι σε πανικό

Είναι αδύνατον να μην έχει παρατηρήσει κανείς ότι μετά τη δημοσιότητα που πήρε η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ αλλά και τις ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί με την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, στην κυβέρνηση επικρατεί ένας χαμός.

Για να αντιληφθούμε γιατί έχει συμβεί όλο αυτό χρειάζεται να πάμε στην απίθανη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: «Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη».

Παρόλο που ο πρωθυπουργός δεν δέχθηκε βέλη από την επιτροπή των ειδικών για τη δήλωση του αυτή, δέχτηκε πυρά από γιατρούς, την αντιπολίτευση, ακόμα και ανθρώπους πρόσκεινται στην κυβέρνηση αλλά δεν μπορούν βγούνε να πούνε το άσπρο – μαύρο.

Για κακή τύχη του Κυριάκου Μητσοτάκη οι «ενδείξεις» που αναζητούσε δημοσιεύθηκαν στη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, λίγο διάστημα μετά. Το χειρότερο μάλιστα είναι πως ο ίδιος ο Επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Υγείας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου Θεόδωρος Λύτρας, δημοσιοποιώντας τη μελέτη έγραψε: «Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαϊου, κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο».

Και μετά… άρχισαν τα όργανα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων και σε συνέντευξη του στον ANT1, ότι η μελέτη αυτή«πότε δεν είχε έρθει στον πρωθυπουργό και στο Μέγαρο Μαξίμου». 

Και τότε ποιο είναι «το ανώτατο επίπεδο»; Εύλογο το ερώτημα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας στη δημόσια δήλωση του δεν αναφέρθηκε στο θέμα, αλλά προσπάθησε να τηρήσει ίσες αποστάσεις κάνοντας λόγο για «θλίψη για τη χρήση επιστημονικής ανάλυσης ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης». Ο κ. Λύτρας από την πλευρά του επιμένει πως είχαν ενημερώσει «σε ανώτατο επίπεδο».

Κι ο παραλήπτης της μελέτης; Σε ρεπορτάζ του Μega ειπώθηκε πως ο παραλήπτης της μελέτης ήταν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος. Ο ίδιος, πάντως, το διαψεύδει κι επισήμως.

Στο κωμικοτραγικό σκηνικό για τον άγνωστο (;) παραλήπτη της μελέτης πήρε μέρος και ο υπουργός Υγείας. , Θάνος Πλεύρης. «Στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει τέτοια μελέτη. Δεν έχει κατατεθεί τέτοια μελέτη. Αναζήτησα τα πρωτόκολλα, δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Δεν υπάρχει καμία κατάθεση. Και είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία γνώση του Μαξίμου για την μελέτη», ισχυρίστηκε.
H προσπάθεια του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα («Το αν γνωρίζαμε ή όχι τη μελέτη είναι αδιάφορο»!) δεν φάνηκε να είχε επιτυχία. Το θέμα παραμένει ακόμα ανοιχτό και δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητη και μια ακόμα πλευρά: Η προσπάθεια απαξίωσης του καθηγητή Τσιόδρα και της μελέτης, από την κυβέρνηση. Αξιοσημείωτο είναι πως η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα εκτίμησε ότι η μελέτη δεν περιέχει πολλά στοιχεία ενώ υπάρχουν αδυναμίες και κενά. «Για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα είναι πολύ λίγα τα στοιχεία για να απαντήσουμε», είπε.
Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό και η μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα έχει γίνει μπαλάκι του πινγκ – πονγκ που κανείς δεν έχει λάβει!
Οι διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα εκθέτουν την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, γι’ αυτό και ο πανικός.

Δύο είναι βασικοί λόγοι:

Ο πρώτος είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ή σαν κάποιος άσχετος που δεν ήξερε τι έλεγε για τις ΜΕΘ ή σαν κάποιος που ψεύδεται, αν τελικά έλαβε τη μελέτη. Τίποτα από τα δύο δεν είναι τιμητικό για τον πρωθυπουργό μιας χώρας. Αν προσθέσει, δε, κανείς ότι μόνο… στους κλητήρες του υπουργείου Υγείας δεν έφτασαν για να ψάξουν τον παραλήπτη, τότε το πράγμα γίνεται ακόμα χειρότερο.
Ο δεύτερος είναι πως η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα και τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτή βγάζει στη σέντρα όλο το αφήγημα της κυβέρνησης, που υποστηρίζει ότι στη διάρκεια της πανδημίας έκανε ό,τι καλύτερο για το σύστημα Υγείας, τις ΜΕΘ και τα νοσοκομεία.